Sindicate: Până la 50.000 de bugetari pierd din venituri, în urma modificărilor legislative, pregătim proteste şi procese colective

Preşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS), Dumitru Costin, afirmă că între 30.000 şi 50.000 de angajaţi din sectorul public vor avea salarii nete reduse, în urma modificărilor legislative, în timp ce liderul Sindicatului Naţional al Funcţionarilor Publici (SNFP), Sebastian Oprescu, spune că sunt afectaţi 22.000 de funcţionari. BNS va deschide procese colective împotriva angajatorilor care ”au abuzat de neştiinţa angajaţilor”, iar SNFP pregăteşte acţiuni de stradă, luând în calcul inclusiv declanşarea grevei generale, scrie News.ro.
Economica.net - mar, 06 feb. 2018, 12:40
Sindicate: Până la 50.000 de bugetari pierd din venituri, în urma modificărilor legislative, pregătim proteste şi procese colective

Preşedintele BNS, Dumitru Costin, a declarat, marţi, pentru News.ro, că pe fondul legii salarizării şi al transferului contribuţiilor sociale de la angajator la angajat există între 30.000 şi 50.000 de bugetari care au pierdut din venituri începând din 1 ianuarie, iar mai mult de jumătate dintre salariaţii din mediul privat nu au obţinut creşterea brutului de la angajator şi au un venit net mai mic.

Dumitru Costin a spune că nimeni nu poate răspunde acum cu precizie câţi angajaţi au pierdut din venitul net, pentru că în sectorul bugetar nu toţi salariaţii şi-au încasat salariile pe luna ianuarie pentru a face o comparaţie cu cele din luna decembrie.

”Impactul real va fi clar în baza unor analize care vor fi finalizate undeva la jumătatea lunii martie, dar acum ştim că între 30.000 şi 50.000 de bugetari vor fi afectaţi”, a afirmat Dumitru Costin.

Liderul BNS a explicat că există trei acte normative care au dus la reducerea veniturilor nete, respectiv Legea 153 (legea salarizării pentru personalul bugetar), Ordonanţa 79, care vizează modificări la Codul fiscal şi Ordonanţa 82, care prevede renegocieri între angajator şi angajat privind salariul brut, ultimele două afectând toată piaţa muncii.

”Legea 153 a venit de la bun început cu o anumită filozofie, cunoscută, aceea de a rescrie în totalitate grilele de salarizare din sectorul public, salariile care nu se încadrează în grilă fiind reduse automat. De asemenea, limita sporurilor pe ordonatorul de credit este de maximul 30 la sută. Un alt motiv care generează nemulţumiri este dat de nivelul de pregătire profesională a persoanelor responsabile cu reîncadrarea în noua grilă de salarizare, pentru că nu toţi au înţeles corect modelul de reîncadrare pe Legea 153. Unii poate au aplicat cu rea intenţie legea…”, a spus Costin.

Acesta a adăugat că pentru întreaga piaţă a muncii, Ordonanţa 79 prevede taxe şi impozite mărite, care au fost trecute la angajat.

”Dacă le cumulăm, suma taxelor şi impozitelor pe venit e de 45 la sută la venitul brut, pe când anul trecut era 32,05. Cu alte cuvinte, a crescut fiscalitatea pe muncă”, a spus Costin.

Referitor la Ordonanţa 82, prin care angajatorii trebuie să renegocieze cu angajaţii salariile brute, liderul BNS spune că ”este o cârpeală” care nu a fost discutată cu sindicatele.

”În momentul de faţă, dacă ne referim la sectorul privat, mai mult de jumătate dintre angajaţi au venitul net redus, pentru că nu le-au fost crescute salariile brute. Unii angajatori au venit cu soluţii de compensare, cum ar fi tichete de masă sau prime, dar salariul brut a rămas nemodificat”, a spus Costin.

BNS pregăteşte în acest moment ”un demers de natură juridică”, pentru a acţiona în instanţă angajatorii ”care au abuzat de neştiinţa angajaţilor, de prevederile abuzive ale Ordonanţei 79” şi va deschide procese colective, prin care îşi va reprezenta membrii de sindicate afiliate.

La rândul său, liderul SNFP, Sebastian Oprescu, a declarat pentru News.ro că 22.000 de funcţionari au salarii mai mici din ianuarie, cele mai mari pierderi – în medie 40% din salarii – fiind pentru angajaţii Ministerului de Externe.

”Creşterile salariale decise de Guvern nu acoperă majorarea taxelor trecute la angajaţi. Pierderile cele mai mari sunt în administraţie. În momentul de faţă nu avem o situaţie definitivă a angajaţilor care au pierdut din salariul net, dar estimăm că sunt 22.000 de funcţionari în această situaţie. La Ministerul de Externe sunt cele mai mari pierderi de venituri, în medie de 40 la sută. La celelalte ministere, pierderile sunt între 10 şi 30 la sută din net. Dacă ne referim la creşteri, trebuie să menţionăm că în mediul public cea mai mare creştere de net este de 2,5 la sută. În mediul privat, cei care nu au actele adiţionale încheiate au pierdut 22,5 la sută din net”, a declarat Oprescu.

Conform sursei citate, SNFP pregăteşte proteste de stradă, mergându-se până la greva generală.

”Încă suntem în evaluarea situaţiei juridice, evaluarea pierderilor, dar avem în vedere acţiuni care merg de la ieşiri în stradă la greva generală”, a spus Oprescu.

Te-ar mai putea interesa și
Premierul Armeniei: Zonele disputate trebuie returnate Azerbaidjanului, altfel va urma un război – TASS
Premierul Armeniei: Zonele disputate trebuie returnate Azerbaidjanului, altfel va urma un război – TASS
Premierul armean Nikol Paşinian a avertizat că Armenia s-ar putea confrunta cu un război cu Azerbaidjanul dacă nu va ajunge la un compromis cu Baku în ceea ce priveşte returnarea unor teritorii......
Unilever renunţă la afacerile cu îngheţată şi desfiinţează 7.500 de posturi la nivel mondial
Unilever renunţă la afacerile cu îngheţată şi desfiinţează 7.500 de posturi la nivel mondial
Gigantul din domeniul bunurilor de larg consum Unilever a anunţat marţi că intenţionează să transforme operaţiunile ...
Turiştii nerezidenţi cazaţi în România au cheltuit, în medie, 2.675 lei/persoană, în 2023 – date INS
Turiştii nerezidenţi cazaţi în România au cheltuit, în medie, 2.675 lei/persoană, în 2023 – date INS
Turiştii nerezidenţi cazaţi în structurile de cazare turistică colective din România au cheltuit, anul trecut, în ...
Japonia a renunţat la politica dobânzilor negative
Japonia a renunţat la politica dobânzilor negative
Banca Japoniei (BoJ) a majorat marţi dobânda de referinţă, punând punct unei perioade de opt ani în care a practicat ...