Sindicaliștii din Federaţia Columna – SCOR, care reprezintă salariații din administrația publică locală, a anunțat Guvernul că pregătește declanșarea grevei generale (Video)

Federaţia Columna - SCOR a anunțat că astăzi, 25 ianuarie 2024, a notificat Guvernul cu privire la declanșarea grevei generale, ca urmare a politicilor economice și sociale promovate de acesta. Concret, sindicaliștii sunt nemulțimiți de nivelul salarizării funcționarilor din administrația publică, subfinanțarea sistemului și blocarea posturilor.
Cristian Negrei - joi, 25 ian. 2024, 17:25
Sindicaliștii din Federaţia Columna - SCOR, care reprezintă salariații din administrația publică locală, a anunțat Guvernul că pregătește declanșarea grevei generale (Video)

Notificarea Guvernului este prima etapă din procedura prevăzută de lege pentru punerea în mișcare a acțiunii greviste. Calendarul protestelor este următorul: pe 31 ianuarie va fi organizată o grevă de avertisment, între orele 11.00 și 13.00, iar pe 5 februarie va fi declanșată greva generală pe termen nelimitat.

Protestul sindicaliștilor urmărește rezolvarea a trei revendicări.

1. Aplicarea integrală a prevederilor Legii – cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice pentru personalul din Administrația Publică Locală, prin raportarea la salariul minim pe economie de 3.300 de lei. La acest moment, salariații din Administrația Publică Locală nu au garantate, prin Lege, majorări salariale, cum se întâmplă la demnitari sau alte categorii de personal din domeniul bugetar, fiind blocați cinci ani la rând de ordonanțele trenuleț.

2. Reformarea sistemului de finanțare a bugetelor locale. Administrația Publică Locală este poziționată într-o subfinanțare cronică și sistematică, sistemul de finanțare fiind anacronic și lipsit de coerență, autoritățile publice locale fiind în imposibilitatea de a-și îndeplini atribuțiile și competențele prevăzute de Constituție și de Lege, situație care are impact negativ și în privința salarizării.

3. Deblocarea negocierilor colective pentru funcționarii publici la nivel de grup de unități/sector de activitate și stoparea ingerinței politicului în exercitarea funcției publice.

Sindicaliștii precizează că în acest context, potrivit legii, Guvernul are două obligații: să publice pe pagina de internet anunțul de declanșare a grevei generale și de a chema Federația Columna-Scor la negocieri.

Federația Columna – Scor precizează că va asigura în perioada următoare respectarea tuturor pașilor legali necesari pentru desfășurarea acțiunii greviste astfel încât nemulțumirile salariaților din administrația publică locală să își găsească în cel mai scurt timp o soluționare favorabilă.

 

Te-ar mai putea interesa și
HMD lansează în România telefoanele Nokia 215 4G, Nokia 225 4G și Nokia 235 4G începând din luna mai
HMD lansează în România telefoanele Nokia 215 4G, Nokia 225 4G și Nokia 235 4G începând din luna mai
Compania IT HMD anunță că a lansat cele mai recente creații a sa: telefoanele cu taste Nokia 215 4G, Nokia 225 4G și Nokia 235 4G. Acest trio vine într-un curcubeu de culori, iar prețurile......
Cometex inaugurează cel de-al 12-lea parc comercial din rețeaua sa în orașul Vălenii de Munte
Cometex inaugurează cel de-al 12-lea parc comercial din rețeaua sa în orașul Vălenii de Munte
Cometex, companie dezvoltatoare de parcuri comerciale, anunță că va inaugura pe 1 mai un nou centru comercial modern în ...
Klaus Iohannis a promulgat legea privind energia eoliană offshore. Ea va intra în vigoare de la 30 mai
Klaus Iohannis a promulgat legea privind energia eoliană offshore. Ea va intra în vigoare de la 30 mai
Legea privind energia eoliană offshore va intra în vigoare în data de 30 mai, a anunţat, marţi, Ministerul Energiei, ...
Guvernul a aprobat bugetul de venituri și cheltuieli a Loteriei Române
Guvernul a aprobat bugetul de venituri și cheltuieli a Loteriei Române
Guvernul a aprobat, marţi, bugetul de venituri şi cheltuieli pe anul 2024 pentru Compania Naţională Loteria Română, ...