Sibiul, cel mai ieftin dintre principalele oraşe din România, după nivelul chiriei la birouri

Sibiul este cel mai ieftin oraş din România în funcţie de nivelul chiriei la spaţiile de birouri, cu o medie de 9-11 euro pe metru pătrat pe lună, faţă de 19,5 euro în Bucureşti, potrivit unui studiu al CBRE România care a luat în calcul şase oraşe.
Economica.net - mar, 13 mart. 2012, 15:09
Sibiul, cel mai ieftin dintre principalele oraşe din România, după nivelul chiriei la birouri

„România este una dintre cele mai atractive ţări din Europa Centrală şi de Sud-Est din perspectiva pieţei de birouri, iar Capitala nu constituie singurul punct de interes al companiilor care caută să se extindă sau să-şi relocheze activităţile în ţara noastră. Alături de Bucureşti, principalele oraşe din ţară – Cluj-Napoca, Iaşi, Timişoara, Braşov sau Sibiu – devin din ce în ce mai atractive pentru investitorii străini datorită forţei de muncă la un nivel înalt competitiv pe care o oferă şi dezvoltării infrastructurii în următorii ani”, a declarat, într-un comunicat, Răzvan Iorgu, director general CBRE România.

Datele CBRE arată că la o populaţie de 1,942 milioane de locuitori, cu o rată a şomajului de circa 2% şi un salariu brut mediu de aproximativ 700 de euro pe lună în 2011, Bucureştiul avea la finalul anului trecut un stoc de birouri noi moderne de peste 2,1 milioane metri pătraţi, o rată de neocupare de 14,14% şi o chirie medie de 19,5 euro/mp/lună.

Cluj-Napoca, al doilea oraş ca mărime după Bucureşti, cu o populaţie de 307.136 locuitori, avea în 2011 o rată a şomajului de 3,5% şi un salariu brut mediu de 400 de euro pe lună, precum şi un stoc de birouri moderne de 120.000 metri pătraţi, o rată de neocupare de 10% şi o chirie de 12-15 euro/mp/lună.

„Avantajele capitalei Transilvaniei sunt forţa de muncă educată, cu diverse abilităţi profesionale şi cunoaşterea de limbi străine. Cluj-Napoca a devenit destinaţia preferată a producătorilor şi a companiilor din IT&C. În plus, are o infrastructură de transport bine dezvoltată datorită proximităţii şi accesibilităţii faţă de Europa de Vest, printr-un aeroport internaţional şi o bună reţea feroviară şi de drumuri”, se menţionează în comunicat.

Iaşiul, principalul oraş ca mărime din nord-estul României, cu o populaţie de 304.043 de locuitori, o rată a şomajului de 6% şi un salariu brut mediu de 350 de euro, avea la finalul anului trecut un stoc de birouri noi de de 70.000 metri pătraţi, o rată de neocupare de 20% şi o chirie de 10-20 euro/mp/lună.

„Oraşul este al treilea centru universitar din ţară, după Bucureşti şi Cluj-Napoca, având peste 70.000 de studenţi anual. Iaşiul beneficiază de o forţă de muncă educată, infrastructură de telecomunicaţii avansată, absolvenţi bine pregătiţi în domeniul IT şi prezintă cheltuieli scăzute de întreţinere, fiind atractiv pentru companiile active în IT&C, producţie şi domeniul farmaceutic”, apreciază consultanţii CBRE.

Timişoara, cu o populaţie de 306.854 locuitori, are cea mai bună infrastructură de transport feroviar şi rutier din România, fiind conectată cu cele mai mari oraşe din ţară, precum şi cu cinci capitale europene pe o rază de 600 de kilometri (Belgrad, Bucureşti, Budapesta, Viena şi Zagreb). În plus, în Timişoara se află şi cel de-al treilea cel mai aglomerat aeroport internaţional din România. Oraşul este atractiv atât pentru producătorii, cât şi pentru furnizorii de servicii din industrii precum cea auto, telecomunicaţii şi IT. La final de 2011, Timişoara avea o rată a şomajului de 1,9%, un salariu brut mediu de 400 de euro pe lună, un stoc de birouri noi de 80.000 metri pătraţi, o rată de neocupare de 15% şi o chirie de 12-15 euro/mp/lună.

Al şaptelea mare oraş din România, cu o populaţie de 276.354 locuitori, Braşovul are o rată de şomaj de 4,5%, un salariu brut mediu de 350 de euro pe lună, un stoc de birouri moderne de 50.000 metri pătraţi, o rată de neocupare de 15% şi o chirie prime de aproximativ 10-13 euro/mp/lună la finalul anului trecut.

Pe de altă parte, Sibiul este un punct de atracţie pentru companiile active în industriile auto, producătoare de textile şi IT&C. Având o puternică minoritate germană, Sibiul deţine un aeroport internaţional, localizat la doar 5 kilometri de centrul oraşului, cu zboruri directe către Munchen, Stuttgart şi Viena. Oraşul avea, la sfârşitul anului 2011, o rată a şomajului de 3,86%, un salariu brut mediu de 480 euro pe lună, un stoc de birouri noi de 50.000 metri pătraţi, o rată de neocupare de 15% şi o chirie de circa 9-11 euro/mp/lună.

Te-ar mai putea interesa și
Comandantul armatei estone cere dublarea bugetului apărării pentru ca ţara sa să poată respinge un atac rusesc
Comandantul armatei estone cere dublarea bugetului apărării pentru ca ţara sa să poată respinge un atac rusesc
Comandantul armatei estone, generalul Martin Herem, a susţinut joi că ţara sa, ce deja are un buget al apărării de circa 3% din PIB, trebuie să-şi dubleze cheltuielile de apărare în......
Burduja: Plafoanele preţurilor la energie şi gaze la clienţii finali rămân până la 31 martie 2025
Burduja: Plafoanele preţurilor la energie şi gaze la clienţii finali rămân până la 31 martie 2025
Plafoanele preţurilor la energie electrică şi gaze naturale la clienţii finali vor rămâne până la 31 martie 2025, ...
e-Factura: Perioada fără sancţiuni pentru contribuabilii care nu utilizează sistemul, extinsă până la 31 mai
e-Factura: Perioada fără sancţiuni pentru contribuabilii care nu utilizează sistemul, extinsă până la 31 mai
Perioada în care nu se aplică sancţiuni pentru nerespectarea termenului-limită de 5 zile lucrătoare prevăzut pentru ...
Rafila, despre eliminarea impozitului pe concediile medicale: Trebuie judecat cu precauţie. Se face o analiză
Rafila, despre eliminarea impozitului pe concediile medicale: Trebuie judecat cu precauţie. Se face o analiză
 Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat, joi, referitor la posibilitatea eliminării impozitului pe concediile ...