Socol: În perioada următoare se va observa o revenire a şomajului în limitele normale

Cristian Socol, consilierul personal al premierului Victor Ponta pe probleme macroeconomice, a declarat luni că există câteva ''inconsistenţe'' în discursul şefului statului în ceea ce priveşte şomajul în ţara noastră, el afirmând că în perioada următoare se va observa o revenire a acestui indicator în limitele normale.
Economica.net - lun, 26 aug. 2013, 20:43
Socol: În perioada următoare se va observa o revenire a şomajului în limitele normale

”Există câteva inconsistenţe în discursul preşedintelui, s-au încurcat metodologiile de calcul. Se vorbeşte de rata şomajului în sistem ESA (European System Accounts) când aceasta se foloseşte doar la deficit – există deficit după metodologia cash şi deficit după metodologia ESA. Rata şomajului se calculează comparabil în UE după metodologia BIM (Biroului Internaţional al Muncii). Se vorbeşte de creşterea ratei şomajului BIM de la 6,7%, la începutul guvernării Ponta II, la 7,6 acum. Dar dacă ne uităm pe cifre vedem că de la venirea lui Boc la venirea guvernării Ponta, în aprilie 2012, rata şomajului a crescut de la 6,3% în ianuarie 2009 la 7,2% în martie 2012”, a explicat consilierul premierului într-o declaraţie dată AGERPRES.

El a spus că numărul mare de şomeri se datorează absolvenţilor care nu şi-au finalizat situaţia şcolară şi care s-au înregistrat în baza de date la ANOFM.

”Dacă ne uitam la evoluţia ratei şomajului BIM în iulie 2012, iulie 2011 şi iulie 2010 vedem că întotdeauna a fost peste 7%, este efectul sezonier al celor care intră în evidenţă. Creşterea numărului de şomeri înregistraţi se datorează numărului mare de absolvenţi care nu şi-au finalizat situaţia şcolară (bacalaureat) şi care s-au înregistrat în baza de date a ANOFM până la finalizarea situaţiei. De asemenea, creşterea se datorează şi reformei în companiile de stat, susţinută de Presedinte ca prioritară la ultima vizita a FMI. În perioada următoare se va observa o revenire a şomajului în limitele normale ca urmare a intrării în vigoare a Legii 250/2013 (22 octombrie) de modificare a Legii 76/2002 privind stimularea ocupării, act normativ care cuprinde măsuri de stimulare a angajatorilor, a reducerii condiţionalităţilor de menţinere a raporturilor de muncă pentru cei care angajează şomeri din categoriile vulnerabile pe piaţa muncii, precum şi măsuri de stimulare a şomerilor să-şi caute un loc de muncă (prime de mobilitate)”, a arătat el.

Potrivit acestuia, se vorbeşte de riscul intrării în criză a României, când de fapt riscul de default a scăzut de la 20% în trimestrul I 2012 la 14% în trimestrul II 2013.

”Ne îngrijorează reducerea investiţiilor publice, când de fapt este vorba despre reducerea risipei. Uităm când România avea cea mai mare alocare de investiţii publice din UE şi nu se vede nimic în infrastructura educaţiei, în sănătate ş.a., risipa cu patinoarele în pantă, parcurile, în păduri”, a mai spus Cristian Socol.

El a subliniat că Guvernul are o altă viziune în ceea ce priveşte investiţiile.

”Avem o altă viziune – prioritizarea investiţiilor, transferul pe finanţare europeană pentru proiectele eligibile, sume mai mari pentru cofinanţare”, a punctat Socol.

Te-ar mai putea interesa și
Parlamentul European a adoptat noi norme ale UE pentru combaterea spălării banilor
Parlamentul European a adoptat noi norme ale UE pentru combaterea spălării banilor
Parlamentul European, reunit la Strasbourg în ultima sesiune plenară din legislatura 2019-2024, a adoptat miercuri un pachet de legi care consolidează setul de instrumente al UE pentru combaterea......
Rusia va viza armele nucleare ale NATO din Polonia, dacă vor fi instalate – viceministrul de externe rus
Rusia va viza armele nucleare ale NATO din Polonia, dacă vor fi instalate – viceministrul de externe rus
Ministrul adjunct de externe rus Serghei Riabkov a avertizat joi că facilităţile nucleare ale NATO, dacă vor fi instalate ...
Greva controlorilor de trafic aerian din Franţa va perturba zborurile din întreaga Europă
Greva controlorilor de trafic aerian din Franţa va perturba zborurile din întreaga Europă
Întârzieri şi anulări de zboruri urmează să afecteze joi traficul aerian din Europa, după ce autorităţile franceze ...
SUA au trimis Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune ATACMS
SUA au trimis Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune ATACMS
Statele Unite au trimis Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune ATACMS "luna aceasta", chiar înainte de adoptarea, ...