1EUR = 4.8408 RON | Bucureşti 33 º

Finanţe şi bănci

Slovenia ar putea obţine 400 de milioane de euro în urma vânzării celei mai mari bănci a ţării

Slovenia a primit două oferte pentru cea mai mare bancă a ţării, Abanka, de la fondul american de investiţii Apollo şi de la grupul ungar OTP, a anunţat vineri publicaţia Delo, citând surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul, transmite Reuters.

14 iun, 2019 | Agerpres

Ambii licitatori oferă aproximativ 400 de milioane de euro (450,80 milioane de dolari) pentru Abanka, dar oferta Apollo este uşor mai ridicată, susţine Delo.

Fondul de investiţii al statului sloven (SDH), care se ocupă de privatizări, ar urma să aleagă luni un cumpărător, şi apoi să ceară Guvernului de la Ljubljana să confirme tranzacţia, informează publicaţia slovenă.

Reprezentanţii SDH, Apollo şi OTP nu au comentat informaţia.

Unele partide din coaliţia aflată la guvernare şi-au exprimat dubiile în ultimele săptămâni privind tranzacţia.

"SDH ar trebui să analizeze cu mare atenţie dacă va continua vânzarea Abanka, ţinând cont în special de unele fonduri cu probleme", a declarat premierul Marjan Sarec pe Twitter, după ce postul naţional de televiziune a prezentat posibile nereguli în perioada 2013 - 2014.

Întrebat în legătură cu declaraţia oficialului sloven, purtătorul de cuvânt Luka Schnabl a precizat că Sarec nu a vrut să sublinieze că fondurile nu ar fi asigurat inevitabil dezvoltarea pe termen lung a băncii şi nu a vrut să discrediteze niciunul din posibilii licitatori.

În schimbul ajutorului de stat acordat Abanka în 2013, autorităţile de la Ljubljana s-au angajat în faţa Comisiei Europene să vândă în întregime banca până la mijlocul acestui an.

În mai, grupul bancar Societe Generale a semnat un acord cu OTP Bank privind vânzarea SKB Banka şi a diviziilor sale, SKB Leasing şi SKB Leasing Select, către furnizorul de servicii financiare din Ungaria, care intră astfel pe piaţa din Slovenia.

Valoarea tranzacţiei nu a fost dată publicităţii, iar tranzacţia trebuie aprobată de autorităţile de reglementare.

SocGen a preluat în 2001 SKB, care era atunci a treia mare bancă din ţară iar în prezent este în top cinci al celor mai importante instituţii financiare din Slovenia.

SocGen şi OTP au o prezenţă importantă pe piaţa din România.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO