Siria: Erdogan apără rolul Turciei şi critică Europa

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a apărat cu fermitate miercuri rolul ţării sale în căutarea 'păcii regionale', reamintind în faţa ONU că Turcia a primit 1,5 milioane de refugiaţi sirieni şi criticând în acelaşi timp inerţia ţărilor europene.
Economica.net - joi, 25 sept. 2014, 06:14
Siria: Erdogan apără rolul Turciei şi critică Europa

‘Turcia a încercat din greu să construiască pacea şi prosperitatea în regiune’, a declarat preşedintele turc, a cărui ţară a fost de multe ori acuzată de complezenţă faţă de jihadiştii ce luptă în Siria, notează AFP, citată de Agerpres.

‘Aş dori să spun că Turcia nu este o ţară ce sprijină sau permite terorismul. Turcia de asemenea a suferit de terorism de treizeci de ani’, a notat Erdogan.

‘Am primit 1,5 milioane de persoane care au fost nevoite să fugă din Siria. 1,5 milioane de persoane sunt în ţara mea şi noi le oferim hrană, medicamente, educaţie’, a insistat Erdogan.

‘Dar până acum nu am primit mult sprijin. Ce fac ţările europene bogate şi puternice? Până în prezent ele nu acordă refugiu decât pentru 130.000 de refugiaţi sirieni’, şi-a exprimat el regretul, cerând de asemenea Naţiunilor Unite să dea dovadă de ‘mai mult curaj’.

El a făcut apoi o adevărată pledoarie pentru ţara sa.

‘Turcia şi-a deschis frontiera kurzilor, Turcia este cea care le-a furnizat ajutor umanitar’, a declarat Erdogan.

‘În ultimele cinci zile, numărul refugiaţilor a depăşit 150.000 de persoane’, a adăugat el, în timp ce zeci de mii de sirieni, majoritatea kurzi, au fugit în Turcia odată cu înaintarea jihadiştilor organizaţiei Statul Islamic /SI/ în nord-estul Siriei.

‘Ne-am deschis uşile evreilor, i-am protejat întotdeauna pe creştini, sunt mândru să spun că Turcia a devenit una dintre ţările cele mai generoase din lume’, a mai spus Erdogan.

‘Suntem gata să sprijinim pacea regională şi internaţională indiferent de cost’, a asigurat el.

Ankara s-a arătat până acum reticentă să participe la coaliţia internaţională condusă de Statele Unite pentru a răspunde militar jihadiştilor SI în Irak şi Siria, aminteşte AFP.

Marţi, Erdogan a declarat că Turcia îşi va aduce ‘sprijinul necesar’, ce ar putea fi ‘militar şi politic’, dar fără alte detalii.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Misavan va inaugura în februarie depozitul logistic din Parcul Industrial Miroslav din județul Iași
Misavan va inaugura în februarie depozitul logistic din Parcul Industrial Miroslav din județul Iași
Producătorul și distribuitorul ieșean de produse profesionale de curățenie și dezinfecție Misavan a anunțat miercuri ...
Sindicaliștii de la “Cartel Alfa” au făcut plângere penală la DNA împotriva Guvernului în chestiunea ordonanței de plafonare și compensare a facturilor la gaze și energie electrică. Vorbesc despre “grup infracțional organizat”
Sindicaliștii de la “Cartel Alfa” au făcut plângere penală la DNA împotriva Guvernului în chestiunea ordonanței ...
Confederația sindicală “Cartel Alfa” a sesizat DNA În legătură cu adoptarea, de către Guvern, a ordonanței de ...
Statul și-a asumat să vândă cel puțin 20% din CE Oltenia până în 2026
Statul și-a asumat să vândă cel puțin 20% din CE Oltenia până în 2026
Guvernul și-a asumat, în fața Comisiei Europene, să vândă cel puțin 20% din acțiunile deținute de statul român ...