Sistemul de pensii private nu poate fi naţionalizat, cât timp există un acord cu FMI – surse oficiale

Sistemul de pensii private nu poate fi naţionalizat, iar contribuţia la Pilonul II al pensiilor administrate privat nu va fi îngheţată cât timp România se află sub un acord cu Fondul Monetar Internaţional /FMI/, au declarat, luni, pentru AGERPRES, surse oficiale, referindu-se la măsuri luate în acest domeniu de alte state din regiune, precum Ungaria şi Polonia.
Economica.net - lun, 18 nov. 2013, 10:55
Sistemul de pensii private nu poate fi naţionalizat, cât timp există un acord cu FMI - surse oficiale

‘În timpul vizitei Misiunii FMI în România a existat o discuţie despre îngheţarea contribuţiei la Pilonul II de pensii, la 4%, în contextul încasărilor bugetare sub program, dar a fost o discuţie ‘underground’ (împotriva curentului, a direcţiei oficiale – n. r.), pentru că nici guvernul şi nici FMI nu doresc acest lucru. Nu se pune problema naţionalizării sistemului de pensii private, cel puţin cât timp România este sub un acord cu FMI’, au spus aceleaşi surse.

Pe de altă parte, în contextul economic şi financiar actual, este exclusă şi extinderea deductibilităţii pentru Pilonul III de pensii private facultative, de la nivelul de 400 de euro, din prezent, au precizat sursele menţionate.

Contribuţia la sistemul de pensii private obligatorii (Pilonul II) va creşte de la 4% la 4,5% din venitul brut al salariatului, potrivit bugetului asigurărilor sociale pe 2014, aprobat de guvern săptămâna trecută.

Nivelul contribuţiei pentru anul 2013 a fost de 4%, cu 0,5 puncte procentuale sub calendarul iniţial, după ce, în 2009, guvernul a decis să ‘îngheţe’ cota la 2%, pe fondul crizei financiare.

Până în 2016, contribuţia ar trebui să ajungă la 6%, potrivit legislaţiei, care prevede creşteri anuale de câte 0,5 procentuale.

Primele contribuţii la Pilonul II de pensii private au fost virate în urmă cu cinci ani. Maturitatea sistemului se atinge pe la 20 – 25 de ani.

Fondurile de pensii private administrează active nete de peste trei miliarde euro pentru 6,3 milioane de participanţi (conturi individuale). Fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) au ajuns la circa 6 milioane de participanţi, din care numărul celor care primesc lună de lună contribuţii virate de Casa Naţionala de Pensii Publice (CNPP) s-a stabilizat la aproximativ 3,6 milioane.

De la lansarea Pilonului II, în 2008, au fost aduse o serie de critici acestui sistem, printre care faptul că banii viraţi din contribuţiile de asigurări sociale sunt plasaţi preponderent în titluri de stat de administratorii Pilonului II şi, practic, statul este împrumutat de fondurile de pensii cu banii care sunt viraţi din bugetul asigurărilor sociale de stat sau că sumele care se acumulează în conturile individuale sunt foarte mici şi nu vor permite plata unor pensii decente atunci când sistemul va ajunge la maturitate.

Te-ar mai putea interesa și
Autostrada A7 Ploiești – Buzău: Parapet lateral, montat pe primii 10 kilometri ai lotului 2 VIDEO
Autostrada A7 Ploiești – Buzău: Parapet lateral, montat pe primii 10 kilometri ai lotului 2 VIDEO
Secretarul de stat în Transporturi Irinel Ionel Scrioșteanu a publicat duminică imagini cu lotul 2 Mizil - Pietroasele din Autostrada Ploiești - Buzău (A7), unde a fost montat parapet lateral pe......
CNAIR impune luni restricţii de tonaj pe drumuri naţionale şi autostrăzi, din cauza caniculei
CNAIR impune luni restricţii de tonaj pe drumuri naţionale şi autostrăzi, din cauza caniculei
Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) va impune, luni, restricţii de tonaj pe sectoarele ...
Inteligenţa Artificială va înlocui unele părţi ale procesului de angajare
Inteligenţa Artificială va înlocui unele părţi ale procesului de angajare
Aproximativ 85% dintre recrutorii globali cred că Inteligenţa Artificială (AI) este o tehnologie utilă care va înlocui ...
Seceta pedologică în cutura grâului de toamnă ajunge şi în Banat
Seceta pedologică în cutura grâului de toamnă ajunge şi în Banat
Seceta pedologică în cultura grâului de toamnă se extinde şi în Banat, aprovizionarea cu apă a solului prezentând ...