SIF Transilvania, cea mai profitabilă dintre SIF-uri în primul semestru, cu un câştig de 32 mil.euro

SIF Transilvania (SIF3) a fost cea mai profitabilă dintre cele cinci societăţi de investiţii, cu un câştig de 140,3 milioane lei (aproape 32 milioane euro), valoare cu 24% peste cea înregistrată în perioada similară a anului trecut.
Economica.net - lun, 15 iul. 2013, 15:06
SIF Transilvania, cea mai profitabilă dintre SIF-uri în primul semestru, cu un câştig de 32 mil.euro

În primele şase luni din 2012, compania a consemnat un profit de 112,7 milioane lei.

Mai mult de o treime din profitul din primele şase luni din 2013 a fost reprezentat de câştigul dîn luna iunie, de 51,4 milioane lei, potrivit statisticilor lunare transmise de SIF Transilvania Bursei de Valori Bucureşti.

Activul net al societăţii de investiţii financiare a scăzut în luna iunie cu 4,06%, la 1,008 miliarde lei, de la 1,05 miliarde lei în luna mai. Corecţia a fost influenţată în principal de scăderea înregistrată de acţiunile Erste spre finalul lunii iunie, după ce banca a anunţat că va derula o majorare de capital de 660 milioane de euro pentru răscumpărarea capitalului participativ de 1,76 miliarde euro primit în 2009 de la statul austriac şi investitorii privaţi.

Raportat la nivelul de la finele anului trecut, de 1,09 miliarde lei, activul net al SIF Transilvania este mai mic cu 11,6%.

La fel ca în cazul SIF Transilvania, corecţia acţiunilor Erste a tras în jos şi activele nete ale SIF Banat-Crişana (SIF1), SIF Moldova (SIF2) şi SIF Muntenia (SIF4), având în vedere că participaţiile la banca austriacă au o pondere importantă în portofoliile celor patru SIF-uri.

SIF Oltenia (SIF5) s-a clasat pe locul secund după profitabilitate în primele şase luni, cu un câştig de 90,5 milioane lei, cu 66,9% mai mare faţă de profitul din aceeaşi perioadă din 2012. Compania a consemnat în luna iunie un profit de 6,1 milioane lei.

Activul net al SIF Oltenia, singura SIF care nu a schimbat acţiunile pe care le deţinea la BCR cu titluri Erste, a scăzut uşor în iunie, cu 0,67%, la 1,452 miliarde lei. Comparativ cu finalul anului trecut, activul net a urcat cu 1,35%, de la 1,432 miliarde lei.

Un profit semnificativ a înregistrat şi SIF Moldova, care a încheiat primul semestru cu un câştig de 83,8 milioane lei (aproape 20 milioane euro), în scădere cu 35% faţă de cel din perioada similară a anului trecut, de 128,8 milioane lei. Câştigul din primele şase luni ale anului trecut a fost susţinut în principal de vânzări de acţiuni Fondului Proprietatea şi pachete importante de titluri la BRD şi Erste.

În primele cinci luni din acest an, compania a consemnat un profit de 78,6 milioane lei, iar în luna iunie a mai câştigat 4,5 milioane lei.

La finele lunii iunie, SIF Moldova avea un activ net de 1,067 miliarde lei, cu 5,09% sub cel din luna mai, de 1,124 miliarde lei. În urma corecţiei înregistrate în luna iunie, activul net a coborât 2,12% sub nivelul de la finele anului trecut, de 1,09 miliarde lei.

SIF Muntenia a obţinut în luna iunie un câştig de 3,7 milioane lei, astfel că profitul din primul semestru a ajuns la 37 milioane lei (8,4 milioane euro). Câştigul din primele şase luni este cu 60% sub cel din aceeaşi perioadă a anului trecut, de aproape 52 milioane lei.

Activul net al companiei a scăzut cu 4,96% în luna iunie, la 1,021 miliarde lei, de la 1,074 miliarde lei la finele lunii mai. Corecţia înregistrată în luna iunie de acţiunile Erste a dus şi activul SIF Muntenia sub nivelul de la finalul anului trecut, cu 4,2%. Societatea de investiţii financiare a consemnat la sfârşitul anului trecut un activ net de 1,064 miliarde lei.

SIF Banat-Crişana a continuat să înregistreze cel mai mic profit dintre cele cinci SIF-uri şi în luna iunie, când a câştigat 1,8 milioane lei. Societatea a raportat pentru primul semestru un profit de 26,7 milioane lei (6 milioane euro), de peste trei ori mai mic decât cel din perioada similară a anului trecut, de 96,5 milioane lei.

Scăderea înregistrată de acţiunile Erste în luna iunie a influenţat şi activul net al SIF Banat-Crişana, acesta coborând cu 4,76%, la 1,39 miliarde lei, de la 1,46 miliarde lei la finele lunii mai.

Totuşi, activul net este încă pe plus, cu 5,57%, faţă de nivelul de la finalul anului trecut, de 1,317 miliarde lei.

Evoluţia a fost influenţată atât de decizia AGA prin care societatea nu a mai distribuit dividende din profitul de anul trecut, cât şi de schimbarea strategiei societăţii, odată cu alegerea unui nou consiliu de administraţie.

Valoarea cumulată a activelor nete ale celor cinci SIF-uri a scăzut în luna iunie cu 3,77%, la 5,94 miliarde lei, după ce la finele lunii mai a fost de 6,172 miliarde lei. Comparativ sfârşitul anului trecut, când activele totalizau 6,045 miliarde, scăderea este de 1,74%.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Plafonul pentru sprijinirea investițiilor în procesare ar putea fi ridicat la 15 milioane de euro
Plafonul pentru sprijinirea investițiilor în procesare ar putea fi ridicat la 15 milioane de euro
Plafonul sprijinului public pentru investiţiile în procesare ar putea fi modificat în Plan Naţional Strategic (PNS) la ...
Sute de mii de locuințe au rămas fără curent electric și peste 1.300 de zboruri au fost anulate în SUA din cauza unei furtuni foarte puternice
Sute de mii de locuințe au rămas fără curent electric și peste 1.300 de zboruri au fost anulate în SUA din cauza unei ...
Furtuna de zăpadă, care a lovit în acest weekend sudul SUA, lăsând mii de persoane fără curent electric şi determinând ...
Hidroelectrica a finalizat platforma pentru contractarea online, e funcțională. Urmează lansarea aplicațiilor mobile
Hidroelectrica a finalizat platforma pentru contractarea online, e funcțională. Urmează lansarea aplicațiilor mobile
La câteva luni după ce Hidroelectrica, cel mai mare producător de enegie electrică din țară, și furnizorul cu cel ...