UPDATE – Se decide soarta Greciei: Nordul Europei cere bonitate. Franţa s-a aliat cu elenii

Şefii de stat şi de guvern ai celor 19 ţări din zona euro, care se reunesc la Bruxelles la ora locală 16.00 (14.00 GMT), urmează să decidă azi dacă sunt sau nu îndeplinite condiţiile pentru începerea negocierilor cu Atena privind un nou program de asistenţă financiară de la creditorii internaţionali, al treilea program de acest fel în ultimii cinci ani. Nordul Europei se opune, Grecii găsesc în Franţa cel mai mare aliat.
Economica.net - Dum, 12 iul. 2015, 14:56
UPDATE - Se decide soarta Greciei: Nordul Europei cere bonitate. Franţa s-a aliat cu elenii

Un acord între Grecia şi partenerii săi europeni este posibil duminică dacă ‘toate părţile doresc acest lucru’, a afirmat premierul grec Alexis Tsipras la sosirea la summitul zonei euro de la Bruxelles, unde se va încerca evitarea ieşirii Greciei din zona euro, transmite AFP. 

”Mă aflu aici pentru a ajunge la un compromis onest, datorăm asta cetăţenilor europeni. Putem ajunge în această seară la un acord dacă toate părţile doresc acest lucru”, a declarat Alexis Tsipras. 

Ce zice Eurogrupul

‘Eurogrupul a ajuns la concluzia că nu există încă o bază pentru a începe negocierile pentru un nou program’ se arată într-un comunicat de presă consultat de Reuters. Pentru a putea începe astfel de negocieri, miniştrii de Finanţe din zona euro vor ca Grecia să modifice Taxa pe Valoarea Adăugată şi sistemul de pensii, să extindă baza de impozitare pentru a creşte veniturile la buget şi să crească independenţa Oficiului naţional de statistică (Elstat). ‘Numai după implementarea legală a măsurilor menţionate mai sus pot începe negocierile cu privire la un memorandum de înţelegere’ se mai arată în acest comunicat ce va fi prezentat şi liderilor din zona euro care se reunesc duminică seara la Bruxelles. 

Ce zice Merkel

Cancelarul german Angela Merkel a declarat duminică, la sosirea la summitul zonei euro de la Bruxelles, că ”nu va exista un acord cu orice preţ” pentru salvarea Greciei, potrivit AFP. 

”Valoarea cea mai importantă – încrederea, fiabilitatea – a fost pierdută” (în discuţiile) cu Atena, a adăugat şefa executivului german. 

Ce zic francezii

Preşedintele francez Francois Hollande a subliniat că liderii din zona euro trebuie să decidă duminică ”dacă Grecia va mai fi mâine în zona euro”. 

”Franţa va face totul pentru ajungerea la un acord care să-i permită Greciei să rămână în zona euro”, a spus şeful statului francez, care a exclus opţiunea, avansată de Germania, privind o ieşire temporară a Greciei din zona euro. Secretarul general al Partidului Socialist francez, Jean-Christophe Cambadélis, a lansat duminică un apel către preşedintele Partidului Social-Democrat german (SPD), Sigmar Gabriel, pentru a face presiuni asupra cancelarului Angela Merkel în dosarul datoriei Greciei, relatează France Presse. 

Sigmar Gabriel este ministru al economiei şi vicecancelar în guvernul de la Berlin. 

”Jean-Christophe Cambadélis s-a adresat lui Sigmar Gabriel, preşedintele SPD, pentru ca acesta să acţioneze pe lângă cancelarul Angela Merkel. ‘Popoarele Europei nu înţeleg jocul Germaniei. Nu se poate ca un acord să fie validat înainte de referendum şi apoi, după referendum, el să nu mai fie considerat valabil’ ”, se arată într-un comunicat al socialiştilor francezi. 

Nordul se opune 

Atena a solicitat recent un nou ajutor financiar de la zona euro – estimat la circa 74 de miliarde de euro pe trei ani – şi a propus finalizarea unui program de reforme ambiţios. 

”Principalul obstacol în calea avansării discuţiilor este lipsa de încredere”, a declarat duminică dimineaţă ministrul de finanţe italian, Pier Carlo Padoan, înaintea celei de-a doua runde a reuniunii Eurogrupului. 

Unele state din zona euro susţin că planul de reforme al Greciei ar trebui să fie mai substanţial pentru a fi credibil. 

Dintre celelalte 18 state din zona euro (excepţia este Grecia), zece s-au arătat sceptice faţă de noile propuneri ale Atenei, potrivit unui diplomat european, citat de DPA. Cele mai intransigente se dovedesc a fi Germania, Austria, Finlanda şi statele baltice. 

Selecţie din articole Agerpres.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
OMS: Varianta Omicron a coronavirusului prezintă ‘un risc foarte ridicat’ la nivel mondial
OMS: Varianta Omicron a coronavirusului prezintă ‘un risc foarte ridicat’ la nivel mondial
Noua variantă Omicron a coronavirusului prezintă 'un risc foarte ridicat' la nivel mondial, a avertizat luni Organizaţia ...
VIDEO Cum se face testul de salivă la copii – explicaţia de la miniştrii Sănătăţii şi Educaţiei
VIDEO Cum se face testul de salivă la copii – explicaţia de la miniştrii Sănătăţii şi Educaţiei
Miniştrii Sănătăţii şi Educaţiei, Alexandru Rafila şi Sorin Cîmpeanu, au realizat o serie de clipuri despre modul ...
ROBOR continuă să crească şi atinge cele mai mari valori din martie 2020 şi până acum – luni, 29.11.2021
ROBOR continuă să crească şi atinge cele mai mari valori din martie 2020 şi până acum – luni, 29.11.2021
ROBOR 3M şi ROBOR 6M au crescut şi azi şi au atins cele mai ridicate valori din primăvara anului trecut şi până acum.