Jucătorii la bursă penalizează camuflajul SIF Banat Crişana şi premiază SIF-urile transparente. Rezultatele

Diferenţa dintre valoarea unitară (pe acţiune) a portofoliului SIF Banat Crişana (SIF1) în 2013 şi preţul acţiunii este de 52%, în vreme ce, la SIF Oltenia (SIF5), acest indicator (discountul) este de circa 27%.  Jucătorii la bursă penalizează camuflajul de la SIF Banat Crişana şi premiază SIF-urile transparente şi abia apoi performanţele financiare.
Economica.net - mie, 15 ian. 2014, 20:43
Jucătorii la bursă penalizează camuflajul SIF Banat Crişana şi premiază SIF-urile transparente. Rezultatele

Discount-ul preţului de piaţă al SIF-urilor faţă de valoarea activelor lor este cel  mai mare (52%) la SIF Banat Crişana (SIF1) şi şi cel mai mic (27%) la SIF Oltenia şi „reţineţi că portofoliul acesteia din urmă înclude o proporţie semnificativă de nelistate”, potrivit unei raport al casei de brokeraj Transilvania Capital.

Liderul SIF1, Dragoş Bîlteanu a dezamăgit prin lipsa de transparenţă (pentru care a fost şi amendat), cu toate că fusese bine creditat de piaţă şi de acţionari, iniţial, datorită planurilor îndrăzneţe. Atât demult încât acţion arii au acceptat să nu primească dividend! Detaliile despre planuri au lipsit întotdeauna, au urmat alte surprize neplăcute şi dezamăgirea a urmat imediat.

La polul opus, investitorii au premiat şi continuitatea şi performanţa echipei lui Tudor Ciurezu, pe care îl cunosc bine: discount 27%. Imediat urmează SIF Moldova, a cărei echipă  de asemenea este bine creditată şi SIF Transilvania, cea mai profitabilă SIF.

Al doilea cel mai mare discount (semn rău) este al SIF Muntenia, de asemeni controlată de echipa lui Bîlteanu.

Rezultate

SIF Transilvania (SIF3) a fost şi în 2013 cea mai profitabilă dintre cele cinci SIF-uri, pentru al treilea an consecutiv, cu un câştig de 193,8 milioane lei (44 milioane euro), uşor sub recordul din 2012, însă vânzarea de acţiuni din portofoliu a continuat să determine scăderea activului net.

Profitul de anul trecut a fost asigurat în principal de vânzarea de participaţii din portofoliu, astfel că activul net al SIF Transilvania a coborât cu 5,7%, la 1,075 miliarde lei (239,7 milioane euro). La finalul anului 2012, societatea avea un activ net de 1,14 miliarde lei.

SIF Transilvania este singura SIF al cărei activ net a scăzut în 2013 faţă de anul anterior, rezultă din raportările lunare transmise de SIF-uri Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Cele mai importante acţiuni vândute au fost Erste şi Fondul Proprietatea. La finalul primelor nouă luni, SIF Transilvania deţinea 0,09% din acţiunile Fondului Proprietatea, faţă de 0,75% în 2012. Pachetul de titluri Erste a coborât în primele nouă luni de la 0,75% la doar 0,03%.

În luna decembrie, activul net al SIF Transilvania a crescut cu 1,84%, la 1,075 miliarde lei, de la 1,055 miliarde lei în luna noiembrie.

Concomitent, societatea a consemnat pierderi de 20 milioane lei, după un câştig de aproape 214 milioane lei la finalul primelor 11 luni. SIF Transilvania a încheiat astfel anul trecut cu un profit de 193,8 milioane lei, cu 8,6% sub recordul din 2012, de 212,2 milioane lei.

Pe următoarele două locuri în topul profitabilităţii s-au clasat SIF Muntenia (SIF4) şi SIF Oltenia (SIF5), cu câştiguri de 131,5 milioane lei (apoape 30 milioane euro) şi, respectiv, de 130 milioane lei (29,5 milioane euro).

Profitul SIF Muntenia este cu 3,4% peste recordul din 2012, de 127,2 milioane lei, în timp ce profitul SIF Oltenia a urcat anul trecut cu 47%, de la 88,4 milioane lei în anul 2012.

Printre cele mai importante acţiuni vândute în primele nouă luni din 2012 de SIF Muntenia se regăsesc Fondul Proprietatea, Erste şi BRD, în timp ce profitul SIF Oltenia a fost asigurat prin realizarea unor tranzacții mai mari cu pachete de titluri din portofoliu, precum BRD şi Banca Transilvania, dar și Biofarm în luna octombrie.

În acelaşi timp, SIF Muntenia şi-a consolidat participaţiile la SSIF Broker Cluj şi la Bursa de Valori Bucureşti, prin cumpărări de acţiuni de pe piaţă, şi la Banca Transilvania, prin acţiuni gratuite distribuite de bancă.

O parte din banii încasaţi de SIF Oltenia pentru titlurile vândute din portofoliu au fost plasaţi în alte acţiuni, societatea majorându-şi participaţiile la companii precum OMV Petrom, Transelectrica şi la Transgaz.

SIF Muntenia nu a înregistrat variaţii vizibile în ceea ce priveşte activul net, care la finalul anului trecut a fost de 1,061 miliarde lei (236,6 milioane euro), similar celui din 2012. În luna decembrie, activul net a scăzut cu 4,36%, de la 1,109 miliarde lei la finele lunii noiembrie, iar compania a obţinut un profit de 17,8 milioane lei.

