Siria: Ultimele unităţi de producere a armelor chimice, distruse în curând

Lucrările pentru distrugerea ultimelor instalaţii siriene de producere a armelor chimice vor demara în această lună şi urmează să se încheie anul viitor, a anunţat ONU miercuri, potrivit AFP.
Economica.net - joi, 06 nov. 2014, 04:49
Siria: Ultimele unităţi de producere a armelor chimice, distruse în curând

Diplomata olandeză Sigrid Kaag, la conducerea misiunii Naţiunilor Unite însărcinate cu eliminarea arsenalului chimic al Siriei, le-a făcut cunoscut celor 15 membri ai Consiliului de Securitate că vor fi demolate 13 unităţi de producţie, potrivit ambasadorului australian Gary Quinlan, scrie Agerpres.

‘Pregătirile pentru a demara distrugerea a 12 unităţi de producţie restante – şapte hangare şi cinci tuneluri subterane – vor începe în cursul acestei luni şi vor fi încheiate până în vara lui 2015’, a explicat Gary Quinlan jurnaliştilor la încheierea reuniunii.

O altă unitate de producţie a ricinei va fi, de asemenea, distrusă, a precizat diplomatul australian a cărui ţară prezidează Consiliul luna aceasta.

După un atac în august 2013 cu gaz sarin la periferia Damascului, denunţat de o mare parte a comunităţii internaţionale care a acuzat guvernul Bashar Al-Assad, regimul sirian a acceptat să îşi desfiinţeze arsenalul chimic.

Ambasadorul sirian la ONU, Bachar Jaafari, a declarat în faţa ziariştilor că distrugerea va începe ‘în această lună, în această săptămână’.

Siria a evacuat în total 1.300 de tone de agenţi chimici. Transferul acestor arme şi distrugerea lor sunt o urmare a aderării Siriei, în octombrie 2013, la Convenţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (CWC) în cadrul unui acord ruso-american. Acest acord a permis să se evite o intervenţie militară americană după ce Damascul a fost acuzat că a utilizat gaz sarin într-un atac soldat cu moartea a 1.400 de persoane anul trecut.

Te-ar mai putea interesa și
Transelectrica a inaugurat cea mai complexă linie electrică de înaltă tensiune construită în ultimii 30 de ani: LEA 400 kV Porțile de Fier – (Anina) – Reșița
Transelectrica a inaugurat cea mai complexă linie electrică de înaltă tensiune construită în ultimii 30 de ani: LEA ...
Compania Națională de Transport al Energiei Electrice Transelectrica SA a inaugurat aseară, printr-o ceremonie organizată în Stația Electrică de Transformare Porțile de Fier, Linia Electrică......
Băncile europene vor să fie desemnate de UE drept sector strategic
Băncile europene vor să fie desemnate de UE drept sector strategic
Băncile europene au făcut un apel către Uniunea Europeană pentru a le desemna drept unul din sectoarele de importanţă ...
Carburanții s-au scumpit din nou azi. Cât costă acum benzina și motorina
Carburanții s-au scumpit din nou azi. Cât costă acum benzina și motorina
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților din România, a majorat azi prețurile benzinei și motorinei vândute ...
Iranul ameninţă să răspundă ”în câteva secunde” Israelului cu ”arme neutilizate până acum”
Iranul ameninţă să răspundă ”în câteva secunde” Israelului cu ”arme neutilizate până acum”
Autorităţile iraniene au avertizat în ultimele ore că vor răspunde "în câteva secunde" cu "arme neutilizate până ...