Situaţia programului nuclear nord-coreean – analiză

Coreea de Nord a efectuat marţi la al treilea test nuclear, în pofida avertismentelor comunităţii internaţionale - inclusiv din partea aliatului său chinez -, care a promis un răspuns puternic, relatează AFP, care prezintă o situaţie a dosarului nuclear nord-coreean.
Economica.net - mar, 12 feb. 2013, 08:53
Situaţia programului nuclear nord-coreean - analiză

Este Coreea de Nord o putere nucleară?

– Nu, cel puţin nu încă. Nord-coreenii au efectuat două teste nucleare confirmate, în 2006 şi 2009, foarte probabil utilizând bombe cu plutoniu, de un randament scăzut. Testul din 2006 nu ar fi condus la rezultate scontate.

O activitate „seismică” a fost detectată marţi în nord-estul ţării, semnul probabil al celui de al treilea test nuclear, dar Phenianul nu a confirmat nimic încă.

Deci, Coreea de Nord deţine bomba atomică, dar nu dispune de o capacitate dovedită de a o miniaturiza şi de a o utiliza cu ajutorul unei rachete balistice.

Care sunt capacităţile balistice ale Phenianului?

– Racheta cu rază lungă de acţiune lansată în decembrie şi plasarea pe orbită a unui satelit (chiar dacă acesta pare „mort”) reprezintă o etapă importantă în dezvoltarea unei rachete balistice intercontinentale (ICMB), deşi există în continuare obstacole tehnice.

Unii experţi subliniază că, deşi racheta a fost lansată în spaţiu, ea nu a „revenit” în atmosferă, urmând traiectoria unei „lovituri” asupra unui obiectiv terestru. Coreea de Nord a demonstrat că poate trimite o rachetă în spaţiu, dar că nu o poate dirija spre pământ.

Ei apreciază, în plus, că crearea unei capacităţi nucleare care să fie amplasată la bordul unei rachete de tip ICMB încă va necesita timp.

La ce serveşte al treilea test?

– Coreea de Nord a anunţat un test „de nivel înalt”. În opinia unor observatori, acest lucru înseamnă că Phenianul se pregăteşte să testeze pentru prima dată o bombă cu uraniu sau să efectueze teste multiple, simultane, cu ambele tehnologii.

Unii experţi suspectează Phenianul că îmbogăţeşte uraniu de mai mulţi ani, în cel mai mare secret.

Acest test este supravegheat îndeaproape din străinătate (Statele Unite, Coreea de Sud, Japonia), dar ar putea să ofere doar puţine informaţii în plus decât cele furnizate de către regimul nord-coreean.

Unde are loc acest test?

– La fel ca în 2006 şi 2009, testul ar urma să fie efectuat la instalaţia nucleară de la Punggye-ri, într-o regiune izolată şi muntoasă, în nord-estul ţării, la aproximativ 100 de kilometri de forntiera cu China şi aproximativ 200 de kilometri de frontiera cu Rusia.

Instalaţia include tuneluri săpate în roca de granit a unui munte înalt de 2.200 de metri, şi anume un tunel în partea de est (utilizat în 2006), un tunel în partea de vest (2009) şi un tunel în partea de sud, cel mai recent, unde ar urma să fie efectuat al treilea test.

Experţi sud-coreeni apreciază că realizarea instalaţiei a demarat în urmă cu peste 20 de ani. Instalaţia a fost observată pe larg şi documentată prin sateliţi-spion, mai ales în ultimele săptămâni.

Care sunt consecinţele acestui test?

– Încă dinaintea operaţiunii, Statele Unite şi aliaţii lor au început să discute despre ce răspuns să aibă. Rezoluţia adoptată de către Consiliul de Securitate al ONU – cu votul chinezilor – după tirul rachetei cu rază lungă din decembrie ameninţă Phenianul cu „măsuri decisive”.

Consiliul a repetat săptămâna trecută, că va adopta măsuri „foarte dure”, subliniind că cei 15 membri ai săi, inclusiv China, sunt „uniţi şi hotărâţi”.

China a ameninţat Coreea de Nord cu reducerea ajutorului economic pe care i-l oferă, dar Beijingul şi interlocutorii săi ştiu că mijloacele de coerciţie sunt limitate, temându-se de o destabilizare în regiune, cu consecinţe imprevizibile.

Un test va avea ca efect o anulare a oricărei speranţe de reluare a negocierilor în şase asupra dosarului nuclear nord-coreean. Aceste negocieri, la care iau parte cele două Corei, Statele Unite, Japonia, Rusia şi China, se află într-un punct mort încă din decembrie 2008.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Aproape de record – Consumul de electricitate al ţării a depăşit miercuri 9.000 de MW
Aproape de record – Consumul de electricitate al ţării a depăşit miercuri 9.000 de MW
Consumul de energie electrică al României a depăşit 9.000 de MW miercuri la orele prânzului, fiind adusă din import ...
Camera Deputaţilor cumpără servicii de transport aerian pe rute naţionale pentru deputaţi
Camera Deputaţilor cumpără servicii de transport aerian pe rute naţionale pentru deputaţi
Camera Deputaţilor achiziţionează servicii de transport aerian pentru deputaţi şi secretari generali, curse regulate, ...
Gigantul Knauf Insulation a cumpărat fabrica de vată minerală de sticlă Gecsat din Târnăveni
Gigantul Knauf Insulation a cumpărat fabrica de vată minerală de sticlă Gecsat din Târnăveni
Knauf Insulation, unul dintre cei mai mari jucători de pe piața materialelor izolante, parte a Grupului Knauf, anunță ...