Situaţia din Bulgaria nu este un semnal pentru o problemă mai amplă – oficial FMI

Sistemul bancar din Bulgaria este în esenţă unul sănătos în pofida problemelor înregistrate la două bănci, au declarat marţi un oficial de la Fondul Monetar Internaţional şi guvernatorul Băncii Naţionale a Austriei, transmite Reuters.
Economica.net - mar, 01 iul. 2014, 11:48
Situaţia din Bulgaria nu este un semnal pentru o problemă mai amplă - oficial FMI

Sistemul financiar bulgar trece printr-o criză ca urmare a lipsei de încredere provocată de decizia clienţilor Corpbank, a patra mare bancă a ţării, de a veni în număr mare la ghişeele bănci pentru a-şi retrage economiile, după ce în presă au apărut articole cu privire la insolvabilitatea sa iminentă. Bulgarii au început să îşi retragă economiile şi de la First Investment Bank (FIB), a treia bancă a ţării, chiar dacă au fost asiguraţi de Guvern şi de Comisia Europeană că banii lor sunt în siguranţă.

‘Aceste fenomene de panică au fost declanşate prin mesaje de tip SMS şi nu au legătură cu problemele implicite din sistemul bancar, care este bine capitalizat şi dispune de o lichiditate suficientă. În plus a existat un împrumut din partea Uniunii Europene’, a declarat şeful misiunii FMI în Austria, Bas Bakker, la o conferinţă de presă organizată la Viena.

Guvernatorul Băncii Naţionale a Austriei, Ewald Nowotny, a reiterat acelaşi mesaj, precizând că băncile austriece, unii din cei mai mari creditori din Europa Centrală şi de Est, nu au fost afectate. ‘Aceasta nu este o problemă sistemică pentru sectorul bancar din Bulgaria. Este o problemă la unele bănci şi am văzut cum depozitele se mişcă de la aceste bănci la instituţiile deţinute de bănci austriece’, a declarat Ewald Nowotny. Bank Austria, divizie a UniCredit, şi Raiffeisen Bank International sunt jucători importanţi pe piaţa bancară din Bulgaria.

Cei doi oficiali au fost rugaţi să comenteze şi intenţia Guvernului ungar de a impune băncilor să acopere o parte mai mare din costurile cu creditele în valută care au devenit neperformante pe măsură ce forintul s-a depreciat. Bas Bakker a precizat că FMI ‘a luat act’ de propunerile Guvernului ungar dar a minimalizat impactul asupra băncilor austriece. ‘Desigur aceasta ar putea creşte pierderile realizate în Ungaria şi orice ţară în care profiturile scad sau pierderile cresc nu este în beneficiul băncilor austriece însă trebuie precizat că aceasta nu este cea mai importantă ţară’, a spus Bas Bakker. La rândul său, Ewald Nowotny a apreciat că aceste măsuri riscă să pună noi poveri pe băncile austriece şi celelalte bănci din Ungaria. ‘Băncile austriece şi celelalte bănci şi-au exprimat în mod clar dorinţa de a coopera pentru soluţionarea problemelor creditelor în valută… este de asemenea în interesul economiei ungare să aibă bănci bine capitalizate şi care să poată acorda credite suficiente’ a spus guvernatorul Băncii Naţionale a Austriei.

Pe lista băncilor străine care operează în Ungaria se numără KBC, Raiffeisen, Erste Group, UniCredit, Intesa Sanpaolo şi MKB Bank. 

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Arabia Saudită va investi peste un miliard de dolari în iniţiative de mediu
Arabia Saudită va investi peste un miliard de dolari în iniţiative de mediu
Arabia Saudită, cel mai mare exportator mondial de ţiţei, a anunţat luni că doreşte să investească peste un miliard ...
Profitul TeraPlast s-a majorat cu 41% față de primele 9 luni din 2020
Profitul TeraPlast s-a majorat cu 41% față de primele 9 luni din 2020
Grupul TeraPlast a înregistrat un profit net de 43,3 milioane de lei în primele 9 luni ale anului, în creştere cu 41% ...
Curtea Supremă din Croația confirmă condamnarea directorului general al grupului ungar MOL
Curtea Supremă din Croația confirmă condamnarea directorului general al grupului ungar MOL
Curtea Supremă de Justiţie din Croaţia a confirmat astăzi o decizie anterioară a unui tribunal, care în primă instanţă ...