1EUR = 4.7790 RON | Bucureşti 11 º

IT&C

Smartphone-urile şi pachetele fix-mobil îi atrag pe români către abonamente. În roaming, traficul de date s-a triplat, cel de voce s-a dublat

Românii migrează în număr semnificativ către abonamentele la telefonia mobilă în detrimentul cartelelor preplătite, datorită pachetelor fix-mobil, cu mai multe servicii pe aceeaşi factură, şi ofertelor cu smartphone-uri la preţuri preferenţiale.

28 noi, 2017 | ECONOMICA.net

La jumătatea acestui an, numărul de cartele SIM active în România a ajuns la 22,2 milioane, în scădere cu 1,5% faţă de jumătatea anului trecut. Numărul utilizatorilor pe bază de abonament a crescut cu 7%, la 11,8 milioane, din care 9 milioane persoane fizice, în timp ce numărul cartelelor preplătite active a coborât cu 10%, la 10,4 milioane, potrivit datelor ANCOM.

O altă tendinţă importantă este modificarea comportamentului consumatorilor care călătoresc în străinătate. Astfel, în prima jumătate a acestui an, traficul de apeluri efectuate în roaming internaţional a crescut cu 94%, la 430 milioane de minute, traficul de apeluri primite a urcat cu 81%, la 839 milioane de minute, iar numărul de mesaje SMS a avansat cu 31%, la 87 milioane.

Cea mai importantă creştere a înregistrat-o însă consumul de servicii de internet mobil în roaming, care aproape s-a triplat (creştere de 191%), până la 1,1 PB de date (echivalentul a 1.100 TB sau un milion de GB).

Tarifele de roaming au fost eliminate în UE la jumătatea anului trecut, apelurile, mesajele şi datele fiind facturate de atunci pe baza planurilor tarifare naţionale.

Pe plan intern, traficul de voce a scăzut cu 4% în primul semestru din acest an, la 34,3 miliarde de minute. Datorită ofertelor cu minute nelimitate în orice reţea, traficul efectuat de utilizatorii din România către alte reţele decât cea proprie a crescut cu 12%, la 11 miliarde de minute.

Răspândirea smartphone-urilor, care oferă acces la numeroase aplicaţii online de mesagerie instant, a condus la scăderea numărului de mesaje SMS cu 16% în primul semestru al acestui an, la 8 miliarde de mesaje.

În medie, un utilizator al telefoniei mobile din România vorbeşte, lunar, 4 ore şi 14 minute pe lună şi trimite 59 de mesaje SMS.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO