Shutdown SUA: Ce fac speculatorii în timpul negocierilor de evitare a falimentului celei mai mari economii

Investitorii care au dat 120 de miliarde de dolari pe titlurile de stat ale SUA ar putea să nu mai vadă un ban, mâine. SUA ar putea intra în incapacitate de plată (default). Marile burse ale lumii arătă ceva mai multă îngrijorare ca de obicei, iar aurul se scumpeşte moderat în deschiderea ultimei zile în care s-ar mai putea evita intrarea în incapacitatea a Statelor Unite. Evenimentul ar putea arunca lumea financiară în haos. Agenţia de clasificare Fitch ameninţă cu retrogradarea celei mai mari economii a lumii
Economica.net - mie, 16 oct. 2013, 12:43
Shutdown SUA: Ce fac speculatorii în timpul negocierilor de evitare a falimentului celei mai mari economii

Politicienii din Washington au început ultimele runde de negocieri pentru evitarea falimentului SUA, în condiţiile în care pieţele financiare mari ale lumii par să ia mai mult în serios eventualitatea intrării în incapacitate de plată a datoriilor Guvernului SUA.

Investitorii  care au împrumutat Guvernul SUA cu 120 de miliarde de dolari, prin  bonuri de tezaur americane (treasury bills) cu au scadenţa mâine „sunt tot mai îngrijoraţi că nu vor fi plătiţi”, scrie Bloomberg, într-o analiză a perspectivelor de evitare a incapacităţii de plată (default).

„Suntem destul de aproape de momentul în care, indiferent de câte progrese în negociere se va vorbi, deţinătorii de  titluri care au aversiune la risc nu vor mai avea răbdare şi nu vor mai dori să le aibă”, a declarat un  strateg al bănci de investiţii Standard Chartered, citat de Bloomberg.

Pieţele lumii par că încep să se teamă după ce zile şi săptămâni de-a rândul nu au liuat în serios ameninţarea falimentului SUA.

Băncile centrale ale lumii au început, de asemenea,  să se pregătească pentru eventualitatea dezastrului, care s-ar manifesta printr-o criză de lichidităţi mai virulentă decât cea care a îngheţat, pentru câteva zile pieţele lumii, după falimentul Lehman Brothers de acum cinci ani.

Atunci a fost momentul oficial al declanşării crizei economica majore din care unii analişti ezită să spună că am ieşit.

Totuşi, mari speculatori nu par de loc grăbiţi să stoarcă profitul din criza virtuală care pare să se apropie.

Cel mai important indice bursier al lumii, Dow Jones, a crescut, până ieri, cu 500 de puncte.

„Investitorii vor un pretext pentru a cumpăra, nu pentru a vinde. Este uşor de dedus că nimeni nu este interesat în mod serios să-şi protejeze portofoliile de eventualitatea unui cataclism. Hedging-ul (operaţiuni de administrare a riscului, n.r) costă şi nimeni nu vrea să-şi asume costul“,scria tot ieri Mihai Nichişoiu, analist al casei de brokeraj Tradeville..

„În plus, investitorii au mai parcurs episoade comparabile în ultimii doi ani şi, de fiecare dată, a lichida în panică portofoliile s-a dovedit a fi o idee proastă”, adăuga analistul.

Pe măsură ce bursa americană „urcă zidul mai multor ingrijorări, investitorii se vor simţi mai  infailibili. Ce anume ar putea să meargă prost, dacă, in toamna 2011, ceea ce părea un exit iminent al Italiei din zona euro a fost, de fapt, o excelentă oportunitate de cumpărare?“, comentează Mihai Nichişoiu.

Altfel spus, dacă nu se va obţine, chiar de mâine compromisul, nu va fi decât o oportunitate şi mai atractivă de speculaţie.

Iar daca cele două tabere politice din SUA oferă un compromis, „mă aştept ca bursele de actiuni să redevină euforice. Nimeni nu a fost interesat de hedging în ultimele săptămâni şi, de asemenea, nimeni nu-şi va permite să rateze şansa ultimului avans al coţatiilor din acest an“, conchide analistul.

Te-ar mai putea interesa și
Nicolescu, ANAT: Hotelurile din Bucureşti sunt aproape pline, cu toate că preţurile au crescut
Nicolescu, ANAT: Hotelurile din Bucureşti sunt aproape pline, cu toate că preţurile au crescut
Hotelurile din Bucureşti sunt aproape pline în această perioadă, cu toate că preţurile au crescut, deoarece există un flux mare de străini care vin la festivaluri, astfel că agenţiile de......
Rețelele din România au nevoie de investiții de 1,2 miliarde de euro în fiecare an – studiu Eurelectric
Rețelele din România au nevoie de investiții de 1,2 miliarde de euro în fiecare an – studiu Eurelectric
Rețelele de distribuție din România au nevoie de investiții totale de 1,2 miliarde de euro în fiecare an, până în ...
Sindicatele din administraţie critică ordonanţa privind majorările salariale şi anunţă acţiuni de protest
Sindicatele din administraţie critică ordonanţa privind majorările salariale şi anunţă acţiuni de protest
Federaţia Sindicatelor din Administraţie critică proiectul de ordonanţă de urgenţă care prevede creşteri salariale ...
Cometex deschide parcul de retail de la Giurgiu, după investiții de 27 de milioane de euro
Cometex deschide parcul de retail de la Giurgiu, după investiții de 27 de milioane de euro
Cometex, compania specializată în dezvoltarea de parcuri comerciale, anunță deschiderea celui mai mare și modern centru ...