Shutdown în SUA: Şefii de pe Wall Street se întâlnesc cu Obama

Directorii marilor bănci de pe Wall Street, inclusiv Goldman Sachs şi JPMorgan, se vor întâlni miercuri cu preşedintele SUA, Barack Obama, pentru a discuta despre impasul negocierilor din Congres privind bugetul federal şi despre creşterea limitei de îndatorare a Statelor Unite, potrivit Bloomberg.
Economica.net - mar, 01 oct. 2013, 07:20
Shutdown în SUA: Şefii de pe Wall Street se întâlnesc cu Obama

Casa Albă a ordonat o oprire parţială a activităţii agenţiilor federale americane, luni, cu puţin timp înainte de miezul nopţii (07:00 ora României), Congresul nereuşind să voteze un buget înaintea orei limită din cauza poziţiilor ireconciliabile ale Partidului Republican, majoritar în Camera Reprezentanţilor, şi Partidului Democrat, care controlează Senatul.

Vizita bancherilor la Casa Albă, confirmată de mai multe surse, a fost aranjată de Formul pentru Servicii Financiare, o organizaţie care include directorii generali ai celor mai mari 19 bănci şi companii de asigurări din SUA. Cei mai mulţi dintre membrii forumului vor participa la întrevederea cu preşedintele, urmând să aibă şi o întâlnire cu secretarul Trezoreriei, Jacob J. Lew.

Detaliile întâlnirilor nu sunt încă finalizate, au spus sursele citate de Bloomberg.

Printre personajele importante aşteptate să participe se află şeful Goldman Sachs – Lloyd Blankfein, cel al JPMorgan – Jamie Dimon, directorul Citigroup – Michael Corbat, precum şi şeful Deutsche Bank – Anshu Jain şi cel al Bank of America – Brian Moynihan.

Un oficial al Casei Albe a confirmat, sub condiţia păstrării anonimatului, întâlnirea şi a afirmat că participanţii vor discuta o gamă amplă de chestiuni economice. Un purtător de cuvânt al Formului pentru Servicii Financiare a refuzat să comenteze.

În timp ce multe firme de pe Wall Street au evitat să intre în atenţia publicului după criza financiară din 2008, directorii unor bănci importante au făcut declaraţii asupra pericolelor unei lupte politice prelungite pe chestiuni fiscale.

Pe lângă Obama şi Lew, şefii companiilor de pe Wall Street vor discuta şi cu Mike Crapo, cel mai important republican din Comisia pentru Bănci a Senatului, precum şi cu Jeb Hensarling, preşedintele republican al Comisiei pentru Servicii Financiare din Camera Reprezentanţilor, au afirmat surse din industrie.

Guvernul federal al SUA a pus în aplicare prima oprire parţială a activităţii din ultimii 17 ani, după ce Partidul Republican, care controlează Camrera Reprezentanţilor, nu s-a putut pune de acord cu Partidul Democrat, majoritar în Senat, asupra unei legi care să asigure statului fonduri de urgenţă, pentru o perioadă scurtă de timp, în lipsa votării bugetului. Republicanii cer în schimbul asigurării fianţării modificarea unei legi în domeniul sănătăţii adoptate în 2010.

Blocarea parţială a activităţii ar încetini iniţial creşterea economică, întrucât producţia pierdută în urma trimiterii unei părţi a angajaţilor federali în concedii este scăzută din PIB. Economiştii estimează că între 800.000 şi 1 milion din cei peste 2 milioane de angajaţi ai statului vor intra forţat în concediu.

Oprirea activităţii statului federal va cauza într-o primă perioadă pierderi de 300 milioane de dolari pe zi economiei SUA, potrivit estimărilor firmei de cercetare IHS.

Congresul şi Casa Albă se vor confrunta în octombrie şi în privinţa creşterii plafonului de îndatorare a ţării. Trezoreria americană a anunţat că nu va mai putea împrumuta bani după 17 octombrie, dacă limita nu este extinsă. Secretarul Trezoreriei, Jacob J. Lew, a declarat că eşecul unei creşteri a plafonului de îndatorare ar risca intrarea SUA în incapacitate de plată, cu efect „catastrofic”.

Te-ar mai putea interesa și
Symmetrica investește 48 milioane de euro în cea mai mare fabrică de pavele şi borduri vibropresate din Sud-Estul Europei, lângă București
Symmetrica investește 48 milioane de euro în cea mai mare fabrică de pavele şi borduri vibropresate din Sud-Estul Europei, ...
Symmetrica, liderul pieţei locale de pavele şi borduri vibropresate şi cel mai mare producător autohton, anunță o nouă investiție în cea mai mare fabrică de pavaje și dale din beton din......
Franţa – Parlamentul corsican aprobă textul reformei constituţionale pentru autonomie
Franţa – Parlamentul corsican aprobă textul reformei constituţionale pentru autonomie
Corsica a făcut încă un pas către obiectivul autonomiei în cadrul Republicii Franceze: parlamentul regional de la Ajaccio ...
CFR Călători: Duminică, transportul feroviar de călători trece la ora de vară. Se anulează un tren spre Aeroportul Otopeni
CFR Călători: Duminică, transportul feroviar de călători trece la ora de vară. Se anulează un tren spre Aeroportul ...
CFR Călători informează că începând cu data de 31 martie 2024, în activitatea de transport feroviar se va trece la ...
Antibiotice Iași a pus în funcțiune o centrală fotovoltaică de 2,5 MW, proiect finanțat din PNRR
Antibiotice Iași a pus în funcțiune o centrală fotovoltaică de 2,5 MW, proiect finanțat din PNRR
Antibiotice Iași a pus în funcțiune o centrală electrică fotovoltaică de 2,5 MW, investiție ce face parte din strategia ...