Situaţia economiei Rusiei s-a îmbunătăţit, dar investiţiile ar putea creşte cu mai puţin de 2% în 2013

Parametrii cheie ai economiei Rusiei s-au îmbunătăţit în octombrie, dar creşterea investiţiilor în 2013 va fi probabil mai redusă decât a estimat Guvernul de la Moscova, a afirmat, vineri, adjunctul ministrului Economiei, Andrei Klepach, transmite Dow Jones Newswires.
Economica.net - vin, 15 nov. 2013, 17:24
Situaţia economiei Rusiei s-a îmbunătăţit, dar investiţiile ar putea creşte cu mai puţin de 2% în 2013

Producţia industrială şi investiţiile s-au redresat probabil luna trecută, dar nu suficient pentru ca investiţiile de capital să se majoreze cu 2% anul acesta, aşa cum se aştepta Executivul, a explicat Andrei Klepach.

Ministerul Economiei şi cel al Finanţelor a anunţat luna aceasta că Produsul Intern Brut nu va creşte aşa cum se estima, în timp ce inflaţia este puţin probabil să coboare sub ţinta stabilită de Banca Centrală a Rusiei.

Avansul economiei Rusiei în trimestrul trei din 2013 a fost sub estimările analiştilor, care se aşteptau la o accelerare în această perioadă.

Produsul Intern Brut al Rusiei a înregistrat, în perioada iulie-septembrie, o creştere de 1,2%, comparativ cu perioada similară din 2012, un nivel asemănător cu cel înregistrat în primul trimestru din acest an, a anunţat marţi Serviciul Federal de Statistică.

Avansul de 1,2% este sub estimările analiştilor, care se aşteptau la 1,4%, dar în linie cu prognoza Ministerului Economiei.

Şi Fondul Monetar Internaţional (FMI) a avertizat Rusia că trebuie să adopte un alt model economic, care să se bazeze pe exploatarea eficientă a resurselor naturale şi pe îmbunătăţirea climatului investiţional, şi nu pe creşterea preţului la petrol.

Experţii FMI prevăd o încetinire a creşterii economice în Rusia. La sfârşitul lunii septembrie, FMI şi-a revizuit din nou previziunile sale de creştere a PIB în Rusia pe anul 2013, de la 2,5%, cât se aştepta în iunie, la 1,5%, iar pentru 2014 – de la 3,25% la 3%. Este vorba de a treia revizuire a prognozelor sale de creştere economică pentru Rusia, de la începutul acestui an.

Guvernul rus, care la începutul anului miza pe o creştere economică de 3,6% în acest an, şi-a revizuit de două ori prognozele de creştere pentru 2013 şi în prezent mizează pe un avans de 1,8%, după o creştere de 3,4% în 2012 şi una de 4,3% în 2011.

Rusia este cel mai mare producător mondial de energie, iar exporturile de materii prime şi hidrocarburi asigură jumătate din veniturile la bugetul federal.

 

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română consultă piața pentru achiziția de servicii medicale pentru angajații săi
Poșta Română consultă piața pentru achiziția de servicii medicale pentru angajații săi
Compania Naţională "Poşta Română" (CNPR) a depus în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP) procedura de consultare publică pentru achiziţia unei game largi de servicii medicale......
Pentru 60% dintre cititorii români, bugetul alocat lunar pentru achiziția de cărți se situează între 50-150 lei lunar – studiu
Pentru 60% dintre cititorii români, bugetul alocat lunar pentru achiziția de cărți se situează între 50-150 lei lunar ...
Bugetul alocat lunar pentru achiziția de cărți se situează între 50-150 lei lunar, pentru 60% dintre cititori, arată ...
Ciolacu: PSD va valida săptămâna viitoare candidatura Gabrielei Firea la Primăria Capitalei
Ciolacu: PSD va valida săptămâna viitoare candidatura Gabrielei Firea la Primăria Capitalei
Partidul Social Democrat va valida săptămâna viitoare în forurile statutare candidatura Gabrielei Firea la Primăria ...
Mineritul de Bitcoin a înregistrat venituri record în ziua înjumătățirii recompenselor
Mineritul de Bitcoin a înregistrat venituri record în ziua înjumătățirii recompenselor
Cea mai recentă înjumătățire (halving-ul) a recompenselor pentru “minarea” de bitcoin a avut loc săptămâna trecută ...