1EUR = 4.8737 RON | Bucureşti 21 º

Finanţe şi bănci

Şi blocurile cu bulină s-ar putea asigura împotriva cutremurelor, dacă îşi fac lucrări de consolidare

Potrivit unei propuneri de modificare a legii asigurării obligatorii a locuinţelor şi casele din imobilele încadrate în clasa I de risc seismic ar putea să beneficieze de asigurare obligatorie împotriva dezastrelor naturale, dar numai după realizarea unor lucrări de consolidare. ASF propune şi excluderea coeficienţilor de uzură ai imobilelor din stabilirea valorii de despăgubire.

Săptămâna trecută, Cristian Roşu, vicepreşedintele responsabil cu segmentul asigurărilordin cadrul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) anunţa că va fi modificată legea asigurării obligatorii a locuinţelor. Propunerea de modificare a legii PAID este dezbătută cu asigurătorii şi brokerii şi urmează a fi transmisă apoi unei instituţii cu drept de iniţiativă legislativă.

Una dintre propunerile avansate de ASF pentru modificarea legii privind asigurarea obligatorie a locuinţei (poliţa PAD, încheiată de PAID) aduce clarificări pentru asigurarea locuinţelor aflate în blocuri cu bulină (construcţiile încadrate clasa I de risc seismic).

Astfel, „locuințele situate în clădirile expertizate tehnic în condițiile legii de către experți tehnici atestați și încadrate prin raport de expertiză tehnică în clasa I de risc seismic nu se asigură pentru dezastre naturale prin contracte PAD, până la data recepției efectuate la terminarea lucrărilor de consolidare a clădirilor". În condiţiile actuale, locuinţele aflate în blocuri din clasa I de risc seismic nu se asigură deloc.

Reglementatorul îşi motivează a această propunere de modificare legislativă prin necesitatea „clarificării prevederii anterioare pentru a facilita încheierea contractelor facultative în cazul imobilelor "cu bulină". Mai exact, dacă imobilul este cu bulină dar există perspectiva consolidării sale, proprietarul poate beneficia de o poliţă PAD, după consolidarea blocului.

De asemenea, propunerea de modificare a actului normativ introduce obligativitatea asigurării tuturor locuințelor dintr-o clădire care este utilizată preponderent ca ansamblu de locuințe dar care are în componență si „o locuința" care își schimbă ulterior destinația. Se are în vedere asigurarea condițiilor de finanțare a reconstrucției întregii clădirii în cazul în care unul dintre apartamente nu mai este utilizat ca locuință însă locuințele alăturate au pereți comuni cu acesta.

Un plus al propunerii ASF îl constituie eliminarea aplicării „coeficienţilor de uzură" de către asigurători atunci când stabilesc valoarea despăgubirii în cazul producerii riscului asigurat. Astfel, prin noul act se are în vedere aplicarea principiului aducerii stării bunului în situația anterioară evenimentului. Se elimină orice înțelegere a limitării valori despăgubirii la sume mai mici decât valoarea de reconstrucție și suma asigurată. Se elimină practica calculării unei valori a locuinței ce are ca bază folosirea unor „coeficienți de uzură" a locuinței.

PAD – Polița de asigurare împotriva dezastrelor naturale – este o poliță de asigurare obligatorie care acoperă daunele produse de inundații, cutremure sau alunecări de teren asupra locuințelor. Prin PAD sunt acoperite daunele produse construcţiilor cu destinatia de locuinţă de oricare din formele de manifestare a dezastrului natural, ca efect direct sau indirect al producerii riscurilor asigurate.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Vrem iar?

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO