Situaţie inedită: turbinele eoliene au ajuns să consume energie, în loc să producă. România importă curent

În această dimineaţă, aportul energiei eoliene la producţia de electricitate a României era negativ, ceea ce înseamnă că turbinele eoliene au ajus să consume energie electrică, în loc să producă. Sistemul Energetic Naţional a recurs la importuri.
Economica.net - lun, 13 iun. 2016, 07:22
Situaţie inedită: turbinele eoliene au ajuns să consume energie, în loc să producă. România importă curent

Minus 21 MW. Aceasta era producţia de energie electrică a României din surse eoliene astăzi la ora 10.00, potrivit datelor Transelectrica, pe care le puteti vedea în imaginarea din galeria foto.

Cea mai mare parte a producţiei de energie era asigurată de Hidroelectrica,  cu 47% din consum, urmată de centralele pe cărbune, cu 30%, şi de centrala nucleară de la Cernavodă, care asigură circa 9% din producţie, dat fiind că unul dintre cele două grupuri este oprit.

România are o capacitate instalată de circa 3.000 MW în eolian, potrivit datelor  Asociaţiei Române pentru Energie Eoliană (RWEA), dar producţia de energie din aceasă sursă este fluctuantă şi imprevizibilă, după cum a atătat-o şi situaţia de astăzi.

În condiţiile în care eolianul are aport negativ, iar un grup de la Cernavodă este oprit, România a ajuns, la ora la care este scrisă această ştire, să importe energie electrică pentru acoperirea consumului. Importurile erau de 600 MW putere orară.

Specialiştii dfin energie spun că parcurile eoliene au nevoie de energie electrică pentru consumul propriu. „Situaţia de acum a apărut pentru că nu bate vântul. Dar şi în situaţiile în care bate prea tare, cu peste 22 de metri pe secundă, centralele eoliene se opresc automat. Ele au însă un consum tehnologic propriu”, a declarat pentru ECONOMICA.NET Gheorghe Indre, director în cadrul Transelectrica.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Petrom a construit 40 de mini-centrale electrice care ard gaz de sondă, pe câmp. Energia produsă asigură două treimi din consumul tuturor sondelor din România
Petrom a construit 40 de mini-centrale electrice care ard gaz de sondă, pe câmp. Energia produsă asigură două treimi ...
Petrom a mai deschis recent două mici centrale electrice de tip “gas to power” și a ajuns astfel la 40 de astfel de ...
Noul ministru al finanțelor, Adrian Câciu, îi dă replica primarului Nicușor Dan:  Aţi preferat marketingul!
Noul ministru al finanțelor, Adrian Câciu, îi dă replica primarului Nicușor Dan: Aţi preferat marketingul!
Adrian Câciu i-a replicat primarului general al Capitalei Nicuşor Dan care a precizat că ar dori o întâlnire cu ministrul ...
Ne așteaptă o iarnă grea. Criza de energie se va agrava, arată analiștii europeni
Ne așteaptă o iarnă grea. Criza de energie se va agrava, arată analiștii europeni
Preţurile la energie în Europa au doborât record după record încă înainte de venirea iernii şi această criză se ...