Sobolewski: Desfiinţarea Fondului Proprietatea prin vânzarea activelor la Bursă va dezvolta piaţa. INTERVIU

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) poate deveni o putere regională dacă vor fi aplicate măsurile potrivite, spune Ludwik Sobolewski, directorul general al BVB, într-un interviu acordat ECONOMICA.NET. Sobolewski este liderul care a scos din anonimat Bursa din Varşovia, întrecând adeseori şi bursa din Londra la capitolul listări şi stârnind invidia bursei din Viena, principala competitoare a Varşoviei.
Adrian N. Ionescu - mar, 03 dec. 2013, 22:04
Sobolewski: Desfiinţarea Fondului Proprietatea prin vânzarea activelor la Bursă va dezvolta piaţa. INTERVIU

Ludvik Sobolewski a făcut din Bursa din Varşovia o putere regională în domeniul său, în timpul celor şapte ani cât a condus-o, din 2006 până la începutul acestui an.

Acum că Sobolewski este directorul general al BVB, prima întrebare s-a impus de la sine: 

ECONOMICA.NET: Cum va reuşi Bursa de Valori Bucureşti (BVB) să devină o piaţă de anvergura Bursei din Varşovia (WSE)?

Ludwik Sobolewski: Aceasta ar fi o ţintă ambiţioasă, într-adevăr. BVB este de câteva ori mai mică. Operează o piaţă firavă chiar şi în comparaţie cu ce era Bursa din Varşovia (WSE) în 2006, când a început aplicarea strategiei de dezvoltare regională. Dar, mai trebuie spus, de asemenea, că atunci, în 2006, WSE era o bursă locală, mai mică decât Bursa din Viena, în aceeaşi categorie cu Praga şi Budapesta.

Va fi dificil ca BVB să întreacă Varşovia, ca mărime, dacă nu găsim căi de dezvoltare foarte inovative.

Este posibil, prin urmare. Una dintre aceste căi ar fi prin piaţa produselor derivate (instrumente de risc ridicat, care, în mare lor majoritate, estimează preţurile viitoare ale unor active suport, acţiuni, mărfuri precum petrolul, metalele, cursurile valutare şi altele, n.r.).

Şi putem concura mai uşor cu piaţa poloneză la indicatorul ritm de creştere.

Pe de altă parte, nu există o singură soluţie. Secretul constă în activarea unui număr, destul de mare, de măsuri care trebuie luate.

 

ECONOMICA.NET: Cum va atrage BVB companii la cota sa? Veţi întreprinde campanii de tip „din uşă în uşă”?

Ludwik Sobolewski: Este nevoie de un dialog profesional direct. Şi de susţinerea celor care transpun decizia antreprenorială în practică.

Sper că brokerii vor deveni mai puternici. Am avut deja o rundă de discuţii, dar, încă o dată, atractivitatea unei pieţe de capital vine din multe direcţii. Ca să avem listări, e nevoie de multe alte lucruri. Şi, chiar dacă acestea par să nu aibă legatură directă cu decizia companiilor de a se lista, se dovedeşte de fapt că au.

 

ECONOMICA.NET: Ar fi mai bine ca BVB să fie cumpărată de Bursa din Viena sau de cea din Varşovia?

Ludwik Sobolewski: De niciuna. Cu siguranţă ar fi mai bine ca BVB să cumpere Bursa din Varşovia. Mai bine decât ca aceasta să fie cumpărată de Bursa din Viena.

 

ECONOMICA.NET: Marile listări din această toamnă au crescut capitalizarea (valoarea de piaţă) companiilor de la BVB, dar se pare că nu sporesc şi lichiditatea (valoarea tranzacţiilor). Romgaz (SNG) face doar 3 milioane de lei, iar Nuclearelectrica (SNN) câteva sute de mii pe zi. Marile listări nu au efect asupra pieţei, sau este nevoie de mai multe mărfuri în rafturi, mai potrivite pentru tranzacţiile speculative?

Ludwik Sobolewski: Piaţa românească de capital are de depăşit mai multe obstacole care nu-i permit  să exploateze potenţialul companiilor listate la BVB. Nu există miracole şi nu ar trebui să ne bazăm pe iluzii.

Avem două probleme: una este că în anumite cazuri reglementările funcţionează ca un Zid al Berlinului. Foarte important, mai ales când este vorba de accesul investitorilor străini.

În al doilea rând: free float-ul (proporţia de acţiuni liber transferabile ale unei companii, din total, n.r.)  este la un nivel mediu spre scăzut.

Să zicem că faceţi o comandă de friptură uriaşă într-un restaurant (t-bone steak, în context, n.r.). Comanda este complicată, trebuie să aştepţi foarte mult timp şi când, în sfârşit, vine friptura, are la fel de multă carne cât are oase şi mai este şi scumpă.

 

ECONOMICA.NET: De ce anume are nevoie BVB, din punct de vedere tehnic, ca să fie la fel de atractivă ca bursa din Viena sau ca aceea din Varşovia?

Ludwik Sobolewski:   Avem un program pe care l-am denumit al celor trei piloni: lucruri care trebuie eliminate, lucruri care trebuie inovate, lucruri care trebuie copiate.

Asta este deja parte a unei întregi strategii. Trebuie să muncim şi să muncim şi să muncim. Şi să fim modeşti. Nu vom avea parte de miracole, cum am zis.

Viena şi mai ales Varşovia sunt burse mari. Ar trebui să lăsăm în urmă mai întâi Praga şi Budapesta.

 

ECONOMICA.NET: Cum poate fi evitată desfiinţarea de facto a Fondului Proprietatea, ca urmare a vânzării celor mai importante active ale sale?

Ludwik Sobolewski:  Dacă vânzările vor fi făcute pe piaţa de capital din România, ar fi ca şi cum Fondul Proprietatea (FP) ar avea o contribuţie nemuritoare la dezvoltarea acesteia.

 

ECONOMICA.NET: Ce întrebare importantă a omis „Marele Juriu”

Ludwik Sobolewski:  „Poţi face minuni?”. Nu, eu nu pot. Dar vor fi o mulţime de schimbări, multă muncă şi la un moment dat se  va produce click -ul. Ca o minune.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Oficial BNR: Tratamentul pentru inflaţie îl reprezintă dobânzile mai mari, dar depinde când îl aplici şi în ce doze
Oficial BNR: Tratamentul pentru inflaţie îl reprezintă dobânzile mai mari, dar depinde când îl aplici şi în ce doze
Tratamentul pentru inflaţie sunt dobânzile mai mari, dar depinde când îl aplici şi în ce doze, iar misiunea noastră ...
Producătorii de energie din surse fosile, gaz și cărbune, nu vor mai fi supraimpozitați
Producătorii de energie din surse fosile, gaz și cărbune, nu vor mai fi supraimpozitați
Ministrul demis al Energiei, Virgil Popescu, a declarat că a propus exceptarea de la supraimpozitare a producătorilor de ...
Combinatul chimic Azomureş investeşte în digitalizare şi merge pe mâna nemţilor de la SAP pentru optimizarea proceselor de business
Combinatul chimic Azomureş investeşte în digitalizare şi merge pe mâna nemţilor de la SAP pentru optimizarea proceselor ...
Azomureș, cel mai mare producător român de îngrășăminte agricolă și unul dintre cei mai importanți la nivel european, ...