Sindicatele din sănătate: Doar 50 % dintre medicii României profesează în spitalele de stat

Sindicatul Promedica şi Uniunea Sindicală a Medicilor din România 'Alianţa Medicilor' îşi exprimă îngrijorarea legată de potenţialele efecte produse de intrarea în vigoare, la 1 iulie, a Legii cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice şi atrag atenţia asupra faptului că doar 50% dintre medicii României profesează în spitalele de stat, în timp ce restul de 50% sunt medici de familie şi medici din ambulatoriile de specialitate, care nu beneficiază de prevederi de salarizare bugetară, deşi prestează servicii medicale publice.
Economica.net - lun, 10 iul. 2017, 09:39
Sindicatele din sănătate: Doar 50 % dintre medicii României profesează în spitalele de stat

Într-un comunicat remis luni AGERPRES, sindicaliştii din sănătate atrag atenţia asupra potenţialelor consecinţe ‘dramatice’ generate odată cu intrarea în vigoare a acestei legi, şi anume: sistarea plăţii bursei acordate medicilor rezidenţi prin abrogarea art. 18 din OUG 103/2013, confuzia introdusă în ceea ce priveşte numărul de gărzi obligatorii pentru medicii din spitale (patru gărzi obligatorii) – contradicţii între legi, ordine de ministru, contracte colective de muncă etc. -, sistarea plăţilor privind titlul ştiinţific de doctor, atât ca suma compensatorie, cât şi ca spor, impunându-se clarificări suplimentare precise transmise unităţilor sanitare.

În plus, aceştia reclamă prevederi confuze şi lipsite de pragmatismul necesar privitoare la efectuarea şi plata orelor suplimentare în sistemul sanitar (art. 21 din lege), lipsa de concizie şi claritate în ce priveşte cuantumul total al sporurilor ce nu poate depăşi 30% din suma salariilor de bază, incertitudinea şi insatisfacţia continue privind nivelul actual al salarizării medicilor şi al personalului sanitar superior din România.

De asemenea, sindicatele din sănătate avertizează Guvernul şi Parlamentul, precum şi clasa politică aflate în exerciţiu că astfel de provocări generează revolte şi anomie în cadrul corpului medical, subliniind că ‘promisiunile nu vor ţine niciodată loc de nivel de trai şi de pregătire şi nu vor opri exodul celei mai preţioase resurse a României’.

‘Sindicatul Promedica şi USMR ‘Alianţa Medicilor’ avertizează Guvernul, Parlamentul Romaniei şi întreaga clasă politică aflată în exerciţiu în prezent că astfel de provocări şi tulburări ale unui sistem sanitar cu adevărat deficitar şi aflat nu departe de marginea prăpastiei, în insuficienţa de personal bine pregătit, cu lipsuri materiale imense, văduvit de orice orizont de performanţă reală în beneficiul pacienţilor noştri şi, nu în ultimă instanţă, lipsit de o viziune coerentă şi fără echivoc a ceea ce ar trebui să devină – generează deja revoltă şi anomie în cadrul corpului medical. Fapt cu consecinţe grave, prin demotivarea gravĂ a medicilor, prin accelerarea exodului, prin accentuarea senzaţiei de abandon, trădare şi dezinteres al clasei politice în ansamblul ei faţă de salvatorii unei ţări care consideră, se pare, că merită să îi piardă’, se spune în comunicat.

De asemenea, sindicatul Promedica atrage atenţia că 50% dintre medicii României profesează în spitalele din ţară, în timp ce restul de 50% sunt medici de familie şi medici din ambulatoriile de specialitate.

‘Sindicatul Promedica atrage atenţia asupra faptului că doar 50% dintre medicii României profesează în spitalele României, în timp ce restul de 50% sunt medici de familie şi medici din ambulatoriile de specialitate care nu beneficiază de prevederi de salarizare bugetară, deşi prestează servicii medicale publice. Solicităm ca statul român să ia în considerare toate aceste categorii şi să elaboreze o strategie moderna şi reală a tarifării serviciilor medicale, în vederea activării unei distribuţii echitabile între veniturile medicilor romani’, se arată în text.

Sindicaliştii subliniază că salariul de bază reprezintă modalitatea de recunoaştere financiară a valorii profesiunii de medic, şi nu sporurile, pe care le consideră ‘elemente volatile şi discriminatorii’.

‘Am susţinut întotdeauna principiul conform căruia salariul de bază, şi nu sporurile, să reprezinte modalitatea de recunoaştere financiară a valorii profesiunii de medic. De abia când salariul/venitul de bază va fi conform cu solicitările noastre anterioare vom şti că statul român a recunoscut eforturile medicilor români, precum şi devotamentul inegalabil de voluntariat in slujba ţării, vreme de 27 de ani. Sporurile nu reprezintă o recunoaştere a valorii profesiunii şi sunt elemente care sunt volatile şi discriminatorii, scindând corpul medical. Considerăm că preocuparea pentru sporuri nu poate ţine locul unei strategii a veniturilor pentru medici. Susţinem fără rezerve respectarea Codului Muncii şi respingem noţiunea de muncă impusă în afara normei de bază’, subliniază aceştia.

În altă ordine de idei, sindicatele din sănătate mai solicită clarificarea situaţiei medicilor care lucrează în spitale cu jumătate de normă, privind dreptul la concediul de odihnă plătit.

‘De asemenea, solicităm Guvernului, prin ministerele abilitate (Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Educaţiei Naţionale), clarificarea situaţiei medicilor care au norma de bază în cadrul Universităţilor de Medicină şi Farmacie şi care lucrează în spitale în baza unor contracte de muncă de jumătate de normă, pentru servicii medicale în legătură contractuală cu Casa de Asigurări, privind dreptul la concediu de odihnă plătit pentru contractul cu spitalele, norma de muncă (activităţile profesionale) şi aplicarea anexei nr. II cap. II art. 5 alin. (2) a Legii salarizării 153/2017 (gărzile)’, conform sursei.

La final, cele două sindicate pledează pentru un ‘parteneriat real’ cu decidenţii politici din sănătate, bazat pe ‘respect şi încredere reale şi reciproce, având drept rezultate pragmatismul managerial şi propăşirea unei naţiuni care merită mai mult’.

Te-ar mai putea interesa și
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase pasaje pietonale în Ilfov
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase ...
Companiile TQM Management S.R.L. şi Like Consulting S.R.L. au fost desemnate câştigătoare ale licitaţiilor pentru elaborarea Studiilor de Fezabilitate (SF) şi a Proiectelor pentru Autorizarea......
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Metrorex a prezentat miercuri imagini cu execuția primelor segmente de pereți mulați la Magistrala 6, realizate la viitoarele ...
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
''Portretul domnişoarei Lieser'', de Gustav Klimt, tablou rămas neterminat din cauza morţii artistului austriac, a fost ...
Biden a promulgat legea care impune vânzarea TikTok către un investitor american. Șeful aplicației anunță că nu pleacă nicăieri
Biden a promulgat legea care impune vânzarea TikTok către un investitor american. Șeful aplicației anunță că nu pleacă ...
Președintele american Joe Biden a promulgat astăzi legislația privind acordarea de ajutoare către Ucraina, Israel și ...