Societatea Apelor Minerale vrea să introducă în toate şcolile din ţară Programul „O sticlă de apă pentru fiecare elev”

Societatea Naţională a Apelor Minerale (SNAM), cel mai mare producător de apă minerală din ţară, propune introducerea în şcoli a unui program numit „O apă pentru fiecare elev”, prin care elevii să primească zilnic câte o sticlă de apă, iar programul s-ar putea extinde în azile şi în spitale, a declarat directorul general al companiei de stat, Radu Dumitru, într-un interviu acordat News.ro.
Economica.net - joi, 24 mart. 2016, 08:29
Societatea Apelor Minerale vrea să introducă în toate şcolile din ţară Programul

Miza acestui program, gândit după modelul programului „Cornul şi laptele”, ar fi creşterea consumului de apă minerală produsă în România, în condiţiile în care această resursă naturală este insuficient exploatată în prezent.

„Nu există o strategie clară la nivel naţional privind apa pe care o consumăm şi pe care o folosim. De aceea, unul din proiectele SNAM este de a aduce apa bună pe masa fiecărui consumator, plecând de la şcoală şi până la persoanele de vârsta a treia. Unul din planurile noastre este să aducem câte o sticlă de apă pentru fiecare copil în şcoală, bolnavilor, în azile”, a spus Dumitru, pentru News.ro.

Specialiştii spun că resursele de apă ale României sunt inepuizabile. Astfel, cu o exploatare corectă şi eficientă, România poate să asigure singură apă minerală pentru întreaga Europă în mod constant, în următorii 25 de ani, scrie News.ro.

Însă şeful celei mai mari companii din domeniul apelor minerale, controlată de stat, se plânge că piaţa internă este prea mică.

„Un consum normal, cel indicat, se ridică la 250 litri pe cap de locuitor pe an, noi consumăm undeva la 55-60 de litri pe an, deci un sfert, nu suntem nici la jumătatea cantităţii de care un om ar avea nevoie”, a menţionat directorul societăţii.

Unul dintre motive este educaţia insuficientă din România în privinţa importanţei consumului unei ape de bună calitate.

„Trebuie tras un semnal de alarmă, trebuie să ştim cum să folosim şi pentru ce să folosim sau cum să ne ajutăm pe noi să folosim apa din mediul înconjurător cât mai bine, ce fel de apă bem, ce fel de apă consumăm, cum o folosim sau de ce o risipim. E un element important”, a completat Dumitru.

Un alt factor care afectează piaţa apelor minerale este apariţia unor ape de izvor şi ape de masă de calitate îndoielnică.

Săptămâna trecută, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a anunţat că cinci sortimente de apă de masă şi de izvor vândute în marile magazine din România nu sunt bune pentru consum, întrucât nu respectă indicatorii microbiologici conform prevederilor legale în vigoare.

„Apariţiile acestor ape în diverse recipiente trebuie controlate. Este nevoie de un control al exploatării resursei de apă, la izvorul respectiv. Eu nu pot aduce acuzaţii altor companii care vând apă, eu pot să dau doar asigurări în ceea ce priveşte SNAM, care este o apă curată, bună şi care garantează că ce pleacă spre consumator este o apă sănătoasă şi sigură”, a mai spus direcotul societăţii de stat.

Societatea Naţională a Apelor Minerale a fost înfiinţată în 1998 şi are peste 150 de angajaţi. Compania, controlată de Ministerului Economiei, are cinci sucursale, la Miercurea Ciuc, Deva, Vatra Dornei, Siculeni şi Târgul Secuiesc.

Compania are în prezent în exploatare 82 de izvoare şi administrează peste 75% de rezervele de apă omologate în România.

Te-ar mai putea interesa și
Capitalizarea bursieră a Nvidia a ajuns la 2.000 de miliarde de dolari
Capitalizarea bursieră a Nvidia a ajuns la 2.000 de miliarde de dolari
Nvidia a ajuns vineri la o capitalizare bursieră de 2.000 de miliarde de dolari, profitând de cererea masivă pentru cipurile sale care au făcut din firma americană un pionier al boom-ului......
TradeVille anunţă succesul ofertei publice de vânzăre de obligaţiuni a Impact Developer & Contractor, care s-a desfășurat în perioada 12 – 23 februarie
TradeVille anunţă succesul ofertei publice de vânzăre de obligaţiuni a Impact Developer & Contractor, care s-a ...
TradeVille anunţă succesul ofertei publice de vânzăre de obligaţiuni a Impact Developer & Contractor, menţionând că ...
Moscova impune măsuri de retorsiune față de ultimul pachet de sancțiuni decis de UE. Crește lista oficialilor europeni cărora li se interzice să intre în Rusia
Moscova impune măsuri de retorsiune față de ultimul pachet de sancțiuni decis de UE. Crește lista oficialilor europeni ...
Ministerul de Externe de la Moscova a anunţat vineri că a extins semnificativ lista oficialilor din Uniunea Europeană ...
Industria alimentelor fast food trece printr-o „furtună economică”.  Cât de scumpă este o masă în oraș
Industria alimentelor fast food trece printr-o „furtună economică”. Cât de scumpă este o masă în oraș
Într-o perioadă în care costul vieții pare că se află pe o traiectorie ascendentă nesfârșită, industria alimentară ...