Sindicatul Mechel C. Turzii acuză acţionariatul rus că a încălcat angajamentele luate la privatizare

Sindicatul Combinatului Mechel Câmpia Turzii acuză acţionariatul majoritar rus că a încălcat, după privatizarea din 2003, atât angajamentele luate faţă de AVAS, cât şi strategia de restructurare a siderurgiei româneşti convenită cu UE, avertizând că există riscul închiderii societăţii.
Economica.net - mar, 20 mart. 2012, 20:02
Sindicatul Mechel C. Turzii acuză acţionariatul rus că a încălcat angajamentele luate la privatizare

Potrivit unei scrisori deschise a Sindicatului de la Mechel Câmpia Turzii adresată, marţi, autorităţilor guvernamentale responsabile de privatizarea metalurgiei şi remisă presei, după nouă ani de la privatizarea Combinatului Mechel Câmpia Turzii, acesta se confruntă cu o „situaţie gravă, existând chiar riscul închiderii activităţii”, iar cei 1.900 de angajaţi să rămână fără un loc de muncă, lucru care ar afecta aproape jumătate din populaţia Câmpiei Turzii.

„Prezentată ca un mare succes al guvernului din 2003, privatizarea s-a dovedit a fi un mare eşec, atât pentru angajaţi, cât şi pentru locuitorii municipiului. Promisiunile acţionariatului majoritar rus s-au dovedit a fi doar baloane de săpun şi s-au închis oţelăriile, trei laminoare, două trăgătorii, iar numărul de personal a ajuns de la 5.600 la 1.900, încălcând atât angajamentele luate faţă de AVAS, cât şi strategia de restructurare a siderurgiei româneşti convenită cu UE. Dacă ne referim la investiţiile făcute, şi s-au făcut câteva, au fost făcute din banii produşi la Câmpia Turzii din credite şi vânzările uriaşe de fier vechi rezultat în urma tăierilor din dezmembrări chiar şi a utilajelor funcţionale, casate şi trimise la fier vechi”, se arată în scrisoare.

Reprezentanţii Sindicatului Mechel Câmpia Turzii spun că în momentul privatizării acţionariatul majoritar rus a promis păstrarea celor 5.600 de locuri de muncă, îmbunătăţirea condiţiilor de muncă, creşterea salariilor.

Sindicaliştii afirmă că au contestat rezultatele financiare pe 2011 ale Mechel România, susţinând că acestea ar fi fost viciate atât de preţul fixat la materiile prime furnizate de grup, cât şi de vânzarea producţiei prin intermediul Mechel Service, care are acelaşi acţionariat.

„Vrem să atragem atenţia acţionarului majoritar că nu se iau măsurile cele mai potrivite pentru buna funcţionare a întreprinderii din Câmpia Turzii, inclusiv din punct de vedere economico-financiar, de care depinde păstrarea locurilor de muncă. Vrem să atragem atenţia şi autorităţilor locale şi centrale că în această perioadă de criză ar trebui acordate facilităţi şi pentru păstrarea locurilor de muncă, nu numai pentru crearea altora noi”, se mai arată în scrisoarea deschisă a sindicatului de la Mechel Câmpia Turzii.
Sindicaliştii spun că, în 2003, concernul rus Mechel a plătit 27 de milioane de euro pentru pachetul majoritar de acţiuni de la combinatul din Câmpia Turzii, iar statul român a şters, cu ocazia privatizării, toate datoriile care se ridicau la 70 de milioane de euro.

Conducerea sindicatului speră să aibă o întâlnire la Câmpia Turzii, în perioada următoare, cu acţionarul majoritar al grupului Mechel, Igor Zyuzin, pentru rezolvarea problemelor semnalate.

Te-ar mai putea interesa și
Finanţele propun majorarea cotelor de impunere în cazul veniturilor obţinute din jocuri de noroc
Finanţele propun majorarea cotelor de impunere în cazul veniturilor obţinute din jocuri de noroc
Ministerul Finanţelor propune majorarea cotelor de impunere în cazul veniturilor obţinute din jocuri de noroc şi reducerea plafonului neimpozabil pentru veniturile obţinute ca urmare a......
E oficial! Schimbări importante la Codul Fiscal! Impozite și accize mai mari, crește și TVA pentru anumite domenii- DOCUMENT
E oficial! Schimbări importante la Codul Fiscal! Impozite și accize mai mari, crește și TVA pentru anumite domenii- DOCUMENT
Ministerul Finanțelor Publice (MFP) a publicat proiectul de OUG care modifică mai multe dintre prevederile Codului Fiscal. ...
Parlamentarii au votat schimbări importante pentru toate firmele din România. Ce înseamnă „starea de dificultate” și „acordul de restructurare” și cum pot  salva ele mii de firme anual?
Parlamentarii au votat schimbări importante pentru toate firmele din România. Ce înseamnă „starea de dificultate” ...
Parlamentul României a adoptat, zilele trecute, legea care transpune prevederile Directivei Europene 2019/1023, care introduce ...
A intrat în funcțiune noul mecanism de desemnare a furnizorilor de ultimă instanță (FUI) de energie electrică. În iulie FUI este Electrica Furnizare
A intrat în funcțiune noul mecanism de desemnare a furnizorilor de ultimă instanță (FUI) de energie electrică. În ...
ANRE a publicat lista cu Furnizorii de Ultimă Instanță (FUI) desemnați în funcție de cota de piață, un mecanism nou ...