Sinca, BCR: La finele anului putem avea o inflaţie de 2%. În ianuarie şi februarie, la 1%

Banca Comercială Română ar putea revizui în scădere la 2% prognoza sa referitoare la inflaţia la sfârşitul acestui an, potrivit analistului-şef al băncii, Eugen Sinca.
Economica.net - mar, 29 oct. 2013, 12:13
Sinca, BCR: La finele anului putem avea o inflaţie de 2%. În ianuarie şi februarie, la 1%

‘În acest an agricultura ne-a permis să avem un proces dezinflaţionist semnificativ în lunile de vară. Deja am văzut o scădere pronunţată a inflaţiei atât datorită reducerii TVA la pâine, o măsură administrativă, dar mai ales datorită producţiei agricole bune. Noi credem că la finele anului putem avea o inflaţie de 2%. Probabil acesta va fi noua noastră prognoză de inflaţie pentru luna decembrie, 2%, confortabil în interiorul ţintei BNR, iar în primele luni din anul 2014, în ianuarie şi februarie probabil vom atinge un record în ceea ce priveşte inflaţia anuală care va coborî în jurul a 1%, inclusiv ca urmare a unui efect de bază’, a declarat Eugen Sinca în cadrul unei conferinţe de presă.

Acesta a spus că modernizarea agriculturii româneşti este importantă pentru că România face paşi concreţi către adoptarea monedei euro în jurul anului 2020.

‘Am văzut că BNR a început deja un ciclu de relaxare a politicii monetare datorită reducerii inflaţiei ceea ce înseamnă dobânzi mai scăzute, înseamnă un cost de finanţare mai scăzut pentru stat, deci implicit avem noi paşi în realizarea criteriilor pentru adoptarea monedei euro şi de aceea noi credem că reforma agriculturii româneşti este deosebit de importantă pentru adoptarea monedei euro probabil undeva în 2020’, a declarat Eugen Sinca.

Potrivit analistului – şef al BCR, anul acesta vom avea o creştere economică de 2,5%, iar agricultura are o contribuţie de un punct procentual la estimarea de creştere economică. Estimarea de creştere economică a analistului pentru anul 2014 este de 2,3%, mai mică decât în 2013, dar cu o structură mai bună decât în acest an.

Banca Naţională a României (BNR) a modificat în jos, la 3,1%, prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an, la fel ca şi la finele anului viitor. Anterior, BNR prognoza pentru finalul acestui an o inflaţie de 3,2%. Ţinta de inflaţie pentru finalul anului este de 2,5% plus/minus un punct procentual.

Te-ar mai putea interesa și
Mesaj important de la Ryanair pentru toți cei care zboară spre Marea Britanie
Mesaj important de la Ryanair pentru toți cei care zboară spre Marea Britanie
Ryaniar, cea mai mare companie aeriană din Europa, a transmis un anunț important pasagerilor care zboară spre și dinspre aeroporturile din Marea Britanie. Compania le cere pasagerilor să......
Porți de protecție la metrou: Ce se mai întâmplă cu proiectul – pilot din stația Berceni
Porți de protecție la metrou: Ce se mai întâmplă cu proiectul – pilot din stația Berceni
Poarta de protecție din cadrul proiectului - pilot din stația de metrou Berceni a fost omologată și urmează să fie ...
Şeful Rheinmetall vrea înfiinţarea unui consorţiu european în domeniul armamentului
Şeful Rheinmetall vrea înfiinţarea unui consorţiu european în domeniul armamentului
Directorul general de la Rheinmetall, Armin Papperger a lansat ideea înfiinţării unui consorţiu european în domeniul ...
Românii nu ştiu să se ferească de fraudele online. O treime dintre adulţi nu verifică dacă pagina magazinului e reală, atunci când fac cumpărături online – date IGPR
Românii nu ştiu să se ferească de fraudele online. O treime dintre adulţi nu verifică dacă pagina magazinului e reală, ...
Poliţia Română, prin Institutul de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii, a efectuat un studiu privind descrierea ...