Situaţia din Orientul Mijlociu se va înrăutăţi în absenţa reluării negocierilor – ONU

Un responsabil cu rang înalt al Naţiunilor Unite a atras atenţia luni Consiliului de Securitate că violenţele din Israel şi teritoriile palestiniene probabil se vor înrăutăţi în absenţa reluării rapide a negocierilor de pace, transmite AFP.
Economica.net - lun, 17 nov. 2014, 20:25
Situaţia din Orientul Mijlociu se va înrăutăţi în absenţa reluării negocierilor - ONU

‘Reluarea negocierilor nu a fost niciodată mai importantă’, a afirmat secretarul general adjunct Jens Toyberg-Frandzen în faţa celor 15 membri ai Consiliului în cursul unei reuniuni consacrate Orientului Mijlociu.

‘Fără un angajament real al tuturor părţilor şi o ameliorare a vieţii cotidiene a palestinienilor, va trebui să ne aşteptăm la o nouă agravare a situaţiei securitare şi o propagare a violenţei actuale’, a adăugat el.

Acest apel a fost făcut după vizita efectuată săptămâna trecută în regiune de secretarul de stat american, John Kerry, pentru a încerca să aplaneze tensiunile din Ierusalimul de Est, alimentate de proiectul Israelului de a implanta noi colonii şi de chestiunea accesului la moscheea Al-Aqsa.

Jens Toyberg-Frandzen a ţinut să menţioneze că s-au înregistrat ‘câteva semne de progres’ la nivelul reconstrucţiei, însă ‘climatul din Fâşia Gaza rămâne exploziv şi periculos’.

Israelul a acceptat să permită trecerea a 800 de camioane pline cu materiale de reconstrucţie în Fâşia Gaza, faţă de 350 în prezent, dar pentru echipamentele în valoare de 62 de milioane de dolari din cadrul unor proiecte ale ONU de construcţii este aşteptat în continuare acordul autorităţilor israeliene.

Până la sfârşitul lunii în curs, israelienii şi palestinienii trebuie să reia negocierile indirecte de la Cairo pentru menţinerea acordului de încetare a focului în Fâşia Gaza unde şi-au pierdut viaţa în conflict 2.140 de palestinieni şi 73 de israelieni.

‘Realitatea persistentă a celor aproape 50 de zile de ocupaţie şi absenţa progreselor spre o soluţie cu două state fac ca următorul val de violenţe să fie în pragul izbucnirii’, a subliniat Jens Toyberg-Frandzen, citat de AFP.

Te-ar mai putea interesa și
SUA blochează aderarea palestiniană deplină la ONU
SUA blochează aderarea palestiniană deplină la ONU
Statele Unite au pus capăt joi speranţei firave a palestinienilor de a deveni membri cu drepturi depline la ONU, impunând, în mod deloc surprinzător, un veto în Consiliul de Securitate cererii......
Guvern: România, tot mai aproape de îndeplinirea criteriilor tehnice pentru admiterea în programul Visa Waiver
Guvern: România, tot mai aproape de îndeplinirea criteriilor tehnice pentru admiterea în programul Visa Waiver
Admiterea României în programul Visa Waiver reprezintă un obiectiv strategic naţional, iar ţara noastră este tot mai ...
Donald Trump cere Europei să ”se mişte” în cazul Ucrainei
Donald Trump cere Europei să ”se mişte” în cazul Ucrainei
Fostul preşedinte american Donald Trump, candidat la Casa Albă, a cerut joi Europei să se "mişte" şi să elibereze mai ...
S-a scumpit benzina. Cât costă azi carburanții în România
S-a scumpit benzina. Cât costă azi carburanții în România
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților din România, a majorat azi prețurile benzinei vândute în stațiile ...