Sindicatele şi patronatele nu au ajuns la un consens în privinţa salariului minim

Reprezentanţii sindicatelor şi ai patronatelor au avut vineri o nouă rundă de discuţii, în încercarea de a ajunge la un consens în privinţa momentul creşterii salariului minim şi mai ales pentru valoarea acestuia în 2017.
Economica.net - vin, 09 dec. 2016, 12:49
Sindicatele şi patronatele nu au ajuns la un consens în privinţa salariului minim

Sindicatele şi patronatele nu-au au reuşit să ajungă la o variantă comună şi au decis să meargă la reuniunea de luni a Consiliul Naţional Tripartit de Dialog Social cu ‘sume diferite’, aşteptând şi o propunere din partea Guvernului.

‘Ne-am reîntâlnit, s-au găsit câteva soluţii, dar noi, sindicatele, şi cei din partea patronală, nu ne-am întâlnit undeva la mijloc, aşa că ne prezentăm cu două sume diferite în şedinţa de luni. Aşteptăm să vedem şi varianta Guvernului’, a declarat Leonard Bărăscu, liderul Federaţiei SANITAS.

Acesta a subliniat că relaţionarea cu patronatele a scos în evidenţă o apropiere a discuţiilor, dar că este necesar un mecanism la crearea căruia să contribuie şi ‘cineva de specialitate, economic, social’.

‘Această relaţionare cu patronatele a scos în evidenţă o apropiere a discuţiilor şi că este musai necesar un mecanism pe care să îl creăm noi, împreună, şi cineva de specialitate, economic, social, şi care să ne ajute în continuare. Altfel, nu cred că vom avea o sumă comună vreodată între patronate, care doresc să îşi maximizeze veniturile, şi sindicate, care doresc să îşi maximizeze salariul minim de la care se pleacă, cu consecinţe fiscale bune pentru stat, deoarece o să crească impozitul (…). Aşteptăm ziua de luni, să vedem, mai ales că vor fi alegerile duminică, poate că luni nu vom vorbi de un alt Guvern, dar poate este unul care ne va lămuri în această privinţă’, a precizat Leonard Bărăscu.

Întrebat dacă va mai avea loc vreo întâlnire între sindicate şi patronate, Leonard Bărăscu a explicat că aplicarea legii trebuie să fie finalizată până pe 31 decembrie şi că, dacă va fi nevoie, se vor mai întâlni.

‘Urmează să ne mai vedem, dacă va fi cazul, vom mai vedea, pentru că această lege trebuie să fie dată până pe 31 (decembrie n.r). Sunt variante să înceapă de la 1 (ianuarie n.r) cu o sumă, sunt variante de la 1 mai, pentru că majorarea la 1.250 a fost făcută de la 1 mai. Şi noi am zis că de la 1 mai am vrea altă sumă, pentru că sunt 4 luni complete, dacă stăm să o luăm aşa’, a adăugat liderul SANITAS.

În prima rundă de discuţii, desfăşurată în data de 7 decembrie, din cauza faptului că partea patronală nu a putut asuma un punct de vedere comun, partea sindicala a propus reluarea discuţiilor vineri, lăsând astfel timp părţii patronale pentru a găsi o soluţie comună, se precizează într-un comunicat al Blocului Naţional Sindical.

‘BNS a apreciat deschiderea arătată de ACPR şi PNR, care au fost de acord cu creşterea salariului minim de la 01.01.2017, din păcate nici de această dată punctul de vedere al părţii patronale nu a fost unul comun. Confederaţia Patronală Concordia a fost de acord cu valoarea propusă de ACPR şi PNR, dar a subliniat că acceptă creşterea doar de la 01 mai 2017. Confederaţia Conpirom a fost de acord cu propunerea Concordia, condiţionând însă de excluderea unor sectoare de activitate din sfera de aplicabilitate a salariului minim. CNIPMMR nu a mai participat la aceasta discuţie, punctul de vedere exprimat în data de 07.12.2017 fiind acela că nu doresc creşterea salariului minim de la 01.01.2017, creşterea urmând să fie făcută doar după finalizarea mecanismului de creştere a salariului minim’, se menţionează în comunicat.

Reprezentanţii BNS precizează că, în încercarea de a ajunge la un consens, partea sindicală şi-a revizuit poziţia exprimată iniţial, respectiv 1.450 de la 1 ianuarie 2017, propunerea avansată vineri fiind de 1.400 lei, poziţia părţii sindicale fiind una comună.

‘Deşi la şedinţa anterioară s-a solicitat Guvernului ca în calitate de angajator să vină cu un punct de vedere exprimat în acest sens, reprezentanţii Ministerului Muncii au informat că-şi vor exprima punctul de vedere în cadrul şedinţei de luni a CNTDS. Din informaţii obţinute pe surse opţiunea Guvernului este ca salariul minim din 2017 să fie de 1350 lei. (…) părţile au decis închiderea discuţiilor fără a putea ajunge la un consens, urmând ca în şedinţa de luni a CNTDS fiecare parte să-şi prezinte punctul de vedere, iar decizia finală va aparţine Guvernului’, se arată în comunicat.

Reprezentanţii BNS subliniază că şi în cazul în care cele două părţi – patronate şi sindicate – ar fi ajuns la un consens Guvernul şi-a rezervat, încă din şedinţa anterioară a CNTDS, dreptul de a nu ţine cont de această opţiune a partenerilor sociali.

Te-ar mai putea interesa și
Hidroelectrica a strâns peste 40.000 de plângeri de la clienții casnici, aproape toate justificate, majoritatea pe facturi. Câte a rezolvat
Hidroelectrica a strâns peste 40.000 de plângeri de la clienții casnici, aproape toate justificate, majoritatea pe facturi. ...
Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România și compania care atrage din ce în ce mai mulți clienți casnici pe partea de furnizare din cauza ofertei foarte bune, a......
EY România: Amenzi de la 10.000 la 30.000 de lei pentru românii care nu respectă sancţiunile impuse Rusiei privind importul de petrol, cărbune sau băuturi alcoolice
EY România: Amenzi de la 10.000 la 30.000 de lei pentru românii care nu respectă sancţiunile impuse Rusiei privind importul ...
Specialiştii EY România arată că nerespectarea sancțiunilor internaționale impuse Rusiei se pedepsește cu amendă ...
Marea Britanie promite să fie alături de Ucraina ”până la victorie”
Marea Britanie promite să fie alături de Ucraina ”până la victorie”
Marea Britanie are rezistenţa necesară pentru a fi alături de Ucraina "până la victorie", promite ministrul său de ...
Natalia Lepădatu, DigiSinergy: 70% dintre companiile din România au început să se digitalizeze. Robotizarea proceselor accelerează în rândul IMM-urilor
Natalia Lepădatu, DigiSinergy: 70% dintre companiile din România au început să se digitalizeze. Robotizarea proceselor ...
Aproximativ 70% dintre companiile din România au demarat, până în prezent, cel puțin o acțiune de digitalizare a proceselor, ...