Sistemul cardului naţional de sănătate nu funcţionează din nou. Medicii vor face muncă dublă din cauza CNAS

La doar două săptămâni de la cel mai recent blocaj al sistemului informatic al cardului naţional de sănătate, luni, 1 august, începând cu ora 09:00, acesta este din nou nefuncţional, au anunţat medicii de familie şi au confirmat oficialii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. Acest blocaj înseamnă muncă dublă pentru medici care sunt obligaţi să încarce online, îndată ce sistemul va fi disponibil, serviciile pe care le-au acordat offline, în intervalul în care sistemul nu a funcţionat. Reamintim că o oră de nefuncţionare a sistemului cardului naţional de sănătate înseamnă, în medie, 150.000 de pacienţi şi peste 20.000 de medici afectaţi. Peste 15,7 milioane de români au card naţional de sănătate.
Cristina Şomănescu - lun, 01 aug. 2016, 09:26
Sistemul cardului naţional de sănătate nu funcţionează din nou. Medicii vor face muncă dublă din cauza CNAS

Sistemul cardului naţional de asigurări de sănătate nu funcţionează luni, 1 august, au semnalat medicii de familie şi au confirmat oficialii CNAS.

Instituţia explică într-un comunicat de presă că sistemul a picat din cauza unor probleme tehnice de comunicaţie între unele dintre componentele sale.

Muncă dublă pentru medicii din motive neimputabile lor

Acest blocaj înseamnă muncă dublă pentru medici care sunt obligaţi să încarce online, îndată ce sistemul va fi disponibil, serviciile pe care le-au acordat offline, în intervalul în care sistemul nu a funcţionat.

Mai precis, când sistemul informatic al cardului va fi din nou funcţional, medicii vor fi obligaţi să încarce în platforma informatică a asigurărilor de sănătate (PIAS) serviciile pe care le-au efectuat offline, în maximum 72 ore lucrătoare, calculate de la ora zero a zilei următoare datei (calendaristice) prestării serviciilor, conform prevederilor legale în vigoare.

Cel mai recent, sistemul cardului naţional de sănătate nu a funcţionat câteva ore în data de 18 iulie şi pe 8 iulie.

A devenit o regulă ca măcar unul dintre sistemele informatice ale CNAS – fie că e vorba despre SIUI, despre cel al cardului sau despre PIAS – să nu funcţioneze. Medicii de familie au semnalat CNAS în repetate rânduri această problemă şi au cerut, printre altele, ca mentenanţa sistemelor informatice să se facă ori noaptea, ori în zilele de sâmbătă sau duminică.

Ce înseamnă o oră de blocare a sistemului cardului naţional de sănătate

În realitatea de zi cu zi a cabinetelor, a medicilor şi a pacienţilor, dacă la uşa fiecărui cabinet sunt cinci – 10 bolnavi care aşteaptă să fie consultaţi şi să li se elibereze actele necesare, înseamnă că între 100.000 – 200.000 de pacienţi şi peste 20.000 de medici sunt afectaţi zilnic de acest inconvenient aparent minor al unei ore de nefuncţionare – cât întreaga populaţie a unui oraş mare, au atras atenţia medicii de familie reprezentaţi de Societatea Naţională de Medicina Familiei, în memoriile trimise în repetate rânduri autorităţilor.

Teamnet International se va ocupa de mentenanţa şi suportul tehnic al sistemului cardului şi platformei informatice a asigurărilor de sănătate.

În luna iulie, CNAS a atribuit contractele pentru mentenanţa şi suportul tehnic al sistemului cardului naţional de sănătate şi al platformei informatice a asigurărilor de sănătate (PIAS) companiei SC Teamnet International SA. Valoarea totală a contractelor câştigate de Teamnet e de 22,3 milioane lei fără TVA şi sunt finanţate din banii Fondului Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, alimentat în proporţie semnificativă din contribuţiile asiguraţilor la sănătate.

Compania nu a preluat încă suportul tehnic al celor două sisteme informatice. 

Reamintim că sistemul cardului de sănătate şi cel al platformei informatice a asigurărilor de sănătate au frecvent blocaje care afectează activitatea cabinetelor şi pun pe drumuri pacienţii.

De exemplu, doar în perioada 1 mai 2015 – 23 februarie 2016, cardul naţional de sănătate nu a funcţionat pe: 1 – 6, 19, 27 mai; 28 august; 18, 21, 22 septembrie; 9, 14, 19, 29, 30 octombrie; 3, 13 noiembrie; 4, 15, 16 decembrie; 14 – 15 februarie 2016, potrivit monitorizării făcute de Societatea Naţională de Medicina Familiei şi de publicaţia ECONOMICA.NET.

Începând cu data de 1 septembrie 2015, asiguraţii cu vârsta de peste 18 ani cărora li s-a emis şi au intrat în posesia cardului naţional de sănătate primesc servicii decontate şi validate în sistemul public de sănătate, doar dacă prezintă acest document electronic la fiecare vizită la orice furnizor de servicii în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate.

Cardurile naţionale de sănătate sunt obligatorii la medic pentru accesarea serviciilor medicale decontate de CAS şi pentru asiguraţii majori cărora li s-au emis carduri, nu au fost găsiţi acasă de poştaş care le-a returnat la Casele de Asigurări de Sănătate.

UPDATE 1 august, ora 18:00

CNAS a anunţat recent că problemele tehnice care au dus la blocajul sistemului cardului naţional de sănătate au fost remediate. Începând cu ora 18:00, sistemul funcţionează din nou.

Te-ar mai putea interesa și
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a efectuat plăţi pentru anul de cerere 2023 în suma totală de 123,99 de milioane de lei lei (24,93 de milioane de euro), în......
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 de locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată ...
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune ...
Sistemul naţional e-Transport este special creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală ...
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost suprasubscris cu peste 330%
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost ...
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) a anunțat astăzi ...