Singura investiţie cu capital garantat de la bursă a ajuns la maturitate. Câştig de 13% pe 4 ani

Fondul de investiţii OTP Green Energy va plăti investitorilor săi, pe 25 iunie, un randament de aproape 13% şi capitalul pe care administratorul, OTP Asset Management România, l-a promis acum trei ani. Fondul mai era unicat în România, ca şi la Bursa din Bucureşti, pentru că investea indirect în mari companii implicate în producţia de energie verde.
Adrian N. Ionescu - joi, 20 iun. 2013, 21:02
Singura investiţie cu capital garantat de la bursă a ajuns la maturitate. Câştig de 13% pe 4 ani

De când a fost lansat, acum patru ani, fondul de investiţii OTP Green Energy (GRE), a rămas unicat, fiind singurul fond de investiţii care permitea micilor investitori să aibă acces la marile companii de energie verde de pe pieţele de capital europene.

Fondul a ajuns la sfârşitul duratei sale de viaţă. Va da înapoi investitorilor capitalul investit, care a fost garantat prin prospect, plus un profit de 12%, cota minimă de participare, promisă prin prospect. La aceasta se adaugă o diferenţă care provine  din creşterea valorii activelor fondului, acum de peste 9,8 milioane de lei.

Fondul este unul de tip închis (adică fără emisiune şi răscumpărare continuă de titluri, ca în cazul fondurilor mutuale, denumite şi deschise).

Totuşi, titlurile fondului au putut fi tranzacţionate şi altfel decât în perioadele trimestriale obişnuite pentru fondurile închise, adică la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) sub simbolul GRE.

Cotaţia GRE a plecat de la valoarea nominală de 200 de lei, a ajuns la un maxim de   219 lei / titlu, , pe  5 iunie, cu câteva zile de la oprirea tranzacţiilor. Valoarea unitară a activului net este acum de peste 225 de lei.

Fondul a investit indirect, printr-un contract de opţiune în indicele în  ERIXP (European Renewable Energy Index price return) cumpărat de la Societe Generale, proprietara indicelui.

Fondul a reuşit să facă profit în ciuda faptului că „Indicele regenerabilelor“, ERIXP, a scăzut de peste 6 ori,  din cauza că căderii cotaţiilor companiei producătoare de turbine eoliene Vesta, aflată în suferinţă din cauza exporturilor chineze.

Producătorul danez de turbine eoliene Vestas Windsystems, care are o pondere de circa 25% în portofoliul indicelui. Din acesta mai fac parte producătorii spanioli de energie regenerabilă Gamesa Corp şi Iberdrola Renovables, Verbund Akt (Austria, energie hidro) şi Renewable Energy Corp (Norvegia, tehnologie energie solară), care  acoperă 65% din portofoliul indicelui.

12% a fost rata minimă de profit, pentru cazul în care indicele nu ar fi depăşit acest nivel. Dacă indicele ar fi depăşit nivelul de 12%, participarea la profit ar fi fost egală cu creşterea indicelui, până la 30%. Peste acest nivel, oricât ar fi crescut indicele, investitorii ar fi luat tot 30%.

Suma iniţială investită a fost garantată în baza unei scrisori de garanţie bancară emisă de
OTP Bank Nyrt. Ungaria.

Din numărul total de unităţi de fond de peste 43.500, mai mult de jumătate sunt ale unor investitori instituţionali, iar un numar de peste 19.500 aparţin celor 572 persoane fizice, care au făcut plasamantul la lansarea fondului, respectiv au cumpărat de la bursă.

OTP Asset Management a mai administrat două fonduri închise de  investiţii cu capital garantat OTP Garantis şi OTP Wise, acesta din urmă de asemenea listat la Bursă.

OTP Asset Management este a cincea societate românească de administrare a investiţiilor  (excluând SIF-urile) cu active în gestiune de peste 340 de milioane de lei.  Mai are în portofoliu 4 fonduri deschise de investiţii (mutuale):   OTP AvantisRO (de acţiuni), OTP ComodisRO (monetar), OTP Obligaţiuni şi OTP Euro Bond.

Te-ar mai putea interesa și
Distribuitorul de carburanți JT Grup Oil scoate la vânzare 10.000.000 de acțiuni ordinare noi, emise în urma unei operațiuni de majorare a capitalului social
Distribuitorul de carburanți JT Grup Oil scoate la vânzare 10.000.000 de acțiuni ordinare noi, emise în urma unei operațiuni ...
JT Grup Oil S.A., companie ce activează pe piața distribuției de carburanți și dezvoltatorul celui mai nou terminal privat de produse petroliere din România în portul Constanța, va pune la......
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea Copraag Entrepreneur de către Ubitech Construcții
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea Copraag Entrepreneur de către Ubitech Construcții
Consiliul Concurenţei a autorizat tranzacția prin care Ubitech Construcții S.R.L. intenționează să preia Copraag Entrepreneur ...
Modificările climatice vor ține turiștii în camere. Zilele „bune” de petrecut afară scad, iar pierderile pentru economie pot fi uriașe
Modificările climatice vor ține turiștii în camere. Zilele „bune” de petrecut afară scad, iar pierderile pentru ...
Anul 2024 se anunță unul bun pentru destinațiile de vârf din sudul continentului, susținând economiile Spaniei, Portugaliei ...
Conglomeratul german BASF are un nou CEO
Conglomeratul german BASF are un nou CEO
La încheierea Adunării Anuale a Acţionarilor 2024 care s-a desfășurat astăzi, Markus Kamieth a fost numit preşedinte ...