1EUR = 4.8024 RON | Bucureşti 15 º

News

UPDATE Lovitură pe piaţa de capital: SIF-urile pot cumpăra acţiuni între ele

Acţiunile tuturor celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF), au fost suspendate de la tranzacţionare ieri începând cu ora 17.20, după un anunţ al Autorităţii de Supraveghere Financiară, care practic permite unei SIF să cumpere acţiuni la altă SIF. Tranzacţiile au fost reluate în scurt timp. Preţurile SIF-urilor au scăzut de teama alianţelor pe care şefii societăţilor le-ar putea face între ei, prin achiziţia reciprocă a titlurilor societăţilor pe care le conduc.

05 feb, 2014 | ECONOMICA.net

UPDATE 17.52 Tranzacţiile cu acţiuni SIF au fost reluate

ASF a remis Bursei de Valori Bucureşti o decizie aprobată pe 5 februarie, care, în esenţă, ridică interdicţia care fiecare dintre cele cinci Societăţi de Investiţii Financiare să poată cumpăra acţiuni ale unei alte SIF.

Decizia, semnată de preşedintele Autorităţii, Dan Radu Ruşanu, anulează o reglementare veche de cinci ani şi jumătate (Dispunerea de măsuri nu 11/12.08.2005) care practic interzicea unei SIF să deţină acţiuni la celelalte patru SIF.

După adoptarea acestei decizii, fiecare SIF poate cumpăra până la 5% din capitalul altei SIF, acesta fiind pragul maxim de deţinere la Societăţile de Investiţii Financiare.

Indicele BET FI, ale SIF-urilor şi Fondului Proprietatea a închis în scădere, care deşi nesemnificativă (-0,09%) este contrară aşteptărilor teoretice.

În mod normal, vor apare pe piaţă volume noi de cerere, care ar trebui să determine creşterea preţurilor. Totuşi, preţurile SIF-urilor au scăzut de teama alianţelor pe care şefii SIF-urilor le+ar putea face între ei, prin achiziţia reciprocă a titlurilor societăţilor pe care le conduc.

Unul dintre partizanii activi ai ridicări interdicţiei a fost Dragoş Bîlteanu, preşedintele SIF Banat Crişana (SIF1), care şi-a făcut deja o reputaţie de adversar al transparenţei şi adept al operaţiunilor controversate cu activele societăţii. SIF1 controlează, împreună cu SIF Moldova, firma care administrează SIF Muntenia (SIF4).

Investitorii ar putea penaliza mai mult SIF-urile de teama că liderii acestora vor ajunge la o putere cumulată de vot al grupurilor care i-au propulsat şi vor respinge astfel orice tentativă a altora de a controla deciziile manageriale.

Teoretic, 20% din acţiunile ori­că­rui SIF pot fi deţinute de celelalte SIF-uri. Şi, cum până la 40% din drepturile de vot sunt nefolosite  de acţionarii mici, majoritatea poate deveni mai uşor manevrabilă, potrivit temerilor unora dintre jucătorii la bursă.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Instanţa supremă

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO