Sindicatele, nemulţumite de noua ordonanţă privind salarizarea bugetarilor. Protestele nu sunt excluse

Liderii federaţiilor sindicale din România sunt nemulţumiţi de noua abordare a proiectului de Ordonanţa de Urgenţă privind salarizarea din sistemul bugetar şi au avertizat că inechităţile se vor muta la un alt nivel.
Economica.net - vin, 22 apr. 2016, 10:45
Sindicatele, nemulţumite de noua ordonanţă privind salarizarea bugetarilor. Protestele nu sunt excluse

‘Premierul a afirmat astăzi că intenţionează să facă un nou proiect de ordonanţă de urgenţă. Vor avea loc discuţii tehnice în zilele următoare astfel încât, până la finalul lunii mai, acest proiect să fie adus în faţa opiniei publice. Ideea lansată este de a se încerca să se facă o corectare a actualelor anomalii care există în sistemul bugetar. Eu am atras atenţia domnului prim-ministru că va fi extrem de complicat pentru învăţământ să măreşti salariile mici având în vedere că grila este extrem de aplatizată. Diferenţa între salariul minim şi maxim în învăţământ este foarte mică şi aştept concret să văd ce se întâmplă, pentru că fac parte din acel grup tehnic care va lucra şi am atras atenţia că este posibil ca prin această ordonanţă să apară alte nemulţumiri. Ceea ce am cerut premierului este să se lucreze în paralel la un proiect de lege a salarizării, care să corecteze actualele anomalii’, a declarat preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Simion Hăncescu, la finalul discuţiilor din Consiliul Naţional Tripartit (CNT).

Acesta a precizat că respectiva lege se poate aplica gradual cu creşteri mai mari şi într-un interval de timp mai scurt pentru cei cu salarii mici şi o creştere mai mică, dar într-un interval mai mare de timp, pentru cei cu salarii mari.

‘Eu cred că în final acest proiect de ordonanţă va crea nemulţumiri. Este foarte clar în documentul pe care ni l-au prezentat, dar nu suntem obligaţi să acceptăm. A spus şi prim-ministru că este posibil ca această ordonanţă să pice, dacă se va ajunge la concluzia că va crea nemulţumiri’, a afirmat Simion Hăncescu.

La rândul său, reprezentantul Sanitas a menţionat că ‘în sănătate situaţia este explozivă’ şi riscă să iasă de sub control.

‘Am transmis primului ministru că în sănătate situaţia este explozivă, că riscă să iasă de sub control. Am transmis că suntem mai speciali pentru că avem foarte multe categorii profesionale..Am transmis foarte clar că noi nu renunţăm la rezolvarea de urgenţă a inechităţilor în sectorul salarizare pentru că noi nu putem să luăm pe bucăţi acest lucru pentru fiecare meserie deoarece fiecare componentă a echipei medicale este importantă. Am transmis foarte clar solicitarea de a interveni de urgenţă în aşa fel încât să putem să detensionăm situaţia în sănătate şi asistenţă socială’, a spus Marius Sepi, prim-vicepreşedinte al Sanitas.

Liderul sindical consideră că nu se poate accepta o abordare ‘pe bucăţi’ în condiţiile în care doar pentru unii se vor face corecţii. În schimb, Marius Sepi a afirmat că trebuie căutate soluţii de finanţare în aşa fel încât pe această ordonanţă de urgenţă să intre toate categoriile de personal.

În context, cei doi lideri sindicali au anunţat că sindicatele din domeniu ar putea recurge la proteste în perioada următoare.

Vicepreşedintele ‘Cartel Alfa’, Liviu Apostoiu, a atras atenţia că prin noul proiect inechităţile din sectorul bugetar se vor muta într-o zonă ceva mai sus ‘la un alt nivel’.

‘Suntem de acord că există constrângeri bugetare, dar nu suntem de acord cu faptul că ei nu pot acopere şi să adune mai mulţi bani. Era treaba Guvernului să facă acest lucru. Ca şi confederaţie care acoperă întregul sistemul bugetar, Cartel Alfa a spus următorul lucru: că vom muta inechităţile din zona de foarte de jos a salariilor într-o zonă ceva mai sus, la un alt nivel’, a subliniat Apostoiu.

De asemenea, preşedintele BNS, Dumitru Costin, a arătat că este nevoie de o analiză pe fiecare sector în parte.

‘Astăzi am prezentat premierului şi celorlalţi membri ai CNT-ului faptul că va trebui să luăm în evaluare salariile în plată, veniturile pe care le încasează indivizii. Am sesizat astăzi pe cifre efective diferenţe uriaşe la aceeaşi meserie şi aceeaşi calificare. Începând de la nivel de rang de secretar de stat, de la 4.200 de lei net şi până la 7.600 de lei, pe aceeaşi funcţiune, dar în ministere diferite’, a afirmat Dumitru Costin.

Acesta a dat şi un exemplu de la Opera Română, unde un salariat pe grila de salarizare în sectorul bugetar ia 1.000 de euro, dar acelaşi salariat mai are un contract civil la aceeaşi instituţie şi în baza aceluiaşi contract mai primeşte 7.000 de euro, iar cumulat ia 8.000 de euro, precizând că sunt mai multe cazuri asemănătoare.

Te-ar mai putea interesa și
HONOR lansează seria HONOR 200. Telefonul este dispobil de astăzi în România pentru precomenzi
HONOR lansează seria HONOR 200. Telefonul este dispobil de astăzi în România pentru precomenzi
HONOR, brandul global de tehnologie cu cea mai rapidă creștere din Europa, a lansat noua serie HONOR 200 în cadrul unui eveniment de referință, desfășurat la hipodromul Longchamp din Paris. La......
Autostrada Bucureștiului A0: Aktor a așternut primul strat de asfalt pe 10,5 kilometri din lotul 3 Sud
Autostrada Bucureștiului A0: Aktor a așternut primul strat de asfalt pe 10,5 kilometri din lotul 3 Sud
Constructorul grec Aktor anunță că a ajuns la un progres de aproape 70% pe lotul 3 Sud din Autostrada Bucureștiului (A0), ...
Statele Unite, Marea Britanie şi Canada acuză Rusia că încearcă să influențeze rezultatul alegerilor prezidențiale din Republica Moldova
Statele Unite, Marea Britanie şi Canada acuză Rusia că încearcă să influențeze rezultatul alegerilor prezidențiale ...
Statele Unite, Marea Britanie şi Canada au acuzat joi Rusia de complot pentru a influenţa rezultatul alegerilor prezidenţiale ...
UE și Ucraina cer Azerbaidjanului să faciliteze tranzitul gazelor rusești care ar trebui să ajungă în statele din Europa Centrală
UE și Ucraina cer Azerbaidjanului să faciliteze tranzitul gazelor rusești care ar trebui să ajungă în statele din Europa ...
Uniunea Europeană şi Ucraina au cerut Azerbaidjanului să se implice în discuțiile cu Rusia referitoare la un acord de ...