Siria ar pregăti două noi baze pentru a găzdui forţe ruse

Siria ar pregăti două noi baze pentru a găzdui capacităţi ruseşti, semn că Moscova urmăreşte să-şi consolideze prezenţa în această ţară în lupta împotriva grupării jihadiste Statul Islamic (SI), a afirmat marţi Institutul IHS Jane's, specializat în informaţii, potrivit AFP.
Economica.net - mie, 23 sept. 2015, 06:01
Siria ar pregăti două noi baze pentru a găzdui forţe ruse

‘După analiza imaginilor din satelit, IHS Jane’s a identificat două noi situri în Siria care s-ar putea preta pentru găzduirea de forţe ruse.În aceste două baze – un complex de stocare a armelor la Istamo şi complexul militar Al-Sanobar, ambele situate la nord de aeroportul Latakia – pregătirile par să fie în curs de desfăşurare pentru primirea de forţe ruse’, subliniază institutul cu baza la Londra.

‘Această activitate include construcţia de noi clădiri, curăţarea suprafeţelor, precum şi nivelarea şi pavarea terenului. Constatăm prezenţa aceloraşi corturi de tipul celor utilizate de către unităţile militare ruse’, subliniază think tank-ul britanic.

Toate acestea denotă ‘ o creştere semnificativă a capacităţilor de luptă ruseşti în Siria. Desfăşurarea de către Rusia include de acum patru avioane de luptă multirol Su-30SM, 12 avioane de atac la sol Su-25, 12 avioane de luptă Su-24M şi potenţial şase elicoptere de atac Ka-52’, precizează institutul.

Acest angajament al Moscovei, aliat al preşedintelui sirian Bashar al-Assad, sugerează – potrivit experţilor americani – o participare directă la lupte în această ţară măcinată de mai bine de patru ani de un conflict din ce în ce mai complex între regimul de la Damasc, rebeli, jihadişti şi kurzi.

Efectul armelor ruse a început deja ‘să se facă simţit pe teritoriul sirian’, a afirmat marţi pentru AFP un înalt responsabil militar sirian sub rezerva anonimatului. Avioane (ruseşti) au sosit vineri la o bază militară în provincia Latakia, fief al regimului Bashar al-Assad în vest, potrivit acestuia.

Secretarul de stat american John Kerry declarase anterior că avioanele pe care Rusia le-a trimis în Siria se află acolo, în momentul de faţă, pentru a-şi proteja baza aeriană militară, mai degrabă decât pentru a pregăti o ofensivă şi a se implica mai mult în conflictul sirian, potrivit AFP.

Te-ar mai putea interesa și
EXCLUSIV Un vânzător de RCA din top, cu sute de mii de clienți șoferi, arată probleme mari, după patru sancțiuni în doi ani. Unde se oprește „cutremurul” din piața brokerajului?
EXCLUSIV Un vânzător de RCA din top, cu sute de mii de clienți șoferi, arată probleme mari, după patru sancțiuni în ...
DAW Management Broker de Asigurări a mai luat o amendă de la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) și ajunge la a patra sancțiune în nici doi ani, iar Autoritatea deja îi acordă o......
Turismul reprezintă o treime din economia Greciei și este cel mai mare angajator –  studiu Confederaţia Turistică Elenă
Turismul reprezintă o treime din economia Greciei și este cel mai mare angajator – studiu Confederaţia Turistică ...
Contribuţia totală a turismului la economia Greciei în 2023 (incluzând beneficiile directe şi secundare) este estimată ...
S&P a menținut ratingul României la BBB-/A3, cu perspectivă stabilă
S&P a menținut ratingul României la BBB-/A3, cu perspectivă stabilă
Agenţia de rating S&P Global a reconfirmat, în data de 12 aprilie, ratingul aferent datoriei guvernamentale a României ...
Comuniștii ruși protestează după ce Ministerul Educației a introdus în programa școlară golful, un sport al „elitelor occidentale neprietenoase”
Comuniștii ruși protestează după ce Ministerul Educației a introdus în programa școlară golful, un sport al „elitelor ...
Ministerul rus al Educaţiei a introdus golful la orele de educaţie fizică în licee, decizie criticată de Partidul Comunist ...