Sistemul bancar din România va reveni pe profit începând din acest an – studiu

Sistemul bancar din România va reveni pe profit începând din acest an, cu rate ale rentabilităţii financiare (ROE) de 2,7% pentru 2015 şi 3,9% pentru 2016, însă la un nivel mai mic decât în majoritatea ţărilor din Europa Centrală, unde rentabilitatea financiară medie este estimată la 8,1%-8,7% în 2015 - 2016, reiese dintr-un studiu referitor la piaţa bancară din România realizat de compania de consultanţă Deloitte.
Economica.net - mar, 05 mai 2015, 13:22
Sistemul bancar din România va reveni pe profit începând din acest an - studiu

‘În România, sectorul bancar se preconizează că va reveni la o pierdere netă anul acesta (2014 – n.r.) ROE -2%, având în vedere faptul că veniturile continuă să scadă, iar provizioanele nete rămân ridicate, însă profitabilitatea ar trebui să se îmbunătăţească în 2015-2016’, reiese din studiul realizat la cererea Consiliului Patronatelor Bancare din România (CPBR).

Cu toate acestea, realizatorii studiului preconizează că veniturile operaţionale vor scădea în continuare, iar provizioanele nete vor rămâne ridicate, scrie Agerpres.

Şi la nivel european, ‘noul nivel normal’ al rentabilităţii financiare rămâne sub nivelul de dinaintea crizei. ‘Estimăm că profitabilitatea sectorului bancar nu se va redresa complet până în 2016 (cu un indice de rentabilitate financiară estimat la 8,7%) însă ‘noul nivel normal’ spre care se îndreaptă va fi mult mai mic decât nivelurile dinainte de criză. Profitabilitatea sectorului bancar din Europa Centrală se va confrunta cu constrângeri continue generate de cerinţele mai mari de capital, reguli mai stricte şi, în unele ţări, de comisioane din domeniul bancar’, mai reiese din studiul citat.

În privinţa României, realizatorii studiului menţionează că ţara noastră are un dezavantaj structural dat de lipsa de anvergură a sectorului bancar, o structură dezechilibrată a PIB şi de mediul dificil de recuperare a creditelor neperformante.

‘Consolidarea din România ar trebui să beneficieze de redresarea economică începând din 2015. Faptul că tranzacţiile de fuziune şi achiziţie cele mai mari din Europa Centrală din ultimii doi ani au avut loc în Polonia se poate datora sănătăţii pieţei, susţinerii cererii şi preţurilor. În anii următori, pieţele din Europa de Sud, inclusiv România, ar trebui să îşi stabilizeze calitatea activelor şi să îşi refacă indicatorul de rentabilitate financiară’, se mai arată în studiu.

Între timp, realizatorii studiului anticipează că băncile din România se vor axa pe maximizarea profitului net, punând şi mai mult accent pe o gestionare eficientă a activelor neperformante prin activităţi susţinute de colectare, restructurare/reeşalonare şi vânzare. ‘Perspectiva relativ redusă pentru creşterea veniturilor va necesita un accent şi mai mare pe reducerea cheltuielilor prin optimizarea canalelor de distribuţie, îmbunătăţirea proceselor şi pe acţiunea disciplinată de eliminare a activităţilor care nu concură la obiectul principal de activitate’, se subliniază în documentul citat.

În plus, potrivit studiului, pe măsură ce volumul cererii va creşte treptat, băncile se orientează spre achiziţionarea de noi clienţi, actorii mai mici se vor concentra pe achiziţii, iar cei existenţi pe piaţă se vor concentra pe menţinerea clienţilor şi creşterea gradului lor de satisfacţie.

Te-ar mai putea interesa și
România este cea mai dinamică piaţă auto din UE dar în continuare codaşă la rata de motorizare
România este cea mai dinamică piaţă auto din UE dar în continuare codaşă la rata de motorizare
 România a înregistrat cel mai mare ritm de creştere medie anuală a ratei de motorizare din Uniunea Europeană, în perioada cuprinsă între 2001 şi 2021, cu un avans de 5,4%, urmată de......
Mitsubishi Fuso și Hino Motors, părți ale grupurilor Daimler și Toyota, se unesc într-un holding
Mitsubishi Fuso și Hino Motors, părți ale grupurilor Daimler și Toyota, se unesc într-un holding
Daimler Truck și Toyota Motor Corp. au decis să unească destinele diviziilor de camioane Mitsubishi Fuso și Hino Motors ...
Exim Banca Românească finanțează Abatorul Periș cu 48 de milioane de lei
Exim Banca Românească finanțează Abatorul Periș cu 48 de milioane de lei
Exim Banca Românească a acordat un credit pentru capital de lucru în valoare de 48 de milioane de lei companiei Abatorul ...
Preţul gazelor naturale în Europa a atins marţi cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani
Preţul gazelor naturale în Europa a atins marţi cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani
 Preţul gazelor naturale în Europa a atins marţi cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani, în condiţiile în care ...