Sistemul antigrindină va proteja în jur de un milion de hectare până la finele anului. Vor fi funcţionale 60 de puncte de lansare

România va avea funcţionale până la finele anului în jur de 60 de puncte de lansare pentru combaterea grindinei, cu ajutorul cărora vor fi protejate până la un milion de hectare de culturi agricole, a declarat, vineri, Gheorghe Căunei Florescu, director general al Autorităţii pentru Administrarea Sistemului Naţional Antigrindină şi de Creştere a Precipitaţiilor.
Economica.net - vin, 21 apr. 2017, 11:37
Sistemul antigrindină va proteja în jur de un milion de hectare până la finele anului. Vor fi funcţionale 60 de puncte de lansare

‘Anul acesta am primit fonduri suficiente. Prin programul de guvernare s-au alocat pentru sistemul naţional antigrindină pentru anii 2017 şi 2018 în jur de 45 de milioane de euro. Numai pentru acest an avem 20 de milioane de euro, fonduri considerăm noi mai mult decât suficiente ca să implementăm acest sistem la nivel naţional. Până la sfârşitul anului vom construi încă 26 de puncte de lansare şi vom avea în total în jur de 60 şi între 800.000 şi un milion de hectare protejate sută la sută, deşi influenţa este mult mai mare pentru că un punct de lansare protejează 15 kilometri pătraţi, dar influenţa este pe 40 de kilometri pătraţi. De asemenea, vom avea până la finele anului şi 7 unităţi noi de lansare şi trei centre de comandă’, a spus Căunei.

Potrivit sursei citate, în prezent sunt funcţionale la nivel naţional 34 de puncte de lansare, dar 11 sunt puse efectiv anul acesta în funcţiune.

‘Acum putem proteja 500.000 de hectare cu cele 34 de puncte de lansare funcţionale, dublăm capacitatea de protecţie faţă de 2016, când am funcţionat cu 17 puncte de lansare şi am protejat 280.000 de hectare. Judeţele protejate sunt Iaşi, Vaslui, Vrancea, Prahova, Buzău, Olt şi Vâlcea. (…) Bineînţeles că vom activa şi sistemul de aviaţie şi alte tehnologii generatoare terestre pentru protecţia grindinei sau pentru uniformizarea fenomenelor extreme. Activitatea noastră nu constă numai în protecţia împotriva grindinei ci şi în prevenirea formării grindinei. Când facem o intervenţie şi scoatem anumiţi nori din funcţiune prevenim şi formarea de ploi torenţiale, de căderi de precipitaţii. Noi acţionăm mai mulţi ani în regim de omologare ca să vedem ce se întâmplă şi în funcţie de acesta mai implementăm şi tragem concluzii ştiinţifice şi putem să garantăm că în zona unde acţionăm putem să protejăm suprafaţa 100%’, a explicat şeful Autorităţii Naţionale Antigrindină.

Implementarea completă a sistemului naţional antigrindină va aduce nu numai o protejare a culturilor agricole ci şi un climat propice pentru culturi, dar şi protecţia infrastructurii locale, a localităţilor, drumurilor şi căilor de acces, practic va exista o protecţie pe un întreg areal, susţine Căunei.

‘Aici, în Vrancea, este polul grindinei. Noi am început cu unitatea pilot de la Prahova şi am continuat după experimentele făcute văzând că un leu investit protejează în jur de 10 -14 lei. Este o rentabilitate economică foarte bună şi am considerat că este necesar să implementăm acest sistem la nivel naţional. Noi am legiferat domeniul în anul 2008, care reglementează activitatea de intervenţie activă în atmosferă (…), dar ceea ce este foarte important este că am creat o strategie pentru 15 ani’, a adăugat directorul general al Autorităţii Naţionale Antigrindină.

Întrebat dacă sistemul nu a putut dispersa norii care au provocat căderile masive de zăpadă din aceste zile în judeţul Vaslui, acesta a precizat că sistemul din România nu este atât de avansat, însă în perioada următoare există proiecte şi pentru astfel de fenomene.

