Siria ar putea deveni un „Afganistan mediteraneean” – preşedintele Turciei

Siria ar putea deveni un "Afganistan mediteraneean" în cazul în care comunitatea internaţională nu intervine pentru a pune capăt războiului civil din ţară, a avertizat preşedintele turc Abdullah Gül, scrie The Guardian online, citat de AFP.
Economica.net - lun, 04 nov. 2013, 08:45
Siria ar putea deveni un

Într-un interviu acordat ziarului britanic în timpul unei vizite la Edinburgh, capitala Scoţiei, Gül a catalogat ca „foarte dezamăgitoare” reacţia lumii faţă de criza siriană.

Dacă „indiferenţa” comunităţii internaţionale continuă, „s-ar putea ajunge la o şi mai mare radicalizare şi la faptul ca unele grupări care participă la războiul civil să aibă o atitudine şi mai extremă”, a adăugat şeful statului turc.

„Nu cred că cineva ar tolera existenţa a ceva ca Afganistanul pe malul Mediteranei”, a subliniat el.

„Din acest motiv, comunitatea internaţională trebuie să aibă o poziţie foarte solidă cu privire la Siria”, a apreciat Gül.

Turcia este unul dintre principalii susţinători ai rebelilor care luptă împotriva regimului de la Damasc şi găzduieşte pe teritoriul său aproximativ 600.000 de refugiaţi sirieni.

Abdullah Gül a mai avertizat că va reacţiona „în modul cel mai ferm posibil” în cazul în care conflictul sirian se va extinde de partea turcă a frontierei dintre Turcia şi Siria.

El a acuzat aliaţii ţării sale că nu au susţinut suficient eforturile turce în vederea unor negocieri cu preşedintele Bashar al-Assad la începutul crizei, în martie 2011.

Gül consideră că dacă ar fi continuat, la acea vreme, negocieri cu omologul său sirian, „100.000 de persoane ar fi putut să nu moară, iar Siria nu s-ar fi confruntat cu atâtea distrugeri”.

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești - Buzău, potrivit raportărilor lunare oficiale. Alături de Coni și......
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții guvernamentale americane
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții ...
Statele Unite au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului care vizează "două companii şi patru ...
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Activista pentru climă Greta Thunberg va fi trimisă din nou în judecată pentru că nu a respectat un ordin al Poliţiei ...