Siria: Aproape 40 de morţi în luptele dintre jihadiştii Statului Islamic şi rebeli (ONG)

Jihadiştii Statului Islamic (SI) au preluat miercuri controlul asupra mai multor sate din provincia nordică Alep după lupte care s-au soldat cu peste 40 de morţi, a relatat Observatorul Sirian al Drepturilor Omului (OSDH), citat de AFP.
Economica.net - mie, 13 aug. 2014, 13:31
Siria: Aproape 40 de morţi în luptele dintre jihadiştii Statului Islamic şi rebeli (ONG)

Grupul ultraradical a cucerit şase sate de la nord de oraşul Alep, nu departe de frontiera cu Turcia, a indicat OSDH, care a precizat că luptele continuau pentru preluarea controlului unui nou sat, Arshaf.

”Cel puţin 31 de combatanţi rebeli şi opt ai SI au fost ucişi în lupte”, potrivit OSDH, care dispune de o vastă reţea de surse civile, medicale şi militare.

Luptele, care durează de câteva luni, s-au intensificat în cursul nopţii de marţi spre miercuri, după ”un asalt major” al SI împotriva satelor respective, potrivit OSDH.

În acea zonă, batalioanele islamiste au fost abandonate de către fostul lor aliat, Frontul Al-Nosra, care s-a retras din regiune la sfârşitul lunii iulie, precizează OSDH. ”Rebelii au fost slăbiţi de această retragere”, a explicat directorul OSDH, Rami Abdel Rahmane.

Al-Nosra, aripa siriană a Al-Qaida, se aliase cu rebelii atât împotriva Statului Islamic cât şi împotriva trupelor preşedintelui Bashar Al-Assad. Dar, în ultimele săptămâni, Al-Nosra a început să lupte împotriva rebelilor, făcând şi mai complex conflictul sirian, care, iniţial, consta într-o opoziţie între regim şi forţe rebele.

Preluarea controlului asupra satelor respective de către Statul Islamic reprezintă un progres strategic care-i va permite să atace oraşele Marea şi Aazaz, consideră OSDH.

Marea este un bastion al Frontului Islamic, o coaliţie de grupuri islamice care luptă împotriva Statului Islamic. Aazaz, situat în apropiere de frontiera cu Turcia, ar putea constitui un atu pentru Statul Islamic, care vrea să-şi extindă ”califatul”, proclamat la începutul lunii iunie în teritoriile cucerite în Irak şi Siria.

Apărut în 2013 în Siria, Statul Islamic şi-a atras furia rebelilor sirieni din cauza violenţelor sale împotriva civililor şi a combatanţilor rivali şi din cauza veleităţilor sale hegemonice, ceea ce a declanşat un război sângeros între cele două tabere.

Potrivit OSDH, războiul din Siria s-a soldat până în prezent cu peste 170.000 de morţi şi a determinat aproape jumătate dintre locuitorii săi, conform ONU, să-şi părăsească locuinţele.

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul acordă, la rectificare, doar 25% din banii datorați furnizorilor care aplică prețurile plafonate la gaze și energie. Sectorul energetic, “risc major” de a nu mai putea funcționa – ACUE
Guvernul acordă, la rectificare, doar 25% din banii datorați furnizorilor care aplică prețurile plafonate la gaze și ...
Actuala rectificare bugetară nu include sumele necesare pentru acoperirea plafoanelor de preț asumate de statul român pentru perioada aprilie – decembrie 2022 și expune la un risc major......
Producţia de ţiţei a României a scăzut cu 6,2% în primul semestru din 2022
Producţia de ţiţei a României a scăzut cu 6,2% în primul semestru din 2022
România a produs, în primele şase luni din 2022, o cantitate de ţiţei de peste 1,464 milioane de tone echivalent petrol ...
SeedBlink achiziționează Symbid, una dintre primele platforme de crowdinvesting lansate la nivel mondial
SeedBlink achiziționează Symbid, una dintre primele platforme de crowdinvesting lansate la nivel mondial
SeedBlink, platforma europeană de co-investiții în start-upuri tehnologice, a anunțat că a finalizat achiziția Symbid, ...
China sancţionează şapte oficiali taiwanezi „susţinători îndârjiţi ai independenţei”
China sancţionează şapte oficiali taiwanezi „susţinători îndârjiţi ai independenţei”
China a impus marţi sancţiuni, inclusiv interdicţia de intrare în ţară, împotriva a şapte oficiali şi parlamentari ...