Sistemul cardului de sănătate nu funcţionează din nou. O oră de blocaj înseamnă circa 150.000 de pacienţi afectaţi – UPDATE

Astăzi, 24 mai, începând cu ora 08:30, sistemul informatic al cardului naţional de asigurări de sănătate nu funcţionează din cauza unor probleme tehnice. În aceste condiţii, medicii vor acorda servicii decontate pacienţilor în regim offline, până când CNAS va remedia problemele care au condus la acest blocaj. O oră de nefuncţionare a sistemului cardului naţional de sănătate înseamnă, în medie, 150.000 de pacienţi şi peste 20.000 de medici afectaţi. 15,7 milioane de români au card naţional de sănătate. 
Cristina Şomănescu - mar, 24 mai 2016, 09:15
Sistemul cardului de sănătate nu funcţionează din nou. O oră de blocaj înseamnă circa 150.000 de pacienţi afectaţi - UPDATE

Astăzi, 24 mai, începând cu ora 08:30, sistemul informatic al cardului naţional de asigurări de sănătate nu funcţionează din cauza unor probleme tehnice, a anunţat CNAS.

În intervalul în care sistemul cardului e blocat, medicii vor acorda servicii decontate pacienţilor în regim offline, până când CNAS va remedia problemele care au condus la acest blocaj. Serviciile acordate de medici în perioada în care sistemul cardului nu funcţionează trebuie încărcate în platforma informatică a asigurărilor de sănătate în maximum 72 ore de la prestarea acestora. Adică muncă dublă din motive neimputabile lor, ci disfuncţionalităţilor sistemului cardului.

Cardul electronic al asigurărilor de sănătate nu a funcţionat pe: 1-6, 19, 27 mai; 28 august; 18, 21, 22 septembrie; 9, 14, 19, 29, 30 octombrie; 3, 13 noiembrie; 4, 15, 16 decembrie; 14 – 15 februarie 2016, potrivit monitorizării făcute de Societatea Naţională de Medicina Familiei şi ECONOMICA.NET în perioada 1 mai 2015 – 23 februarie 2016.

O oră de nefuncţionare a sistemului cardului naţional de sănătate înseamnă, în medie, 150.000 de pacienţi şi peste 20.000 de medici afectaţi.

Pentru CNAS, o oră de nefuncţionare nu înseamnă mare lucru. În realitatea de zi cu zi a cabinetelor, a medicilor şi a pacienţilor, dacă la uşa fiecărui cabinet sunt 5 – 10 bolnavi care aşteaptă să fie consultaţi şi să li se elibereze actele necesare, înseamnă că între 100.000 – 200.000 de pacienţi şi peste 20.000 de medici sunt afectaţi zilnic de acest incovenient aparent minor al unei ore de nefuncţionare – cât întreaga populaţie a unui oraş mare, au atras atenţia medicii de familie reprezentaţi de Societatea Naţională de Medicina Familiei, în memoriile trimise în repetate rânduri autorităţilor.

Blocajele sistemelor informatice realizează evidente beneficii pentru CNAS şi reduc obligaţiile de decontare către furnizori, realizând pierderi constante pentru cabinete, ambulatorii, spitale ori alţi furnizori de servicii medicale. Nimeni dintre cei care administrează sistemul nu este făcut răspunzător pentru erori, pentru nefuncţionare, pentru timpul pierdut de pacienţi când nu putem să le oferim serviciile necesare, pentru pierderile financiare constante ale cabinetelor, pentru riscurile de a ni se imputa ulterior reţete, trimiteri. Pacienţii nu înţeleg de ce sunt refuzaţi, rugaţi să aştepte sau să revină atunci când va merge sistemul. La televizor sunt informaţi de reprezentanţii CNAS că serviciile se pot acorda şi offline, dacă PIAS are dificultăţi tehnice. Cadrele medicale le spun că dacă PIAS nu merge, nu pot acorda servicii medicale fără plată, pentru că vor suporta ele costurile acelor servicii, au mai spus reprezentanţii Societăţii Naţionale de Medicina Familiei.

Pe de o parte, medicii sunt presaţi să acorde servicii medicale atunci când sistemele nu funcţionează şi riscă să nu fie plătiţi pentru aceste servicii, dar şi să plătească integral contravaloarea serviciilor acordate de ei sau de alţi furnizori (medicamentele eliberate în farmacii, internările realizate în spitale, analizele efectuate de laboratoare etc). Pe de altă parte, sunt obligaţi de lege să refuze acordarea serviciilor atunci când PIAS nu funcţionează şi riscă să fie sancţionați de Casa de Asigurări sau să fie reclamaţi de pacienţi.

Vă amintim că CNAS a atribuit contractul pentru servicii privind soluţia informatică de implementare a cardului naţional de asigurări sociale de sănătate asocierii de firme HP România şi Novensys Corporation. Contractul depăşeşte 87,63 de milioane de lei fără TVA.
Contractul prevede servicii de dezvoltare software, servicii IT de consultanţă, dezvoltare de software, internet şi asistenţă, servicii de programare şi de consultanţă software, servicii de programare de sisteme informatice şi software utilitare, servicii de analiză şi de programare de sisteme. Contractul a fost atribuit prin licitaţie deschisă, ofertei cu cel mai mic preţ, pe 23 aprilie 2012.

Începând cu data de 1 septembrie 2015, asiguraţii cu vârsta de peste 18 ani cărora li s-a emis şi au intrat în posesia cardului naţional de sănătate primesc servicii decontate şi validate în sistemul public de sănătate, doar dacă prezintă acest document electronic la fiecare vizită la orice furnizor de servicii în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate.

Cardurile naţionale de sănătate sunt obligatorii la medic pentru accesarea serviciilor medicale decontate de CAS şi pentru asiguraţii majori cărora li s-au emis carduri, nu au fost găsiţi acasă de poştaş care le-a returnat la Casele de Asigurări de Sănătate.

UPDATE

Sistemul informatic al cardului de sănătate este funcţional începând cu ora 13:30 în parametrii proiectaţi, au precizat reprezentanţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS).

Te-ar mai putea interesa și
Hidroelectrica a scos la licitație contractul pentru o nouă hidrocentrală, Nehoiașu 2
Hidroelectrica a scos la licitație contractul pentru o nouă hidrocentrală, Nehoiașu 2
Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a scos la licitație lucrările pentri finalizarea centralei Nehoiașu 2, parte a amenajării hidrotehnice Siriu-Surduc......
De la poarta fermei pe raft. Cum se modifică prețurile în România vs celelalte state din UE
De la poarta fermei pe raft. Cum se modifică prețurile în România vs celelalte state din UE
Luând ca exemplu merele, produs pentru care există date atât la nivel local cât și pentru mare parte dintre statele ...
BMW, de la „testul” i3 la poziția de lider al mărcilor premium în domeniul mașinilor electrice
BMW, de la „testul” i3 la poziția de lider al mărcilor premium în domeniul mașinilor electrice
Debutul pe piață al modelului electric BMW i3 a fost unul dificil, însă acum marca și-a depășit clar rivalii din segmentul ...
George Zlati, avocat: Accesarea telefoanelor, a Facebook-ului partenerilor sau foștilor parteneri de viață e un fenomen răspândit în România, deși e o faptă penală
George Zlati, avocat: Accesarea telefoanelor, a Facebook-ului partenerilor sau foștilor parteneri de viață e un fenomen ...
Topul infracțiunilor informatice din România este condus de accesul ilegal la un sistem informatic și efectuarea de operațiuni ...