Singura investiţie cu capital garantat de la bursă a ajuns la maturitate. Câştig de 13% pe 4 ani

Fondul de investiţii OTP Green Energy va plăti investitorilor săi, pe 25 iunie, un randament de aproape 13% şi capitalul pe care administratorul, OTP Asset Management România, l-a promis acum trei ani. Fondul mai era unicat în România, ca şi la Bursa din Bucureşti, pentru că investea indirect în mari companii implicate în producţia de energie verde.
Adrian N. Ionescu - joi, 20 iun. 2013, 21:02
Singura investiţie cu capital garantat de la bursă a ajuns la maturitate. Câştig de 13% pe 4 ani

De când a fost lansat, acum patru ani, fondul de investiţii OTP Green Energy (GRE), a rămas unicat, fiind singurul fond de investiţii care permitea micilor investitori să aibă acces la marile companii de energie verde de pe pieţele de capital europene.

Fondul a ajuns la sfârşitul duratei sale de viaţă. Va da înapoi investitorilor capitalul investit, care a fost garantat prin prospect, plus un profit de 12%, cota minimă de participare, promisă prin prospect. La aceasta se adaugă o diferenţă care provine  din creşterea valorii activelor fondului, acum de peste 9,8 milioane de lei.

Fondul este unul de tip închis (adică fără emisiune şi răscumpărare continuă de titluri, ca în cazul fondurilor mutuale, denumite şi deschise).

Totuşi, titlurile fondului au putut fi tranzacţionate şi altfel decât în perioadele trimestriale obişnuite pentru fondurile închise, adică la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) sub simbolul GRE.

Cotaţia GRE a plecat de la valoarea nominală de 200 de lei, a ajuns la un maxim de   219 lei / titlu, , pe  5 iunie, cu câteva zile de la oprirea tranzacţiilor. Valoarea unitară a activului net este acum de peste 225 de lei.

Fondul a investit indirect, printr-un contract de opţiune în indicele în  ERIXP (European Renewable Energy Index price return) cumpărat de la Societe Generale, proprietara indicelui.

Fondul a reuşit să facă profit în ciuda faptului că „Indicele regenerabilelor“, ERIXP, a scăzut de peste 6 ori,  din cauza că căderii cotaţiilor companiei producătoare de turbine eoliene Vesta, aflată în suferinţă din cauza exporturilor chineze.

Producătorul danez de turbine eoliene Vestas Windsystems, care are o pondere de circa 25% în portofoliul indicelui. Din acesta mai fac parte producătorii spanioli de energie regenerabilă Gamesa Corp şi Iberdrola Renovables, Verbund Akt (Austria, energie hidro) şi Renewable Energy Corp (Norvegia, tehnologie energie solară), care  acoperă 65% din portofoliul indicelui.

12% a fost rata minimă de profit, pentru cazul în care indicele nu ar fi depăşit acest nivel. Dacă indicele ar fi depăşit nivelul de 12%, participarea la profit ar fi fost egală cu creşterea indicelui, până la 30%. Peste acest nivel, oricât ar fi crescut indicele, investitorii ar fi luat tot 30%.

Suma iniţială investită a fost garantată în baza unei scrisori de garanţie bancară emisă de
OTP Bank Nyrt. Ungaria.

Din numărul total de unităţi de fond de peste 43.500, mai mult de jumătate sunt ale unor investitori instituţionali, iar un numar de peste 19.500 aparţin celor 572 persoane fizice, care au făcut plasamantul la lansarea fondului, respectiv au cumpărat de la bursă.

OTP Asset Management a mai administrat două fonduri închise de  investiţii cu capital garantat OTP Garantis şi OTP Wise, acesta din urmă de asemenea listat la Bursă.

OTP Asset Management este a cincea societate românească de administrare a investiţiilor  (excluând SIF-urile) cu active în gestiune de peste 340 de milioane de lei.  Mai are în portofoliu 4 fonduri deschise de investiţii (mutuale):   OTP AvantisRO (de acţiuni), OTP ComodisRO (monetar), OTP Obligaţiuni şi OTP Euro Bond.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
SUA avertizează că Rusia ar putea ataca în orice moment Ucraina
SUA avertizează că Rusia ar putea ataca în orice moment Ucraina
Rusia ar putea lansa un atac în orice moment asupra Ucraina, a declarat marţi purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen ...
Câciu: Guvernul își menține angajamentul pentru revenirea în limitele Pactului de Stabilitate şi Creştere în 2024
Câciu: Guvernul își menține angajamentul pentru revenirea în limitele Pactului de Stabilitate şi Creştere în 2024
Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, s-a întâlnit, marţi, la Bruxelles, cu comisarul UE pentru Economie, Paolo Gentiloni, ...
Furnizorii de electricitate și gaze resping acuzațiile că ar fi implicați în practici comerciale incorecte și dau vina pe stat pentru problemele de facturare
Furnizorii de electricitate și gaze resping acuzațiile că ar fi implicați în practici comerciale incorecte și dau vina ...
Asociaţia Furnizorilor de Energie din România (AFEER), o organizaţie cu 34 de membri, furnizori şi traderi licenţiaţi ...