SIF Muntenia uşurează marea fuziune a brokerilor clujeni de la SSIF Broker cu cei ai Băncii Transilvania

SIF Muntenia (SIF4) cumpără în viteză pachete de acţiuni ale casei de brokeraj SSIF Cluj Napoca (BRK). În nici 10 săptămâni a luat din piaţă un pachet de aproape 4% din acţiunile BRK, după ce i-a luat o jumătate de an să cumpere mai puţin de jumătate de atât. Achiziţiile fac tot mai probabilă fuziunea dintre SSIF Broker şi BT Securities, casa de brokeraj a Băncii Transilvania. Ce planuri are SSIF Broker?
Adrian N. Ionescu - mie, 10 sept. 2014, 07:57
SIF Muntenia uşurează marea fuziune a brokerilor clujeni de la SSIF Broker cu cei ai Băncii Transilvania

SIF Muntenia (SIF4) şi-a majorat participaţia la firma de brokeraj SSIF Broker Cluj-Napoca (BRK) la 18,3% din totalul acţiuniulor acesteia, după ce a cumpărat peste 11 milioane de titluri, luni 8 septembrie, la preţul de 0,1369 lei/unitate.

Numai în ultimele două luni SIF4 a dat circa 1,7 milioane de lei pe 3,83% din totalul acţiunilor BRK. În prima jumătate a anului a acumulat doar 1,25% din acţiunile BRK. Printre acţionarii firmei se află şi Banca Transilvania

Băncii Transilvania (TLV) raporta, la sfârşitul  anului trecut, deţinere a aproape 8% din acţiunile BRK, „împreună cu alte persoane cu care acţionează concertat”. Printre aceste persoane nu era inclusă şi SIF Muntenia SIF4.

Achiziţiile fac tot mai probabilă fuziunea dintre conmpetitorii clujeni SSIF Broker (BRK) şi BT Securities, casa de brokeraj a Băncii Transilvania (TLV). SIF4 se află aflat sub controlul unui grup de afaceri apropiat Băncii Transilvania. Liderul grupului, Dragoş Bîlteranu, controlează firma de administrare a SIF4 prin SIF Banat Crişana (SIF1).

Broker Cluj-Napoca (BRK) este singura casă de brokeraj listată ea însăşi la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) şi a doua cea mai mare casă de brokeraj independentă de pe piaţă, ocupând locul al şaselea în topul intermediarilor de la BVB, cu tranzacţii de peste un miliard de lei, în primele opt luni ale anului. BT Securities este a şaptea.

Planurile brokerilor clujeni

Administratorii SSIF Broker Cluj Napoca  analizează încă de anul trecut „posibilitatea realizării unei fuziuni cu societatea de servicii financiare BT Securities„.

Este acumularea de acţiuni BRK de către SIF4 o cale de a uşura fuziunea proiectată? „Nu pot comenta, cei îndreptăţiţi să o facă fiind acţionarii societăţii”, a declarat marţi Grigore Chiş, directorul SSIF Broker , pentru pentru ECONOMICA.NET.

Totuşi, în urmă cu un an, oficialul clujean spunea că, în general, fuziunea dintre SSIF Broker şi BT Securities „ar răspunde unei tendinţe care se poate distinge deja pe piaţă, aceea a creşterii importantei ofertelor complexe de corporate finance„.

Între timp, SSIF Broker se pregăteşte să se lanseze în operaţiuni de împrumuturi în marjă, prin care clienţii săi vor putea tranzacţiona, în aceeaşi zi, de patru ori suma investită, cu posibilitatea de a rămâne peste noapte cu o expunere de două ori mai mare, potrivit lui Grigore Chiş.

Totodată, urmează să fie condolidată prezenţa pe piaţă a instrumentelor de inevstiţii cu capital protejat, lansate luna trecută.

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești - Buzău, potrivit raportărilor lunare oficiale. Alături de Coni și......
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții guvernamentale americane
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții ...
Statele Unite au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului care vizează "două companii şi patru ...
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Activista pentru climă Greta Thunberg va fi trimisă din nou în judecată pentru că nu a respectat un ordin al Poliţiei ...