SIF Moldova a înregistrat la finalul trimestrului trei un rezultat net de 17,2 milioane de lei

SIF Moldova a raportat vineri un rezultat net, înregistrat la 30 septembrie 2020, de 17,2 milioane de lei, compus din 36,5 milioane de lei câștig net rezultat din vânzarea activelor, reflectat în rezultatul reportat (tratament contabil conform IFRS 9) și 19,3 milioane de lei pierderea netă. Rezultatul net din acest moment reprezintă 44% din ținta fixată în bugetul de venituri și cheltuieli pentru 2020, care a fost aprobat de acționari.
Economica.net - vin, 13 nov. 2020, 17:31
SIF Moldova a înregistrat la finalul trimestrului trei un rezultat net de 17,2 milioane de lei

Investițiile în valori mobiliare realizate în primele nouă luni ale anului 2020 au fost în valoare de 101 milioane de lei, reprezentând 96% din ținta aprobată pentru anul 2020.

“În contextul pandemiei COVID 19, este de așteptat ca, în continuare, pe parcursul anului 2020 să se înregistreze o volatilitate ridicată a cotațiilor pe Bursa de Valori București, piața pe care este expus în mare parte portofoliul SIF MOLDOVA. Conducerea SIF Moldova nu estimează dificultăți în onorarea angajamentelor față de acționari și a obligațiilor față de terți, disponibilul de lichiditati prezente și viitoare fiind în linie cu limitele impuse de reglementări și suficient pentru a acoperi plățile curente pe toată durata anului, programele investiționale și distribuția de dividente. În acest context, strategia investițională activă robustă și diferențiată pe portofoliile administrate a fost validată ca optimă”, a declarat Claudiu Doroș (foto), CEO SIF Moldova.

Astfel, strategia investițională a inclus:

– Creștere pentru portofoliul Dețineri Majoritare – abordare de tip “private equity” în cadrul unor dețineri majoritare existente (real estate, agricol, alte sectoare);
– Recalibrare pentru portofoliul CORE – portofoliul listat ce oferă lichiditate activelor SIF Moldova, reprezentând principalul generator de venituri pentru continuarea progresului investițional
– Restructurare pentru portofoliul SELL – a continuat procesul de reducere a numărului de participatii cu 4 față de T3 2019, prin vanzarea integrala a acestora.

“Accentul pe abordarea de tip “private equity” pentru implementarea unor proiecte investiționale, conduce la creșterea rentabilității activelor administrate și asigură compensarea riscului generat de volatilitatea ridicată a cotațiilor titlurilor listate din portofoliu. SIF MOLDOVA are în plan dezvoltarea abordării de tip “private equity”, care este un diferențiator puternic pe piața de capital al fondului nostru de investiții”, a declarat Cătălin Iancu, Deputy CEO SIF Moldova.

Prezentarea stadiului și rezultatelor acestor proiecte relevă următoarele:

– Proiectul imobiliar „Baba Novac Residence” (deținere 100% prin Țesătoriile Reunite S.A.)
• Proiectul a fost finalizat, în prezent derulându-se etapa de încheiere contracte finale de vânzare-cumpărare. S-au vândut 362 de apartamente din 363.
• S-a rambursat integral creditul bancar de investiție.
• În primele 9 luni 2020 societatea a returnat către SIF MOLDOVA, prin diminuare de capital, 22,6 mil. lei și a acordat dividende de 8 mil. Lei. Ulterior datei de raportare a mai acordat dividende de 4 mil. lei (conform hotararii AGOA din 12.10.2020).

– Proiectul „Extindere Fermă Afine” (deținere 100% prin Agrointens S.A.) – are ca obiect exploatarea și extinderea fermelor de afine de cultură, suprafața plantată în prezent fiind de 86 ha.

– Proiectul „Veranda Mall” (deținere indirectă 37% prin intermediul Professional Imo Partners S.A. si Nord S.A.) – s-a finalizat etapa de extindere cu cca 6.300 mp, cu zona dedicată galeriilor comerciale și un Cinema multiplex dotat cu 12 ăali de proiecție, suprafața închiriabilă ajungând la cca. 34.000 mp.

– Proiectul imobiliar “Atria Urban Resort” (deținere 50% prin Străulești Lac Alfa S.A.) – vizează construirea, în 4 faze, a unui ansamblu rezidențial ce include 1.381 de apartamente, situat în zona de NV a Municipiului București, în vecinatate cu Colosseum Retail Park și având acces facil spre zona de nord a capitalei. La data de raportare, construcția Fazei 1 (160 apartamente) este finalizată, fiind vândute 92% din apartamentele Fazei 1. Faza 2 a fost demarată în decembrie 2019 și au fost încheiate antecontracte pentru cca. 24% din apartamente.

– Proiect imobiliar Iași (deținere 100% prin Agroland Capital S.A.) – Au fost achiziționate active aparținând societății IASITEX S.A., societatea deține un teren în suprafață de cca 2,83 de ha. și o clădire administrativă (P+8) cu o suprafață construită desfășurată de 4.600 de mp, poziționată în zona centrală a municipiului Iași. Analizele și proiecțiile noastre detaliate au vizat atât calitatea și locația activelor achiziționate, cât și potențialul semnificativ de dezvoltare imobiliară a Municipiului Iași. Este în derulare procesul de elaborare a documentației de urbanism.

Structura portofoliului

Raportat la valoarea totală a activelor administrate, portofoliul de acțiuni cotate deține ponderea principală, de 72,4%, în timp ce ponderea acțiunilor necotate este de 9,7%. Se mențin ca sectoare principale în structura portofoliului, sectorul financiar 45,9% și sectorul energetic 16,3% raportat la valoarea totală a activelor.

Valoarea totală a activelor administrate a fost de 2.050 de milioane de lei, în timp ce valoarea unitară a activului net (VUAN) a fost de 1,94 de lei. Prețul actiunii SIF2 la finele T3 2020 a fost de 1,28 lei, ceea ce a condus la un discount Pret SIF2/VUAN de 34%.

Rezultatele înregistrate de către SIF Moldova la finele trimestrului III 2020 și obiectivele perioadei următoare, se înscriu în “Programul de activitate 2020” și “Strategia și politica de investiții a SIF Moldova”, aprobate în Adunarea Generală a Acționarilor.

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Rata de incidență COVID-19 a scăzut în București până la 1,47 la mie. Cea mai mare incidență din Ilfov, la Grădiștea
Rata de incidență COVID-19 a scăzut în București până la 1,47 la mie. Cea mai mare incidență din Ilfov, la Grădiștea
Rata de incidenţă a COVID-19 calculată la 14 zile pentru Bucureşti este, sâmbătă, de 1,47 cazuri la mia de locuitori, ...
1.490 de cazuri noi de infectare cu SARS-CoV-2 și 131 de decese raportate în ultimele 24 de ore. Sub 1.000 de pacienți internați la ATI
1.490 de cazuri noi de infectare cu SARS-CoV-2 și 131 de decese raportate în ultimele 24 de ore. Sub 1.000 de pacienți ...
Un număr de 1.490 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind ...
Enel a finalizat vânzarea a 50% din acțiunile companiei Open Fiber. Tranzacția s-a ridicat la suma de 2,73 miliarde de euro
Enel a finalizat vânzarea a 50% din acțiunile companiei Open Fiber. Tranzacția s-a ridicat la suma de 2,73 miliarde de ...
Grupul Enel a anunțat sâmbătă că a finalizat vânzarea a 50% din compania Open Fiber către firmele Macquarie Asset ...