Sobolewski: Pieţele pentru IMM-uri nu pot aduce lichiditate mare, dar oferă capital, transparenţă şi guvernanţă corporativă

Pieţele pentru IMM-uri nu pot aduce lichiditate mare, dar oferă capital şi, totodată, transparenţă, responsabilitate şi guvernanţă corporativă, a declarat Ludwik Sobolewski, directorul general al Bursei de Valori Bucureşti, în cadrul sesiunii la nivel înalt a Conferinţei Naţiunilor Unite pentru Comerţ şi Dezvoltare de la Geneva.
Economica.net - mar, 21 apr. 2015, 16:42
Sobolewski: Pieţele pentru IMM-uri nu pot aduce lichiditate mare, dar oferă capital, transparenţă şi guvernanţă corporativă

Obiectivul acestei sesiuni la nivel înalt a fost identificarea problemelor cheie, a opţiunilor de politică şi alte considerente pentru mobilizarea investiţiilor pentru dezvoltare durabilă într-o serie de domenii importante, inclusiv surse interne şi externe de finanţare, consolidarea parteneriatelor dintre surse externe şi interne de finanţare şi de investiţii şi mecanisme inovatoare de finanţare pentru dezvoltare durabilă, se arată într-un comunicat al BVB remis marţi AGERPRES.

În discursul său, directorul general al BVB s-a axat pe trei subiecte, respectiv educaţia financiară, guvernanţa corporativă în contextul pieţei AeRO şi recunoaşterea scăzută a metodologiilor legate de durabilitate de către comunitatea financiară.

‘Prima mea remarcă este legată de necesitatea de răspândire a gradului de conştientizare şi înţelegere în ceea ce priveşte aspectele financiare ale economiei moderne. Aceasta nu este doar o provocare pentru bursele de valori din pieţele tinere şi aflate în tranziţie, este o provocare chiar şi în mediile cele mai dezvoltate. Chiar şi în cazul în care există cunoştinţe acumulate, este necesară concentrarea pe educaţia noilor generaţii (…). A doua observaţie este despre ceea ce putem face în ceea ce priveşte guvernanţă corporativă, transparenţă, responsabilitate faţă de investitori. Este un loc dificil de ajuns pentru bursele de valori, dar odată ajunşi acolo, operatorii de piaţă determină o schimbare fenomenală. Aceasta este zona micilor antreprenori. Astăzi, bursele de valori pot promova şi mai mult guvernanţă corporativă prin pieţele pentru IMM-uri. Pentru bursele de valori poate fi dificil să sprijine pieţele pentru IMM-uri, deoarece astfel de pieţe sunt mici în termeni de lichiditate; ele reprezintă o provocare dificilă pentru cei care doresc o depăşire. Cu toate acestea, bursele care au decis să creeze aceste pieţe au un rol foarte important. Pieţele pentru IMM-uri nu pot aduce lichiditate mare, dar oferă capital şi, totodată, ceva notabil pentru companiile listate – transparenţă, responsabilitate, guvernanţă corporativă. Nu există niciun alt instrument în economie care poate aduce această valoare (…)’, a precizat Sobolewski în discursul său susţinut la Geneva în data de 20 aprilie.

În al treilea rând, şeful BVB a discutat despre metodologie, în condiţiile în care iniţiativa Organizaţiei Naţiunilor Unite Sustainable Stock Exchanges şi UNCTAD cooperează pentru a face aspectul durabilităţii mai recunoscut de comunitatea financiară.

‘Companiile care fac cercetare şi analiză de obicei se concentrează mai ales asupra aspectelor financiare ale companiilor; acesta este un obstacol. Sunt recunoscător pentru această oportunitate de a participa la acest proiect care uneşte dezbaterea publică cu bursele şi alte iniţiative financiare’, a afirmat Ludwik Sobolewski.

Modelul pieţei AeRO a BVB şi al pieţei New Connect a Bursei de la Varşovia precum şi posibilitatea de implementare în alte ţări şi regiuni au fost printre subiectele care au prezentat interes din partea participanţilor la acest eveniment.

Directorul general al BVB a subliniat faptul că principiile de guvernanţă corporativă reprezintă unul dintre aspectele centrale ale pieţelor de capital moderne, iar în ceea ce priveşte replicarea modelului New Connect şi AeRO, Ludwik Sobolewski a subliniat că ‘implementarea modelului AeRO în România a demonstrat pe deplin adaptabilitatea pieţei IMM-urilor la diverse realităţi’.

‘Deşi România şi Polonia sunt similare având în vedere că ambele sunt ţări din Europa Centrală şi de Est care chiar împărtăşesc o parte a istoriei secolului XX, România are propriile sale probleme şi provocări. Mai mult decât atât, în momentul în care am lansat AeRO, piaţa de capital din România a fost mult mai puţin dezvoltată decât cea poloneză în momentul implementării New Connect. Faptul că şi în aceste condiţii dificile AeRO a fost adaptat cu succes demonstrează că acest model poate fi exportat pe alte pieţe externe’, a mai spus Ludwik Sobolewski.

Participarea directorului general al BVB la această sesiune de nivel înalt este rezultatul participării BVB la iniţiativa Organizaţiei Naţiunilor Unite Sustainable Stock Exchanges (SSE) în data de 27 martie 2015. Iniţiativa SEE a fost lansată de Secretarul general al ONU Ban Ki-moon în anul 2009. BVB este al 19-lea membru care s-a alăturat acestei iniţiative globale şi a patra bursă europeană parteneră.

Potrivit informaţiilor BVB, rezultatul şi recomandările acestei sesiuni vor forma intrări pentru a treia Conferinţă Internaţională Privind Finanţarea pentru Dezvoltare, care va avea loc în Etiopia în iulie 2015 şi pentru Summit-ul Special al Adunării Generale privind Dezvoltarea Durabilă programat pentru luna septembrie şi care va adopta Agenda de Dezvoltare post-2105.

Te-ar mai putea interesa și
Ce se întâmplă cu leul în această dimineaţă – curs valutar interbancar 11.05.2021
Ce se întâmplă cu leul în această dimineaţă – curs valutar interbancar 11.05.2021
Euro începe ziua la 4,9270 lei, aproape de maximul istoric înregistrat în faţa leului în luna aprilie....
Tranzacția anului în imobiliare: Atenor a vândut birourile Hermes Business Campus către Adventum Group, un fond condus de profesioniști din Ungaria
Tranzacția anului în imobiliare: Atenor a vândut birourile Hermes Business Campus către Adventum Group, un fond condus ...
Belgienii de la Atenor au anunțat semnarea acordului de vânzare a proiectului de birouri Hermes Business Campus din nordul ...
În scenariul pesimist, rata creditelor neperformante ar putea creşte cu maximum 3% – Daniel Dăianu, preşedinte Consiliul Fiscal
În scenariul pesimist, rata creditelor neperformante ar putea creşte cu maximum 3% – Daniel Dăianu, preşedinte ...
În studiul intitulat “O redresare economică dificilă a început, lupta cu pandemia continuă”, coordonat de Daniel ...
Prețuri record la porumbul românesc. S-a ajuns la maximul ultimilor șapte ani
Prețuri record la porumbul românesc. S-a ajuns la maximul ultimilor șapte ani
Valoarea porumbului românesc urmează trendul internațional și depășește pragul de 240 de euro tona în portul Constanța. ...