SIF-urile scapă de companiile fără șanse de supravieţuire la Bursă

SIF Transilvania și-a vândut pachetul minoritar de la operatorul portuar Chimpex Constanța. SIF Oltenia şi-a lichidat, de asemeni o participaţie minoritară la o firma de produse lactate Lactido Craiova.
Adrian N. Ionescu - mar, 26 iun. 2012, 13:54
SIF-urile scapă de companiile fără șanse de supravieţuire la Bursă

Cel mai probabil,  Chimpex Constanţa (simbol bursier CHEM) va fi scoasă de la tranzacţionare de pe piaţa Rasdaq a Bursei de Valori Bucureşti (BVB) de către acţionarul majoritar, Azomureş Târgu Mureş, în urma ofertei publice de preluare obligatorie încheiată ieri.

O ofertă similară a întreprins însăşi compania care a preluat recent Azomureş (AZO), Ameropa. Aceasta, prin Pelican Fertilizers Gmbh, a ajuns la o deţinere de peste 96%, ceea ce o îndreptăţeşte să înceapă demersurile de delistare de la bursă.

Nici Ameropa şi nici Pelican Fertilizers Gmbh nu sunt companii listate la vreo bursă, ceea ce înseamnă că politica patronilor lor nu este specifică unor societăţi deschide publicului investitor.

Chimpex valorează în acest moment peste 110 milioane de lei la BVB. SIF Transilvania (SIF3) deţinea un pachet mai mic de 5% la Chimpex.

Lactida Craiova (LACU) are un  alt tip de poveste. Nu valorează decât 1,5 milioane de lei, conform chiar cotaţiei tranzacţiei prin care SIF Oltenia (SIF5) şi-a lichidat participaţia de peste 13%. A fost de altfel singura tranzacţie din ultimele 12 luni.

Lactida este o afacere mică locală a foştilor moguli ai SIF Oltenia. Pe de altă parte era înregistrată pe piaţa Rasdaq, care se va desfiinţa, iar Lactida nu are absolut nici o şansă de a promova pe piaţa reglementată a BVB.

Societăţile de investiţii financiare (SIF) au început să-şi cureţe mai vizibil portofoliile de companiile care nu au şanse de creştere la bursă, sub presiunea propriilor acţionari.

Fondurile de investiţii străine şi româneşti cer dividende tot mai mari, îngustând marja de administrare a portofoliului.

SIF-urile au nevoie de cash pentru dividende, dar şi pentru noi investiţii, fără de care îşi văd viitorul pericilitat, în caz că, sub presiunea menţionată vor trece şi la vânzarea activelor imoportante.

În cazul societăţii de investiţii numită Fondul Proprietatea (FP) fondurile străine de investiţii forţează chiar vânzarea pe bucăţi a activelor acestuia şi distribuirea veniturilor sub formă de dividende speciale.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...