Singura fabrică de baterii de stocare a energiei electrice din România caută furnizori români. “În următorii ani, toate materialele necesare pentru baterii se vor face în Europa”

Compania românească Prime Batteries Technology, care operează și extinde fabrica de baterii de la Cernica, încearcă să găsească tot mai mulți furnizori locali pentru echipamente.
Mihai Nicuţ - Dum, 03 mart. 2024, 21:48
Singura fabrică de baterii de stocare a energiei electrice din România caută furnizori români. “În următorii ani, toate materialele necesare pentru baterii se vor face în Europa”

„Din produsul nostru final undeva între 10% şi 15% e din România în momentul de faţă şi căutăm să dezvoltăm acest lucru cu mici producători locali care au crescut alături de noi an de an”, a spus, la Zf Power Summit, Adrian Polec, acționarul majoritar al companiei Prime Batteries Technology.

Chiar dacă unele importuri sunt inevitabile, Polec spune că există posibiliaea să atragă mai mulți furnizori români care să produc echipamente care pot fi folosite pentru producția bateriilor de la Cernica.

„Începând de la folie de cupru, noi cumpărăm un anumit tip de folie, cu puritate de mulţi de 9 după virgulă. Aşa ceva ar fi necesar în Româna. La fel pe partea de aluminiu, la fel pe mase plastic. Astăzi, de exemplu, cumpărăm din Japonia polietilenă cu layer dublu de ceramică, care poate fi produs şi în România fără probleme”, a spus Polec. El este însă convins că, pe măsură ce va crește capacitatea de producție de baterii în România, se va dezvolta și producția locală de componente, pentru că atunci investițiile se vor justifica economic, mergând pe aceeași logică și pentru continentul european în ansamblu, n condițiile în care se tot vorbește despre faptul că noua industrie a tranziției energetice ne-a făcut dependenți de importurile din China: “în următorii ani cu siguranţă toate materialele necesare pentru baterii vor fi localizate în Europa, fără excepţie”.

Iar ce se cumpără din China, se cumpără mai ales pentru că Occidentul nu a dorit să dezvolte capacități care poluează. “Nu producem wafere (plachete de siliciu -n.red) în Europa pentru că este un proces intensiv de co2, Europa și SUA nu le vor, le importăm din China”, a mai spus Polec.

Prime Batteries Technology este singurul producător de baterii liitiu-ion din România și din Europa de Sud-Est, cu o capacitate de producție de circa 300 MWh pe an. Compania este în proces de extindere, în etape: acum construiește până la 2.000 MWh – fază care ar trebui să se încheie la finalul anului, iar din 2026 să mai adauge încă 6.000 MWh de capacitate de producție anuală. În toamna lui 2022,a semnat un acord de investiții cu EIT InnoEnergy, entitate susținută de Instituţia Europeană de Inovare şi Tehnologie (EIT), un organism al Uniunii Europene, EIT InnoEnergy intrând în acționariat.

De reținut și că fabrica de la Cernica a livrat prima baterie de stocare a energiei electrice folosită de Transelectrica pentru servicii de reglaj al Sistemului Energetic Național, care a fost montată vara trecută într-o stație a Rețele Electrice Muntenia (fostă E-Distribuție), la Căciulați, lângă București. Instalația de stocare are o putere maximă de 7MW și o capacitate de încărcare/descărcare de 6 MWh.

“Sunt zeci de MWh pe stocare conectaţi în reţea doar dintre cei instlaţi de noi şi sunt în total proiecte de sute de MWh astăzi”, a mai spus Polec.

Te-ar mai putea interesa și
Banca Națională a Moldovei anunță că locuitorii Găgăuziei nu vor putea folosi cardurile rusești MIR promise de guvernatorul regiunii
Banca Națională a Moldovei anunță că locuitorii Găgăuziei nu vor putea folosi cardurile rusești MIR promise de guvernatorul ...
Banca Naţională a Republicii Moldova (BNM) a transmis vineri că utilizarea cardurilor ruseşti Mir prin intermediul infrastructurii de plăţi de pe teritoriul Republicii Moldova este fizic......
Italia urmează să primească muncitori emigranți din Liban, Coasta de Fildeş şi Etiopia
Italia urmează să primească muncitori emigranți din Liban, Coasta de Fildeş şi Etiopia
Italia urmează să primească 300 de muncitori emigranţi din Liban, Coasta de Fildeş şi Etiopia, care nu vor avea statutul ...
MAE recomandă cetățenilor români să nu călătorească în Iran, Israel, Liban și Palestina, din cauza riscurilor de securitate din regiune
MAE recomandă cetățenilor români să nu călătorească în Iran, Israel, Liban și Palestina, din cauza riscurilor de ...
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) reaminteşte recomandarea adresată cetăţenilor români de a evita orice călătorie ...
Franța vrea să reia mineritul de cupru și să accelereze proiectele în domeniul energiei geotermale
Franța vrea să reia mineritul de cupru și să accelereze proiectele în domeniul energiei geotermale
Franţa intenţionează să adopte măsuri care să permită relansarea mineritul de cupru şi să accelereze proiectele ...