‘În ţări precum Thailanda sau India, unde apar musonii, intervenţiile se fac din timp înainte de a apărea ploile musonice şi de a aduce apa la pământ. S-ar fi putut şi la noi, dar încă nu suntem pregătiţi. Proiectele noastre vizează şi această activitate în viitor’, a adăugat Căunei.

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a anunţat în data de 18 aprilie că Unităţile din cadrul Sistemului naţional antigrindină şi de creştere a precipitaţiilor (SNACP) sunt operaţionale începând din data de 15 aprilie, fiind pregătite pentru combaterea căderilor de grindină prin intervenţii active în atmosferă.

‘Având în vedere faptul că dezvoltarea Sistemului Naţional Antigrindină reprezintă una din priorităţile Programului de Guvernare, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a stabilit pentru acest an alt grafic de punere în funcţiune a Unităţilor de combatere a căderilor de Grindină, conform HG 70/23.02.2017, privind aprobarea obiectivelor etapei a XVIII-a 2017, a programului de realizare a sistemului naţional antigrindină şi de creştere a precipitaţiilor pe perioada 2010-2024’, se menţiona în comunicat.

Ministerul Agriculturii precizează că în anul 2017 acest program guvernamental a fost pregătit pentru lansare cu o lună mai devreme faţă de anul 2016 (respectiv 15 mai 2016), ca urmare a modificărilor climatice, precum temperaturi scăzute, căderi de grindină ş.a., factori ce s-au manifestat atipic faţă de anii precedenţi.

Conform MADR, în momentul de faţă sunt operaţionale 34 puncte de lansare, acoperindu-se o suprafaţă totală de 500.000 ha, cu o creştere de 78% faţă de anul 2016.

Ministrul Agriculturii, Petre Daea declara pentru AGERPRES la începutul lunii februarie că a început dezvoltarea sistemului antigrindină, iar până la sfârşitul anului vor exista 60 de puncte de lansare din trei puncte de comandă operaţionale.

‘Am început şi programul antigrindină. Este în derulare, iar la 15 aprilie vor fi 34 de puncte de lansare operaţionale. Acum avem 23 şi vom mai termina 11, iar până la sfârşitului anului încă 26. În total, vom avea 60 de puncte de lansare cu trei centre de comandă operaţionale şi vom creşte suprafaţa protejată de la 280.000 de hectare la 500.000 de hectare. La anul vrem să ajungem cu 835.000 de hectare protejate. Vom începe şi cu stimularea precipitaţiilor, dar aceasta este o etapă mai dificilă şi încă nu avem conturate soluţiile din punct de vedere ştiinţific’, a adăugat ministrul Agriculturii în luna februarie.

Te-ar mai putea interesa și
X anunță că va contesta un ordin impus de autoritățile australiene pentru a șterge mai multe postări scrise de utilizatori după înjunghierea unui episcop creștin
X anunță că va contesta un ordin impus de autoritățile australiene pentru a șterge mai multe postări scrise de utilizatori ...
Platforma de socializare X a anunțat sâmbătă că va contesta în instanță un ordin al unui organism de reglementare australian, în care i se cere să elimine unele postări legate de......
Honda va investi peste 800 de milioane de dolari până în 2030 pentru extinderea fabricii sale din Brazilia
Honda va investi peste 800 de milioane de dolari până în 2030 pentru extinderea fabricii sale din Brazilia
Constructorul auto japonez Honda va investi 4,2 miliarde de reali (807,74 de milioane de dolari) în fabrica sa Itirapina ...
Dacia Sandero, liderul clasamentului înmatriculărilor din Europa în primele trei luni din 2024
Dacia Sandero, liderul clasamentului înmatriculărilor din Europa în primele trei luni din 2024
Dacia Sandero a reușit să se mențină pe prima poziție a clasamentului înmatriculărilor de mașini din Europa la finalul ...
Importurile de gaze naturale ale României au crescut cu 18,2% în primele două luni din 2024, iar producția cu 2%
Importurile de gaze naturale ale României au crescut cu 18,2% în primele două luni din 2024, iar producția cu 2%
România a importat, în primele două luni din 2024, o cantitate de gaze naturale utilizabile de 207.200 de tone echivalent ...