Slovenia va oferi garanţii de stat pentru a sprijini piaţa creditelor ipotecare

Ministerul de Finanţe din Slovenia a anunţat joi că a elaborat un proiect de act normativ destinat să îi ajute pe oameni să contracteze credite ipotecare, prin oferirea unor garanţii de stat cu o valoare de 500 de milioane de euro pentru astfel de împrumuturi, transmite Reuters.
Economica.net - joi, 12 dec. 2019, 17:59
Slovenia va oferi garanţii de stat pentru a sprijini piaţa creditelor ipotecare

Începând din luna noiembrie, Banca centrală a Sloveniei a introdus restricţii asupra creditelor de consum, după ce a decis că serviciul datoriei nu poate depăşi 67% din veniturile debitorilor, ceea ce a limitat practic capacitatea oamenilor de a contracta noi credite precum cele ipotecare.

Ministerul de Finanţe din Slovenia a precizat că garanţiile de stat vor fi oferite familiilor tinere sau persoanelor cu vârsta până la 40 de ani care au dificultăţi în a obţine credite ipotecare. Garanţiile de stat vor fi oferite pentru împrumuturi cu maturităţi de până la 30 de ani acordate de băncile slovene.

Secretarul de stat în Ministerul de Finanţe, Alojz Stana, a spus că se aşteaptă ca Guvernul să adopte noua lege în luna februarie 2020, după care Parlamentul va trebui să se pronunţe şi el.

Deşi premierul Marjan Sarec şi alţi politiceni au criticat restricţiile adoptate de banca centrală, Guvernul nu are o influenţă directă asupra deciziilor băncii centrale.

„Ne aşteptăm ca Banca Centrală a Sloveniei să îşi reanalizeze decretul după ce legea va intra în vigoare”, a spus secretarul de stat Alojz Stana, adăugând că garanţiile de stat ar urma să permită de asemenea băncilor să reducă nivelul dobânzilor pentru împrumuturile pe care le vor oferi.

Garanţii pentru credite ipotecare în valoare combinată de până la 200 milioane de euro pe an vor fi oferite anul următor şi în 2021, urmând ca restul să fie oferite până las finele lui 2030.

Secretarul de stat a mai spus că Ministerul de Finanţe nu se aşteaptă ca garanţiile de stat să aibă o influenţă semnificativă asupra surplusului bugetar, datoriei publice sau a cheltuielilor gospodăriilor.

Te-ar mai putea interesa și
Niciun pat liber la ATI pentru bolnavii de COVID-19
Niciun pat liber la ATI pentru bolnavii de COVID-19
Grupul de Comunicare Strategică a anunţat sâmbătă că, la nivel naţional, nu există niciun pat liber la Terapie Intensivă pentru pacienţii bolnavi de COVID-19, altele decât cele rezervate......
Cinci sfaturi importante pentru românii care au card virtual și pentru cei care își vor face unul
Cinci sfaturi importante pentru românii care au card virtual și pentru cei care își vor face unul
ING Bank, cea mai dinamică bancă din România în ceea ce privește digitalizarea și una dintre cele mai mari ca număr ...
Peste 15.200 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 în ultimele 24 de ore. 350 de decese, printre care și o fată de șase ani
Peste 15.200 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 în ultimele 24 de ore. 350 de decese, printre care și o fată de ...
Un număr de 15.239 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind ...
Cîţu consideră că există mici șanse ca ratingul de țară să fie schimbat
Cîţu consideră că există mici șanse ca ratingul de țară să fie schimbat
Premierul interimar, Florin Cîţu, a afirmat, sâmbătă, că există "foarte mici şanse" ca ratingul de ţară să fie ...