Sistemul de pensii private nu poate fi naţionalizat, cât timp există un acord cu FMI – surse oficiale

Sistemul de pensii private nu poate fi naţionalizat, iar contribuţia la Pilonul II al pensiilor administrate privat nu va fi îngheţată cât timp România se află sub un acord cu Fondul Monetar Internaţional /FMI/, au declarat, luni, pentru AGERPRES, surse oficiale, referindu-se la măsuri luate în acest domeniu de alte state din regiune, precum Ungaria şi Polonia.
Economica.net - lun, 18 nov. 2013, 10:55
Sistemul de pensii private nu poate fi naţionalizat, cât timp există un acord cu FMI - surse oficiale

‘În timpul vizitei Misiunii FMI în România a existat o discuţie despre îngheţarea contribuţiei la Pilonul II de pensii, la 4%, în contextul încasărilor bugetare sub program, dar a fost o discuţie ‘underground’ (împotriva curentului, a direcţiei oficiale – n. r.), pentru că nici guvernul şi nici FMI nu doresc acest lucru. Nu se pune problema naţionalizării sistemului de pensii private, cel puţin cât timp România este sub un acord cu FMI’, au spus aceleaşi surse.

Pe de altă parte, în contextul economic şi financiar actual, este exclusă şi extinderea deductibilităţii pentru Pilonul III de pensii private facultative, de la nivelul de 400 de euro, din prezent, au precizat sursele menţionate.

Contribuţia la sistemul de pensii private obligatorii (Pilonul II) va creşte de la 4% la 4,5% din venitul brut al salariatului, potrivit bugetului asigurărilor sociale pe 2014, aprobat de guvern săptămâna trecută.

Nivelul contribuţiei pentru anul 2013 a fost de 4%, cu 0,5 puncte procentuale sub calendarul iniţial, după ce, în 2009, guvernul a decis să ‘îngheţe’ cota la 2%, pe fondul crizei financiare.

Până în 2016, contribuţia ar trebui să ajungă la 6%, potrivit legislaţiei, care prevede creşteri anuale de câte 0,5 procentuale.

Primele contribuţii la Pilonul II de pensii private au fost virate în urmă cu cinci ani. Maturitatea sistemului se atinge pe la 20 – 25 de ani.

Fondurile de pensii private administrează active nete de peste trei miliarde euro pentru 6,3 milioane de participanţi (conturi individuale). Fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) au ajuns la circa 6 milioane de participanţi, din care numărul celor care primesc lună de lună contribuţii virate de Casa Naţionala de Pensii Publice (CNPP) s-a stabilizat la aproximativ 3,6 milioane.

De la lansarea Pilonului II, în 2008, au fost aduse o serie de critici acestui sistem, printre care faptul că banii viraţi din contribuţiile de asigurări sociale sunt plasaţi preponderent în titluri de stat de administratorii Pilonului II şi, practic, statul este împrumutat de fondurile de pensii cu banii care sunt viraţi din bugetul asigurărilor sociale de stat sau că sumele care se acumulează în conturile individuale sunt foarte mici şi nu vor permite plata unor pensii decente atunci când sistemul va ajunge la maturitate.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Răscumpărările de acțiuni de către companii, la cel mai înalt nivel din ultimii trei ani
Răscumpărările de acțiuni de către companii, la cel mai înalt nivel din ultimii trei ani
Companiile din întreaga lume îşi recompensează cu generozitate acţionarii prin răscumpărări semnificative de acţiuni ...
Irlanda va primi un ajutor european de 920 de milioane de euro pentru a contracara efectele Brexit
Irlanda va primi un ajutor european de 920 de milioane de euro pentru a contracara efectele Brexit
Irlanda va primi 920 de milioane de euro dintr-un fond UE pentru a atenua impactul ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană ...
EMA a autorizat administrarea medicamentului Tocilizumab pacieților cu forme severe de COVID-19
EMA a autorizat administrarea medicamentului Tocilizumab pacieților cu forme severe de COVID-19
Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a recomandat luni extinderea utilizării medicamentului RoActemra (Tocilizumab), ...