Sinca (BCR): Suspendarea memorandumului cu FMI ar putea deprecia leul la 4,5 lei/euro, pe termen foarte scurt

Suspendarea Memorandumului României cu Fondul Monetar Internațional ar putea deprecia leul la 4,5 lei/euro pe termen foarte scurt și am putea asista la o respingere a ofertelor băncilor la licitațiile pentru titluri de stat, pe fondul randamentelor în creștere, a declarat luni, pentru AGERPRES, analistul - șef al BCR Eugen Sinca, vicepreședinte al Asociației Analiștilor Financiar - Bancari din România (AAFBR).
Economica.net - lun, 02 dec. 2013, 19:10
Sinca (BCR): Suspendarea memorandumului cu FMI ar putea deprecia leul la 4,5 lei/euro, pe termen foarte scurt

‘Vom avea probabil o mică întârziere în relația cu FMI, similară cu cele din anii precedenți, iar din ianuarie situația ar putea reintra în normal. Dacă ne uităm la istoria relațiilor dintre România și FMI vedem că acordurile au evoluat după un tipar ‘stop and go’ ceea ce înseamnă că avem încă un drum de parcurs în consolidarea reformelor într-un cadru instituțional bine definit. Pe termen foarte scurt am putea avea o depreciere a leului spre 4,50 lei/euro, aceasta fiind de altfel și estimarea noastră pentru luna decembrie 2013, neschimbată încă din vară’, a spus Eugen Sinca.

Sinca a explicat că, având în vedere că Ministerul de Finanțe a acoperit deja necesarul brut de finanțare pentru 2013 și acum construia o rezervă de lichiditate pentru 2014, am putea asista la o respingere a ofertelor băncilor la licitațiile pentru titluri de stat, pe fondul randamentelor în creștere.

‘Pentru stabilitatea financiară a României, privită inclusiv din perspectiva nevoii de a avea cât mai rapid un buget de stat pentru 2014, ar fi de dorit ca acordul cu FMI să reintre în normal în următoarele săptămâni. În caz contrar nu vom mai avea o relaxare a politicii monetare prin reducerea rezervelor minime obligatorii la lei în 2014, ceea ce înseamnă că și revenirea economică va suferi’, a mai declarat Sinca.

Președintele Traian Băsescu a declarat luni că a decis să nu aprobe memorandumul vizând negocierile cu FMI, Banca Mondială și Comisia Europeană din cauză că Guvernul și-a asumat majorarea accizei la carburanți cu 7 eurocenți/litru.

Șeful statului a subliniat că nu-și va asuma această măsură, pe care a catalogat-o „antieconomică, împotriva intereselor României și împotriva șanselor de relansare a economiei”.

În acest context, premierul Victor Ponta a declarat că Acordul cu FMI este în acest moment suspendat.

La rândul său, ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea, a arătat, la Realitatea TV, că Acordul României cu Fondul Monetar Internațional (FMI) nu mai este operațional în condițiile în care Memorandumul cu instituția financiară internațională nu se poate încheia dacă nu este semnat de președintele Traian Băsescu. Potrivit lui Voinea, în cazul în care această situație se va prelungi, principala consecință va fi creșterea costurilor la care se va împrumuta România.

Te-ar mai putea interesa și
De la 1 octombrie, românii vor putea intra în Marea Britanie doar cu pașaportul
De la 1 octombrie, românii vor putea intra în Marea Britanie doar cu pașaportul
De la 1 octombrie 2021 cetăţenii români, asemenea tuturor cetăţenilor din ţările Uniunii Europene, nu vor mai putea folosi cartea de identitate ca document de călătorie în Regatul Unit, ci......
Situație foarte gravă în plin val patru. Mai sunt în România doar 12 paturi ATI libere pentru bolnavii COVID-19
Situație foarte gravă în plin val patru. Mai sunt în România doar 12 paturi ATI libere pentru bolnavii COVID-19
Grupul de Comunicare Strategică informează că, potrivit datelor existente în aplicaţia alerte.ms, la nivel naţional ...
Un număr record de cazuri confirmate de COVID-19 în ultimele 24 de ore. 121 de decese și 1.195 de pacienți la ATI
Un număr record de cazuri confirmate de COVID-19 în ultimele 24 de ore. 121 de decese și 1.195 de pacienți la ATI
Un număr de 7.676 de cazuri noi (cel mai de la debutul valului patru) de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate ...
Enel vrea să renunțe la cărbune până în 2027 și să-și tripleze până în 2030 capacitățile de producere a energiei regenerabile
Enel vrea să renunțe la cărbune până în 2027 și să-și tripleze până în 2030 capacitățile de producere a energiei ...
Compania italiană de utilităţi Enel şi-a propus triplarea capacităţilor de producere a energiei din surse regenerabile ...