Societe Generale a anunţat achitarea integrală a împrumutului luat de la Banca Centrală Europeană

Societe Generale, al doilea grup bancar francez, a anunţat miercuri că a achitat integral împrumutul luat de la Banca Centrală Europeană în perioada de vârf a crizei financiare, transmite Wall Street Journal.
Economica.net - mie, 12 feb. 2014, 12:40
Societe Generale a anunţat achitarea integrală a împrumutului luat de la Banca Centrală Europeană

Banca nu a specificat valoarea creditului dar a precizat că eforturile de creştere a activelor sigure i-au permis achitarea integrală a banilor luaţi de la Banca Centrală Europeană. Creditele BCE încep să devină scadente la sfârşitul acestui an.

Ştirea este una importantă pentru Societe Generale. Deşi banca a reuşit să atenueze temerile privind situaţia sa financiară prin vânzarea unor active şi prin majorarea capitalului, încă trebuie să demonstreze că-şi poate majora profitabilitatea, într-o economie fragilă. La fel ca în cazul majorităţii băncilor europene, redresarea lentă a economiei şi costurile legale au afectat profitul Societe Generale.

Decizia Societe Generale de a achita în avans împrumuturile de la BCE indică o redresare a sistemului bancar european. Câteva instituţii de creditare din Europa au anunţat recent emiterea de noi acţiuni şi accelerarea vânzărilor activelor mai puţin importante, pentru a-şi întări situaţia financiară.

Luna trecută, banca italiană Intesa Sanpaolo SpA a anunţat achitarea integrală a împrumutului de 36 miliarde de euro (49 miliarde de dolari) luat de la Banca Centrală Europeană. Intesa, a doua bancă după active, a plătit aproximativ 15 miliarde de euro până în noiembrie. De atunci, banca a achitat restul de 21 miliarde de euro, susţin sursele. Creditele BCE încep să devină scadente la sfârşitul acestui an.

Banca Centrală Europeană a demarat, în aprilie, a doua operaţiune de refinanţare pe 36 de luni, acordând împrumuturi de 530 de miliarde de euro unui număr de 800 de bănci din zona euro, pentru a stimula acordarea de credite companiilor şi a reduce costurile de creditare ale guvernelor. Anterior, la finele lunii decembrie 2011, BCE a acordat unui număr de 523 de bănci împrumuturi pe trei ani, în valoare de 489 de miliarde de euro, la o dobândă de 1%.

Băncile din zona euro au achitat până acum peste 500 miliarde de euro (3,49 miliarde de dolari) din împrumuturile acordate de BCE.

Referindu-se la speculaţiile potrivit cărora BCE va furniza băncilor noi credite pe termen lung cu dobânzi reduse, preşedintele BCE, Mario Draghi, a avertizat recent că un nou program de tip LTRO (operaţiuni de furnizare de lichidităţi pe termen lung) va fi derulat doar dacă BCE va fi încrezătoare că banii vor ajunge în economia reală şi nu pentru subvenţionarea bilanţurilor băncilor.

SocGen a propus dividende de un euro pe acţiune pentru 2013. Indicele de adecvare a capitalului Tier 1 a urcat la 10% în decembrie, de la 9,9% în septembrie.

Marţi, acţiunile băncii au urcat cu 0,8%, la 44,27 euro, la bursa de la Paris, în ultimele 12 luni titlurile SocGen înregistrând un avans de 40%.

Grupul Societe Generale, unul dintre cele mai mari grupuri europene de servicii financiare, are 154.000 de angajaţi şi 32 milioane de clienţi în întreaga lume. În România, BRD-Groupe Societe Generale este cea de-a doua bancă după totalul activelor.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Investițiile străine la nivel global au crescut anul trecut cu 77%, până la 1.650 de miliarde de dolari
Investițiile străine la nivel global au crescut anul trecut cu 77%, până la 1.650 de miliarde de dolari
Investiţiile străine globale s-au ridicat la 1.650 de miliarde de dolari în 2021, o puternică majorare, de 77%, după ...
Nicuşor Dan, în replică la declarațiile Gabrielei Firea: Nu se pune problema ca bucureștenii să plătescă 800-900 de lei pe gigacalorie
Nicuşor Dan, în replică la declarațiile Gabrielei Firea: Nu se pune problema ca bucureștenii să plătescă 800-900 ...
Primarul general Capitalei, Nicuşor Dan, o contrazice pe Gabriela Firea, fostul edil, precizând că nu se pune problema ...
Comisia Europeană va reține din fondurile alocate Poloniei banii pentru plata amenzii primite pentru că nu închide mina de lignit din Turow
Comisia Europeană va reține din fondurile alocate Poloniei banii pentru plata amenzii primite pentru că nu închide mina ...
Comisia Europeană a anunţat miercuri că va reţine din fondurile europene alocate Poloniei, dacă aceasta nu va începe ...