Sindicatele, aceste oligopoluri cu mască „socială”

De obicei, ținta acuzațiilor de constituire de monopol sau oligopol o constituie corporațiile, marile companii. Pasămite autoritățile de supraveghere și control stau la pândă să vadă dacă nu cumva o firmă are prea mare succes și ajunge să aibă o poziție dominantă sau dacă nu cumva cade la pace cu cei cu care ar trebui să concureze pentru a-și împărți piața, în prejudiciul consumatorilor.
Ionuţ Bălan - mar, 20 nov. 2018, 13:51

Bineînțeles, se scapă din vedere faptul că, de cele mai multe ori, monopolurile și oligopolurile de facto sunt create chiar de stat, prin reglementări favorabile jucătorilor dominanți și menite să submineze concurența, ca și prin subvenții și alte avantaje directe sau indirecte.

Și totuși, există o piață care scapă în mod constant ochiului vigilent al autorităților de concurență: piața muncii. Iar aici legea o fac sindicatele.

Evident că nu este nimic rău, ba dimpotrivă, în faptul că salariații se asociază pentru a-și gestiona cât mai bine interesele, inclusiv pentru a negocia contracte de muncă cu angajatorii. Numai că sindicatele nu sunt tocmai asta și, în plus, beneficiază de privilegii conferite prin lege.

În primul rând avem de a face cu obligativitatea angajatorilor de a reține și de a vira de la salariați la organizație cotizațiile sindicale. În al doilea rând, despre obligația din unele țări și unele industrii ca nici o persoană să nu poată fi angajată fără să se fi înscris întâi în sindicat și fără să se angajeze să nu accepte un salariu lunar mai mic de un plafon stabilit de sindicat. În acest fel, cu binecuvântarea legii și a statului, sindicatele reprezintă adevărate oligopoluri pe piața muncii, împiedicând practic șomerii și tinerii fără experiență să aibă acces la locuri de muncă. Iar pe șomeri nu-i reprezintă niciodată nici un sindicat.

Iar după aceea nu e deloc de mirare că șefii de sindicat ajung să se comporte exact ca boșii corporatiști pe care pretind că îi detestă și fac afaceri și avere cu banii membrilor de sindicat.

PS – Apropo de oligopolurile de pe piața muncii – care recunosc implicit acest fapt când se denumesc ele însele cartel-bloc-centrală – trebuie remarcat faptul că există un cartel legat de un monopol – metroul – ce nu aparține comunității pe care o deservește, Bucureștiul, ci ministerului de resort. Dar dacă se întâmplă acest lucru înseamnă că acesta este un obiectiv strategic și e ciudat că ceva ce e asimilat cu armata e marcat de tulburări sindicale. Dacă o face totuși ar trebui să i se impute pierderile produse.

Te-ar mai putea interesa și
Mercedes-Benz a prezentat EQT, un concept „aproape de varianta de serie”
Mercedes-Benz a prezentat EQT, un concept „aproape de varianta de serie”
Germanii de la Mercedes-Benz au prezentat conceptul EQT, un viitor vehicul care „va atrage familiștii și clienții care au nevoie de mult spațiu”....
Fondurile suverane au făcut anul trecut investiții de 65,9 miliarde de dolari, de două ori mai mari față de 2019
Fondurile suverane au făcut anul trecut investiții de 65,9 miliarde de dolari, de două ori mai mari față de 2019
Investiţiile directe realizate de fondurile suverane de investiţii în 2020 aproape s-au dublat comparativ cu 2019, ajungând ...
Compania Mecanica Ceahlău a realizat o cifră de afaceri în creștere cu 65,8% în primul trimestru din 2021
Compania Mecanica Ceahlău a realizat o cifră de afaceri în creștere cu 65,8% în primul trimestru din 2021
Mecanica Ceahlău a obţinut un profit net de 282.807 de lei în primul trimestru, în creştere cu 244% faţă de primul ...
Germania alocă 2 miliarde de euro pentru construirea unui computer cuantic
Germania alocă 2 miliarde de euro pentru construirea unui computer cuantic
Germania a anunţat marţi alocarea a două miliarde de euro pentru a construi un computer cuantic până în 2025, având ...