Siria: Avioane americane desfăşoară lovituri în sprijinul forţelor turce

Avioane militare americane desfăşoară lovituri în sprijinul forţelor turce şi al rebelilor sirieni care luptă pentru alungarea jihadiştilor Statului Islamic dintr-unul din ultimele lor bastioane de la graniţa turco-siriană, a declarat miercuri un oficial al armatei Statelor Unite, sub rezerva anonimatului, transmite Reuters.
Economica.net - mie, 24 aug. 2016, 17:12
Siria: Avioane americane desfăşoară lovituri în sprijinul forţelor turce

Loviturile aeriene sunt efectuate de avioane A-10 ‘Warthog’, pentru sprijin la sol, şi de aparate de luptă F-16, a precizat oficialul.

Operaţiunea marchează prima incursiune a armatei turce susţinută de SUA în Siria.

Rebelii sirieni, susţinuţi de forţe terestre şi aeriene ale Turciei, au preluat miercuri controlul localităţii siriene de frontieră Jarablus de la jihadiştii grupării Statul Islamic (SI), în cursul unei ofensive-fulger, potrivit unor grupări rebele, Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO) şi agenţiei turce de presă Anadolu, relatează AFP şi Reuters.

”Jarablus este acum complet eliberat” a declarat pentru AFP Ahmad Othmane, comandantul grupării rebele ”Sultan Murad”, care a participat la ofensiva pentru cucerirea localităţii situate în nordul Siriei, la frontiera cu Turcia.

Un purtător de cuvânt al unei alte grupări rebele, Noureddine al-Zinki, a confirmat căderea în totalitate a oraşului în mâinile insurgenţilor şi a afirmat că luptătorii SI s-au retras în direcţia Al-Bab, un alt fief al jihadiştilor la sud-vest de Jarablus.

OSDO, organizaţie neguvernamentală care se bazează pe o vastă reţea de surse în întreaga Sirie aflată în război, a afirmat că Jarablus a căzut deoarece jihadiştii opuneau ”o rezistenţă foarte mică”.

Preluarea controlului oraşului Jarablus a fost confirmată şi de agenţia turcă de presă Anadolu, care precizează că operaţiunea, denumită ”Scutul Eufratului”, a reprezentat prima incursiune majoră, susţinută de SUA, pe teritoriul ţării vecine Siria.

Un oficial turc, citat de Reuters, a afirmat că Turcia îşi va continua operaţiunile în Siria până când vor fi neutralizate ameninţările iminente la adresa securităţii sale naţionale.

Armata turcă a lansat în noaptea de marţi spre miercuri o operaţiune fără precedent în Siria, unde a trimis tancuri şi avioane de luptă pentru a-i ajuta pe rebeli să-i alunge pe jihadişti din Jarablus. Este prima dată de la crearea, în iunie 2014, a ”califatului” său, ce regrupează teritorii sub controlul său în Siria şi Irakul vecin, când SI opune o rezistenţă atât de mică faţă de o ofensivă ce vizează recucerirea unei regiuni aflate sub controlul său.

Potrivit geografului francez Fabrice Balanche, expert pe probleme privind Siria, Jarablus are 30.000 de locuitori, dintre care jumătate persoane strămutate. Populaţia este în principal arabă, având înainte de sosirea Statului Islamic, în ianuarie 2014, minorităţi turkmenă şi kurdă.

Rusia s-a declarat ”profund preocupată” de intervenţia Turciei în Siria

Rusia s-a declarat miercuri ”profund preocupată” de importanta operaţiune lansată în cursul nopţii de marţi spre miercuri de către armata turcă în Siria, considerând neliniştitoare posibilitatea unei agravări a tensiunilor cu miliţiile kurde, relatează AFP şi Reuters.

”Moscova este profund preocupată de ceea ce se întâmplă la frontiera turco-siriană. Posibilitatea unei degradări suplimentare a situaţiei în zona conflictului este neliniştitoare”, a declarat într-un comunicat Ministerul rus de Externe.

Potrivit comunicatului, Rusia este neliniştită îndeosebi de ”eventuale victime colaterale în rândul populaţiei civile” şi de ”agravarea divergenţelor dintre kurzi şi arabi”.

”Criza siriană nu poate fi soluţionată decât pe baza dreptului internaţional, prin intermediul unui dialog intersirian, cu participarea tuturor grupurilor etnice şi confesionale, inclusiv a kurzilor”, se precizează în comunicat.

Operaţiunea, intitulată ”Scutul Eufratului”, a fost lansată noaptea trecută de către armata turcă, susţinută de către forţele coaliţiei internaţionale antijihadiste, cu avioane de luptă şi forţe speciale, în scopul de a alunga gruparea Statul Islamic (SI) din localitatea Jarablus, situată în apropiere de frontiera Turciei cu Siria.

Această intervenţie a făcut şi mai complex conflictul din Siria, în care sunt implicate mai multe ţări străine: SUA, Arabia Saudită şi Turcia, de partea rebelilor, şi Rusia şi Iran, de partea Damascului. Regimul lui Bashar Al-Assad nu mai controlează decât o parte din teritoriul Siriei, restul fiind sub controlul kurzilor, jihadiştilor sau rebelilor.

Potrivit preşedintelui turc, Recep Tayyip Erdogan, ofensiva vizează nu numai Statul Islamic, ci şi pe separatiştii kurzi sirieni.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Vîlceanu: Comisia Europeană s-a arătat îngrijorată că România ar putea cere renegocierea PNRR
Vîlceanu: Comisia Europeană s-a arătat îngrijorată că România ar putea cere renegocierea PNRR
Posibilitatea ca România să ceară renegocierea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă a ridicat semne de îngrijorare ...
UE a sesizat Organizația Mondială a Comerțului în legătură cu practicile economice adoptate de China împotriva Lituaniei
UE a sesizat Organizația Mondială a Comerțului în legătură cu practicile economice adoptate de China împotriva Lituaniei
Uniunea Europeană a introdus joi, în cadrul Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC), o cauză împotriva Republicii ...
ANPC a controlat trei magazine Kaufland, Mega Image şi Carrefour din Sectorul 5. Toate unitățile au fost amendate
ANPC a controlat trei magazine Kaufland, Mega Image şi Carrefour din Sectorul 5. Toate unitățile au fost amendate
Comisarii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor au continuat controalele la operatorii economici, trei ...