Situaţia din Ucraina se îndreaptă spre „o catastrofă umanitară” – ONU

Peste un milion de persoane au fost nevoie să îşi părăsească domiciliul din cauza conflictului din Ucraina, o ţară ameninţată de o catastrofă umanitară, potrivit datelor Biroului ONU pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (OCHA), scrie Reuters. Ucraina se află în prezent la un pas de incapacitatea de plată. Autorităţile speră să salveze economia ţării cu ajutorul împrumuturilor externe
Economica.net - vin, 09 ian. 2015, 06:15
Situaţia din Ucraina se îndreaptă spre

Numărul persoanelor deplasate pe teritoriul ucrainean (610.000) şi al refugiaţilor care au fugit în ţările vecine (594.000) a depăşit de peste trei ori nivelul lunii august, a adăugat OCHA.

Potrivit Naţiunilor Unite, 5,2 milioane de persoane trăiesc în zonele de conflict din Ucraina, iar 1,4 milioane dintre acestea sunt deosebit de vulnerabile.

Luptele declanşate în primăvară între armata ucraineană şi separatiştii proruşi s-au soldat cu peste 4.700 de morţi şi au provocat cea mai gravă criză între Rusia şi Occident de la sfârşitul Războiului Rece.

Directorul adjunct pentru Europa şi Asia Centrală al organizaţiei Amnesty International, Denis Krivoşeiev, a declarat că locuitorii din oraşele Lugansk şi Doneţk, controlate de separatişti, întâmpină mari dificultăţi în procurarea alimentelor şi sunt lipsiţi de asistenţă medicală, mai ales persoanele cele mai vulnerabile, cum sunt pensionarii.

‘Este poate prea devreme să vorbim despre o catastrofă umanitară, dar este clar că într-acolo ne îndreptăm’, a avertizat el într-un e-mail adresat Thomson Reuters Foundation.

Distribuirea ajutoarelor umanitare, a continuat Denis Krivoşeiev, este împiedicată de atitudinea batalioanelor pro-Kiev care împiedică o parte din alimente şi medicamente să ajungă în zonele de conflict din estul ţării.

La un pas de incapacitate de plată. CE propune un nou ajutor european de 1,8 miliarde de euro

Ucraina se află în prezent la un pas de incapacitatea de plată. Autorităţile speră să salveze economia ţării cu ajutorul împrumuturilor externe, în special din partea FMI. Comisia Europeană a propus Ucrainei, în numele Uniunii Europene, o nouă asistenţă macrofinanciară (AMF) de până la 1,8 miliarde de euro, a anunţat joi Comisia, într-un comunicat, citat de agenţia de presă Ria Novosti.

Această asistenţă va fi acordată sub formă de împrumut pe termen mediu, se arată în comunicatul de presă.

La jumătatea lunii iunie, Comisia Europeană a vărsat Ucrainei o tranşă de asistenţă financiară de 500 milioane de euro ridicaţi de UE pe pieţele financiare pe un termen de zece ani, scrie Agerpres.

Anterior, în 20 mai, o primă tranşă de 100 milioane de euro fusese livrată Kievului.

În 12 septembrie 2014, în cursul unei întâlniri cu preşedintele Comisiei Europene de atunci, Jose Manuel Barroso, şeful statului ucrainean Petro Poroşenko a ridicat problema unei livrări mai rapide către ţara sa a unei noi tranşe în cadrul AMF de 1 miliard de euro.

Ucraina se află în prezent la un pas de incapacitatea de plată. Autorităţile speră să salveze economia ţării cu ajutorul împrumuturilor externe, în special din partea FMI.

Kievul a primit astfel o primă tranşă de 3,2 miliarde de dolari în luna mai, iar a doua, de 1,4 miliarde de dolari, la începutul lunii septembrie. În total, FMI a aprobat acordarea a 17 miliarde de dolari Ucrainei pentru stabilizarea bugetului în contextual unei grave crize economice şi politice.

AMF este un instrument de ajutor financiar extern al UE, care îi permite să acorde o asistenţă macroeconomică ţărilor apropiate pentru a le ajuta să facă faţă gravelor dificultăţi ale balanţei de plăţi, completând finanţările acordate de FMI în cadrul unui program de ajustare şi reformă. Aceasta poate lua forma subvenţiilor financiare din bugetul UE sau a unor credite pentru care Comisia Europeană se împrumută pe pieţele financiare, înainte ca ele să ajungă la beneficiar.

Te-ar mai putea interesa și
Kârgâzstanul a blocat de astăzi funcționarea TikTok, pentru a proteja sănătatea copiilor. Organizațiile neguvernamentale denunță cenzura impusă de Guvern
Kârgâzstanul a blocat de astăzi funcționarea TikTok, pentru a proteja sănătatea copiilor. Organizațiile neguvernamentale ...
Aplicaţia TikTok nu mai funcţionează începând din această joi în Kârgâzstan, la cererea serviciilor de securitate ale acestei ţări din Asia Centrală, care au justificat-o prin necesitatea......
Daniela Dărăban (ACUE): Eficienţa energetică rămâne cel mai bun combustibil pe care această ţară îl are, după care vorbim de investiţii în noi resurse
Daniela Dărăban (ACUE): Eficienţa energetică rămâne cel mai bun combustibil pe care această ţară îl are, după ...
Eficienţa energetică reprezintă cel mai bun combustibil şi abia apoi vorbim despre investiţii în noi resurse, iar în ...
Deși în scădere față de anul trecut, prețurile ouălor continuă să fie ridicate pentru buzunarele românilor
Deși în scădere față de anul trecut, prețurile ouălor continuă să fie ridicate pentru buzunarele românilor
Perioada Sărbătorii de Paște este unul dintre cele două evenimente importante din perspectivă religioasă ce pot reprezenta ...
Jumătate dintre români preferă în casă temperaturi între 22 și 24 de grade și chiar peste – studiu E.On
Jumătate dintre români preferă în casă temperaturi între 22 și 24 de grade și chiar peste – studiu E.On
Interesul românilor pentru reducerea consumului de energie a crescut semnificativ în ultima perioadă, circa 80% dintre ...