Socol, strategul economic al PSD: cine conduce de fapt politicile economice din România

Strategul economic al PSD, profesorul Cristian Socol, sugerează într-un comentariu scris pentru Adevarul că diferenţele de opinii dintre guvern şi Banca Naţională (BNR) asupra sănătăţii economiei României ar izvorî dintr-un indicator macro pe care cele două instituţii îl calculează diferit. De aceea Banca Centrală ar fi trecut deja la combaterea unui pericol pe care l-ar vedea doar ea, nu şi guvernul sau Comisia Europeană.
Ionut Tudorica - joi, 22 feb. 2018, 08:47
Socol, strategul economic al PSD: cine conduce de fapt politicile economice din România

„V-aţi aştepta să spun că vreo instituţie [conduce politicile economice] – Guvern, BNR, CNSM s.a. sau vreun demnitar. Nu, politicile economice din România sunt conduse de un indicator. Se numeşte PIB potential şi dacă îmi permiteţi o analogie – forţată sau nu – este cea legată de evoluţia temperaturii corpului uman”, începe Socol.

PIB potenţial fiind acel nivel al producţiei realizate într-o ţară în condiţiile în care factorii de producţie (muncă, natură, capital, tehnologie s.a.) sunt utilizaţi la o capacitate normală.

El subliniază că guvernul se ia după prognoza Comisiei europene, care consideră că poţi vorbi de o  economie în supraîncălzire atunci când decalajul expansionist (deviaţia PIB) sau output gap-ul pozitiv este mai mare de 1,5% din PIB potenţial. Comisia a calculat un output gap de 1,1% în acest an pentru România.

„Şi spun ok mergem mai mult pe investiţii, temperăm politicile de venituri, dorim sa ramanem în limitele de sustenabilitate. Guvernul vede economia românească funcţionând normal, deocamdată fără parametri care să activeze protocoalele de alertă”, comentează Socol.

În acelaşi timp, el arată că BNR calculează altfel acest indicator şi că metoda folosită de bancă dă un output gap de 3,9%, mult peste orice prag de alertă, şi că de aceea BNR a început deja să înăsprească politica monetară, majorând dobânzile şi împiedicând creditul.

„Gândiţi-vă că BNR se uită şi vede ouptut gap de 3,9% din PIB potenţial, triplu faţă de cel considerat de Comisia Europeană ca fiind normal şi astfel acţionează în consecinţă. (…) Experţii BNR văd economia românească ca şi cum ar avea febră puternică” spune Socol.

Mai departe, el foloseşte un exemplu la îndemână pentru a descrie confuzia care crede că e stârnită în societate de acest calcul diferit.

„Este o problemă structurală, ca şi cum temperatura copilului dumneavoastră este alta în funcţie de cine şi cu ce măsoară. După unii are febră puternică după alţii nu are febră. Contează, atunci când are febră trebuie administrate antitermice, trebuie monitorizare strictă pe alte simptome, eventual trebuie un control la medicul de specialitate. Dacă nu are, nu se administrează medicamente, temperatura este normală, corpul funcţionează corect, nu exista alertă”, explică Socol o presupusă confuzie creată în societate de semnalele divergente ale celor două instituţii.

Citeşte aici comentariul integral al lui Cristian Socol 

Te-ar mai putea interesa și
Cipru va retrage cetățenia pentru 45 de rezidenți care au primit „pașapoarte de aur”
Cipru va retrage cetățenia pentru 45 de rezidenți care au primit „pașapoarte de aur”
Cipru şi-a anunţat vineri intenţia de a revoca cetăţenia pentru 45 de rezidenţi străini, care au beneficiat de mecanismul "paşapoartelor de aur", un program controversat de acordare a......
Restart Energy contestă în justiție amenda de 800.000 de lei primită de la ANRE
Restart Energy contestă în justiție amenda de 800.000 de lei primită de la ANRE
Compania Restart Energy, furnizor independent de energie electrică și gaze naturale, cu capital majoritar românesc, a ...
Cioloș va depune luni în Parlament lista de miniștri și programul de guvernare
Cioloș va depune luni în Parlament lista de miniștri și programul de guvernare
Premierul desemnat Dacian Cioloş va depune luni la Parlament programul de guvernare şi lista de miniştri.
MIPE: Perioada de eligibilitate a proiectelor de management al deșeurilor este 31 decembrie 2021
MIPE: Perioada de eligibilitate a proiectelor de management al deșeurilor este 31 decembrie 2021
Perioada de eligibilitate a proiectelor pentru managementul deşeurilor este 31 decembrie 2023 iar depunerea efectivă a ...