Slovenia nu exclude construirea unui gard anti-imigranţi dacă UE nu-i acordă suficient ajutor

Slovenia nu exclude construcţia unui gard anti-imigranţi dacă UE nu îi aduce suficientă susţinere în cursul summitului de duminică, a declarat prim-ministrul Miro Cerar, citat de AFP.
Economica.net - vin, 23 oct. 2015, 08:16
Slovenia nu exclude construirea unui gard anti-imigranţi dacă UE nu-i acordă suficient ajutor

‘Avem în vedere şi această opţiune, dar momentul nu a venit încă. Sperăm încă la o soluţie europeană, dar dacă ne pierdem speranţa la acest nivel, dacă duminică nu obţinem suficient, atunci totul va fi posibil pentru că vom fi lăsaţi singuri’, a declarat el la televiziunea publică în noaptea de joi spre vineri.

Premierul sloven a insistat asupra faptului că construcţia unui astfel de gard la frontiera croată nu ar putea fi luată în calcul decât în ultimă instanţă, în primul rând din motive operaţionale.

‘Frontiera cu Croaţia este lungă (670 km), ridicarea unui gard ar fi destul de complicată şi chiar dacă acesta este construit ar trebui ca poliţia şi armata să îl păzească în permanenţă pentru a nu fi trecut ilegal’, a adăugat el.

Slovenia speră să obţină, cu prilejul mini-summitului UE-Balcani pe tema crizei migranţilor de duminică de la Bruxelles, un ajutor financiar de 140 de milioane de euro, precum şi asistenţă logistică şi umană pentru a face faţă afluxului. Acest stat pledează, de asemenea, pentru un control efectiv la frontiera greco-turcă a UE, măsură decisă de cei 28 dar care întârzie să se aplice.

Până joi seară, 38.600 de migranţi intraseră în Slovenia de la 17 octombrie, dată la care afluxul a fost deturnat spre această ţară de două milioane de locuitori, după închiderea de către Ungaria a frontierei sale cu Croaţia.

Adeptă a unei linii dure în acest dosar, Ungaria vecină şi-a închis deja frontierele sârbă şi croată cu ajutorul unor garduri.

Vineri, ministrul austriac de interne Johanna Mikl-Leitner, în vizită la postul de frontieră de la Spielfeld, unde sosesc majoritatea migranţilor care au tranzitat Slovenia, a făcut apel la UE ‘să construiască o fortăreaţă Europa’.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Misavan va inaugura în februarie depozitul logistic din Parcul Industrial Miroslav din județul Iași
Misavan va inaugura în februarie depozitul logistic din Parcul Industrial Miroslav din județul Iași
Producătorul și distribuitorul ieșean de produse profesionale de curățenie și dezinfecție Misavan a anunțat miercuri ...
Sindicaliștii de la “Cartel Alfa” au făcut plângere penală la DNA împotriva Guvernului în chestiunea ordonanței de plafonare și compensare a facturilor la gaze și energie electrică. Vorbesc despre “grup infracțional organizat”
Sindicaliștii de la “Cartel Alfa” au făcut plângere penală la DNA împotriva Guvernului în chestiunea ordonanței ...
Confederația sindicală “Cartel Alfa” a sesizat DNA În legătură cu adoptarea, de către Guvern, a ordonanței de ...
Statul și-a asumat să vândă cel puțin 20% din CE Oltenia până în 2026
Statul și-a asumat să vândă cel puțin 20% din CE Oltenia până în 2026
Guvernul și-a asumat, în fața Comisiei Europene, să vândă cel puțin 20% din acțiunile deținute de statul român ...