Spre deosebire de situaţia de la SIF Muntenia, activul net al SIF Oltenia a urcat anul trecut cu 12%, la 1,604 miliarde lei (357,7 milioane euro), de la 1,432 miliarde lei în anul 2012. Activul net al societăţii a crescut în luna decembrie cu 1,24%, de la 1,584 miliarde lei în noiembrie. SIF Oltenia a consemnat pierderi de 840.000 de lei în ultima lună a anului trecut.

Profitul SIF Moldova (SIF2) a scăzut anul trecut cu 33,7%, la aproape 91 milioane lei (20,6 milioane euro), în timp ce activul net a urcat cu 16,86%, la 1,274 miliarde lei (284,1 milioane euro). Societatea a încheiat anul 2012 cu un profit de 137 milioane lei şi un activ net de 1,09 miliarde lei.

SIF Moldova şi-a redus în primele nouă luni participaţia la Erste la aproape 0,58% din acţiuni, de la 0,8% la finalul anului 2012, vânzând, totodată, şi un pachet mic de acţiuni BRD, astfel că la finalul lunii septembrie mai deţinea 2,27% din titlurile BRD, faţă de 2,31% în decembrie 2012.

Pe de altă parte, SIF Moldova şi-a mărit expunerea pe Transgaz (la puţin peste 2% din acţiuni) şi pe Transelectrica (la 1,66% din titluri). La finalul anului 2012, societatea deţinea 1,38% din acţiunile Transgaz şi 1,37% din titlurile Transelectrica.

În luna decembrie, compania a consemnat pierderi de 8,1 milioane lei, faţă de câştigul de 99 milioane lei raportat la finalul primelor 11 luni. În acelaşi timp, activul net a crescut uşor, cu 0,3%, de la 1,27 miliarde lei în luna noiembrie.

SIF Banat-Crişana (SIF1) a înregistrat cel mai mic profit dintre SIF-uri, de 80,2 milioane lei (17,9 milioane euro). Câştigul este cu 20,2% sub cel din 2012, de 100,5 milioane lei, care nu a mai fost distribuit acţionarilor sub formă de dividende, ci a rămas la dispoziţia companiei pentru investiţii.

Întrucât profitul din 2012 nu a fost distribuit ca dividende, activul net nu a mai fost afectat ca în cazul celorlalte patru SIF-uri, iar SIF Banat-Crişana a încheiat anul trecut cu un activ net de 1,592 miliarde lei (355 milioane euro), în creştere cu 20,55% faţă de nivelul din 2012 (1,32 miliarde lei).

Activul net a crescut în luna decembrie cu 0,75%, de la 1,58 miliarde lei, însă compania a consemnat pierderi de 3,2 milioane lei.

Modul de administrare a activelor SIF Banat-Crişana a fost schimbat după alegerea unui nou consiliu de administraţie în luna aprilie şi confirmarea lui Dragoş Bîlteanu în funcţiile de preşedinte al Consiliului de Administraţie şi director general al societăţii de investiţii financiare. Bîlteanu este la conducerea SIF Banat-Crişana din decembrie 2012, când Ioan Cuzman s-a retras din posturile respective după 18 ani de activitate.

Raportat la cele mai recente preţuri de la BVB, titlurile SIF Banat-Crişana sunt tranzacţionate la cea mai mare diferenţă faţă de valoarea activului net pe acţiune, de 52,46%. În cazul titlurilor celorlalte patru SIF-uri, diferenţele faţă de activul net pe acţiune sunt de 27,3% – 39,14%. Cele mai mici diferenţe sunt pentru acţiunile SIF Oltenia şi SIF Muntenia, de 27,3% şi, respectiv, de 28,36%.

Valoarea cumulată a activelor nete ale celor cinci SIF-uri a crescut în luna decembrie, la 6,6 miliarde lei. Faţă de sfârşitul anului 2012, când activele totalizau 6,045 miliarde, nivelul din decembrie 2013 este cu 9,28% mai mare.

Te-ar mai putea interesa și
Turcia a devenit cel mai mare producător de electricitate pe bază de cărbune din Europa
Turcia a devenit cel mai mare producător de electricitate pe bază de cărbune din Europa
Turcia a depăşit Germania, devenind cel mai mare producător de electricitate pe bază de cărbune din Europa, în primele patru luni din 2024, arată datele publicate de think tank-ul dedicat......
Cea mai mare companie de asigurări din Italia, Generali, a avut un profit net peste estimările analiştilor
Cea mai mare companie de asigurări din Italia, Generali, a avut un profit net peste estimările analiştilor
Cea mai mare companie italiană de asigurări, Generali, a raportat marţi un profit net trimestrial peste aşteptări, datorită ...
Protest spontan la Camera Deputaţilor. Funcţionarii parlamentari sunt nemulţumiţi de salarii
Protest spontan la Camera Deputaţilor. Funcţionarii parlamentari sunt nemulţumiţi de salarii
Funcţionarii publici parlamentari au organizat, marţi, un protest spontan, în faţa sălii de plen a Camerei Deputaţilor, ...
Cod galben de vijelii şi ploi torenţiale în aproape jumătate din ţară, până joi dimineaţa – prognoză ANM
Cod galben de vijelii şi ploi torenţiale în aproape jumătate din ţară, până joi dimineaţa – prognoză ANM
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, marţi, două atenţionări Cod galben de instabilitate atmosferică ...