Societe Generale, Goldman Sachs şi Barclays sunt interesate de Commerzbank – Handelsblatt

Grupurile bancare Societe Generale (Franţa), Goldman Sachs (SUA) şi Barclays (Marea Britanie) sunt interesate în achiziţionarea diviziei EMC (pieţe, acţiuni şi materii prime) a Commerzbank, a doua mare bancă germană, a anunţat joi publicaţia germană Handelsblatt, transmite Reuters.
Economica.net - vin, 26 ian. 2018, 07:43
Societe Generale, Goldman Sachs şi Barclays sunt interesate de Commerzbank - Handelsblatt

Există speculaţii că Executivul german şi-ar putea vinde participaţia de aproximativ 15% în Commerzbank, astfel încât banca este o ţintă de preluare.

Divizia EMC include portofoliul fondurilor tranzacţionabile pe bursă (exchange traded funds-ETF) al Commerzbank, de care sunt interesate multe bănci, susţine publicaţia germană, dar directorul general al Commerzbank, Martin Zielke, vrea să vândă întreaga divizie EMC, nu doar acest portofoliu.

Banca germană vrea să-şi reducă până în 2020 numărul de angajaţi la 36.000, de la 43.000 în 2015, şi să se concentreze pe activitatea de retail. Commerzbank a fost puternic lovită de criza financiară şi a primit un pachet de asistenţă financiară de 18 miliarde de euro.

În trimestrul trei din 2017, banca a raportat un profit net de 472 de milioane de euro.

Recent, şeful grupului bancar francez Credit Agricole, Philippe Brassac, a declarat că este interesat de Commerzbank, dacă banca germană va fi scoasă la vânzare.

Planul strategic al Credit Agricole prevede concentrarea pe creştere organică până în 2019.

‘Dar asta nu înseamnă că nu studiem posibilităţile interesante. Dacă o astfel de instituţie importantă, cum este Commerzbank, va fi într-adevăr pe piaţă, cu siguranţă va trebui să o analizăm ca una din băncile mari din zona euro’, a afirmat directorul general al grupului francez.

Conform unor surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul, în ultimele luni, UniCredit a semnalat că este interesată de o tranzacţie care s-ar derula în întregime printr-un schimb de acţiuni şi care ar urma să aibă loc după finalizarea procesului de restructurare prin care trece în prezent cea mai mare bancă italiană, restructurare care ar urma să se încheie în 2019.

UniCredit are o valoare de piaţă de aproximativ 40 de miliarde de euro, de aproape trei ori mai mult decât Commerzbank. O eventuală combinaţie ar crea una dintre cele mai mari bănci din Europa şi ar îndeplini una din dorinţele Băncii Centrale Europene privind consolidarea în sectorul bancar.

UniCredit a cumpărat banca germană HVB în anul 2005 şi astfel a intrat pe mai multe pieţe din Europa Centrală şi de Est, inclusiv în România. Germania are legături istorice şi comerciale puternice cu Italia, ceea ce face din UniCredit unul din principalii candidaţi la o eventuală fuziune cu Commerzbank, care realizează aproximativ jumătate din veniturile sale de pe urma creditelor şi serviciilor financiare oferite IMM-urilor germane, aşa numitele firme Mittelstand.

UniCredit Bank este parte a Grupului UniCredit, prezent în România prin UniCredit Bank, UniCredit Consumer Financing, UniCredit Leasing Corporation, UniCredit Insurance Broker, UniCredit Leasing Fleet Management şi UniCredit Business Integrated Solutions.

Credit Agricole este prezentă şi pe piaţa din România sub forma unei bănci de retail care oferă produse şi servicii financiare persoanelor fizice, întreprinderilor mici şi mijlocii, precum şi societăţilor de mari dimensiuni

Societe Generale, unul dintre cele mai mari grupuri europene de servicii financiare, are 154.000 de angajaţi şi 32 de milioane de clienţi în întreaga lume. În România, BRD-Groupe Societe Generale este cea de-a doua bancă după totalul activelor.

Te-ar mai putea interesa și
Un număr record de cazuri confirmate de COVID-19 în ultimele 24 de ore. 121 de decese și 1.195 de pacienți la ATI
Un număr record de cazuri confirmate de COVID-19 în ultimele 24 de ore. 121 de decese și 1.195 de pacienți la ATI
Un număr de 7.676 de cazuri noi (cel mai de la debutul valului patru) de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind efectuate peste 67.000 de teste, a......
Enel vrea să renunțe la cărbune până în 2027 și să-și tripleze până în 2030 capacitățile de producere a energiei regenerabile
Enel vrea să renunțe la cărbune până în 2027 și să-și tripleze până în 2030 capacitățile de producere a energiei ...
Compania italiană de utilităţi Enel şi-a propus triplarea capacităţilor de producere a energiei din surse regenerabile ...
Moody’s îi face un cadou frumos lui Viktor Orban în perspectiva alegerilor de la anul. A îmbunătățit ratingul Ungariei
Moody’s îi face un cadou frumos lui Viktor Orban în perspectiva alegerilor de la anul. A îmbunătățit ratingul ...
Agenţia de evaluare financiară Moody's a îmbunătăţit vineri ratingul de ţară al Ungariei, de la "Baa3" până la ...
Piața retailului alimentar se apropie de un nou punct istoric: Kaufland ajunge 150 de hypermarketuri pe plan local
Piața retailului alimentar se apropie de un nou punct istoric: Kaufland ajunge 150 de hypermarketuri pe plan local
Kaufland, operatorul celui mai mare lanț de hypermarketuri la nivel național și numărul doi pe piața comerțului alimentar ...